Wilgoc

« Powrót do grupy: Porady i opinie

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

6 września 2008, 19:36

Zgadzam sie: good 0 bad

a moze od razu zacząć osuszać fundamenty?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 stycznia 2010, 23:44

Witam serdcznie.
Trochę odświeżę temat bo mam bardzo podobną sytuacje.

Szukałem pomocy w necie ale znalazłem tylko porady o środkach grzybobójczych - ale żadnych konkretów.
Znalazłem ten wątek i widzę ze jest tu masa ludzi znających się na rzeczy.

Problem jest taki:

Mieszkam w starym budownictwie (6 rodzinny 2 piętrowy dom, stara kamienica zbudowana koło 1946) ściany grubości chyba koło 60-80 cm. Wiem ze wierteł brakowało żeby kable przeciągnąć, podłogi drewniane pod nimi pusto na około 40 cm mieszkam na parterze tak wiec nieźle ciągnie od podłogi.
Są tam 2 pokoje gościnny i mniejszy plus korytarz łazienka i kuchnia.
Powierzchnia ponad 70 m2
Ogrzewanie:
Centralne ogrzewanie Piec CO 12KW 1,8 metra
Okna:
Przysłowiowe plastiki - nowe założone 2 lata temu.

Około 2 lat temu ocieplili nam kamienice z 3 stron bo wcześniej była goła sypiąca się od pocisków cegła... z 4 strony jest budynek plecami do naszego kawałek jest nie oceplony taki pasek 40 cm x 3 metry.

Wynik:
Wilgoć w zimie i nawet lecie na 4 nieocieplonej ścianie gdyż w 70 % jest ona złączona z drugim budynkiem (plecami do siebie) w mniejszym pokoju nie da się położyć farby ani gipsu - wszystko odpada ściana jest zimna i mokra - w rogu pojawił się czarny nalot (pleśń czy grzyb) przed położeniem gipsu ściana była pryskana kilka krotnie środkiem grzybobójczym w butelce i zraszaczu ręcznym.
Latem na ścianie w pokoju gościnnym jest ciemniejsza plama tak jak by ktoś tam wodą polał..
Sufit był podwieszany bo mam wysokie mieszkania na jakieś 2,7 m wiec podwiesiliśmy maksymalnie do okien jakieś 30 cm - niestety temperatura zimą w dniu gdy się nie pali schodzi czasem nawet do 14 stopni jak palę nawet ostro to maksymalnie mogę osiągnąć 18,19 stopni po czym na drugi dzień rano juz jest 15
Na około nowych drewnianych drzwi na murze pojawiła się pleśń.

W kuchni tam gdzie jest piec zrobiłem dziurę otwornica fi 80 wsadziłem rurę PCV z kolankiem na zewnątrz i daszkiem - ale zamiast wilgoć tamtędy uciekać to nagle zrobił się dopływ powietrza i piec ma lepsze spalanie :p

Może zrobić tak w pokoju w którym występuje masakryczna wilgoć ? Bo w końcu tam osadza się jej najwięcej wiec gdybym zrobił tak jak w kuchni może będzie tamtędy uciekać ?

Na fotce pokazuje jak to wygląda:

Jak to widzicie ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 lutego 2011, 08:35

jeżeli chodzi o osuszanie budynków oraz odtwarzanie izolacji poziomej i pionowej to najskuteczniejszą metodą jest INIEKCJA KRYSTALICZNA jeżeli chodzi o szczegóły to zapraszam na

www.greenteam-burza.pl INIEKCJA KRYSTALICZNA

POZDRAWIAM

Zgłoś | Cytuj | Link

22 lutego 2011, 15:18

Czy ktoś korzystał z tej metody? Ciekawi mnie czy jest naprawdę skuteczna i sprawdzona. Zastanowiłbym sie jeszcze nad tym czy faktycznie od razu nie zaczac osuszać fundamenttów.

Zgłoś | Cytuj | Link

17 lipca 2014, 16:21

jeżeli masz nadmierną wilgotność to może skontaktuj się np z http://www.iniekt-system.pl/ mnie już pomogli kiedy miałem grzyba na ścianie, teraz jest wszystko ok

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 lipca 2014, 03:07

Iniekcje są rzeczywiście skuteczne pod warunkiem, że wiadomo gdzie je wykonywać, a w tym celu raczej trzeba sprawdzić kamerą termowizyjną miejsca ucieczki ciepła i mówiąc prozaicznie "rozszczelnienia domu". Ubytki uszczelnia się masą silikonową, która jest bardzo trwała (tu o właściwościach: http://www.larkis.pl/index.php/pl/produkty/ma terialy/silikon#wyroby-silikonowe-charakterystyka). O ile się dobrze orientuję są też takie środki na bazie silikonu grzybobójcze.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 sierpnia 2014, 10:53

Jeżeli chodzi o wilgoć to też wszystko zależy np od tego czy budynek jest ocieplony oraz od tego jak sprawne przewody wentylacyjne mamy,to pierwsza rzecz jaką powinniśmy sprawdzić w każdym domu który boryka się z problemem wilgoci.

www.Mufka-Instalacje.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

12 sierpnia 2014, 10:46

u nas przy budowie było podobnie, sprzęt do osuszenia elewacji był bardzo pomocny, dodatkowo wszelkie zabiegi typu http://www.destra.com.pl/usuwanie-wilgoci-tec hnologicznej.xhtml i udało się wyjść na prostą, dlatego myślę,że im wcześniej się zadba o to tym lepiej.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 sierpnia 2014, 14:39

Zgadzam się z Przedmówcą,podaj szczegóły odnośnie wykonanej izolacji budynku,czy w ogóle jest bo wilgoć nie bierze się z niczego. Zawsze możesz docieplić np wełną mineralną.

www.SprytnyMajsterkowicz.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

2 października 2014, 11:54

No dobsz, ale skąd ja mam wiedzieć w którym miejscu robić te iniekcje? Budynek jest zawilgocony i to widać gołym okiem, ale gdzie konkretnie są rozszczelnienia nie mam pojęcia :/

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• czym wyczyścić płytki po fudze? Liczba postów: 3757 Grupa: Porady i op... Wyczyścić będzie trudno. Najważniejsze to po prostu na czas je zaimpregnować.
  • projektant wnetrz warto? Liczba postów: 450 Grupa: Porady i op... Ja uważam, że warto korzystać z usług projektantów wnętrz. Od rozplanowania umeblowania itd. zależy nasz późniejszy komfort korzystania z domu/mieszkania, więc....
  • jakie prezenty zrobić? Liczba postów: 19 Grupa: Porady i op... Świąteczna choinka pełna pralin z mlecznej czekolady to doskonały pomysł na słodki upominek dla bliskich. Dostępna na https://smaczajama.pl/pl/p/-Lindt-Lindor -S...
  • jaką firmę w Poznaniu wynająć do przeprowadzki Liczba postów: 185 Grupa: Porady i op... Większość osób, przynajmniej raz w życiu, czeka przeprowadzka. Nie jest to nic przyjemnego, ale takie zadanie można skutecznie ułatwić. Kiedy do przetransportow...
  • Przeprowadzka - Kraków Liczba postów: 26 Grupa: Porady i op... Moim zdaniem przeprowadzka może być stresującym i przytłaczającym doświadczeniem, zwłaszcza jeśli próbujesz zrobić to wszystko na własną rękę. Dlatego warto wzi...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 206

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >