Witam, mam niepodpiwniczony budynek, w którym zaczyna pojawiać się wilgoć na ścianach. Na jaką metodę osuszania wybrać? Czy jest tak, że jeżeli zgodzę się na współpracę z firmą osuszeniową, to ta mi poleci najlepsze rozwiązanie? Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie współpracy z taką firmą?
offline zprzybyl praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Bogdpiotr doświadczony
|
Hej. Sądzę, że każda firma, która świadczy profesjonalne usługi, ocenę sytuacji jak również rekomendacje powinna świadczyć „w cenie”. Wydaje mi się, że jeżeli budynek jest niepodpiwniczony to z pewnością pomoże metoda iniekcji krystalicznej, która właśnie do osuszania tego typu zawilgoceń w takich budynkach została stworzona. Szukając dobrej firmy musisz zwracać uwagę na to, czy ta ma licencję na wykonywanie tej metody!!! Wiele naczytałem się na ten temat, gdy mi przyszło osuszać dom po moich rodzicach, który został kilka razy podmyty, a efekty tego „wymalowały” się na ścianie. Firmą, której zleciłem rozpoznanie i późniejsze osuszanie był Aktyw Bud – sądzę, że najbardziej solidni na rynku, a to dlatego, że firma jest rodzinnym interesem samego wynalazcy metody, Pana Nawrota – więc warto. |
| |
Reklamy Google | |
offline MORDIMER inżynier
|
|
| |
Konto usunięte praktykant |
Brak prawidłowej wentylacji to bardzo częsty przypadek
powstawania wilgoci. |
| |
offline Mezoko_com majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline zprzybyl praktykant
|
yhym, dzieki wielkie za rady, musze zawolac jakiegos specjaliste, ale zbieram sie do tego jak pies do jeża... no i ok, będę czujny na te certyfikaty i pozwolenia. To nie jest młoda budowla, boję się, że nowatorskie rozwiązania mogą jedynie zaszkodzić;/ no, ale zobaczymy |
| |
offline LazienkiABC_pl majster
|
|
| |
offline Katarzyna S. inżynier
|
Proszę też poczytać o procesie ozonowania - to wiąże
się także z osuszaniem budynków. Jak pisze Przedmówca -
pozbycie się wilgoci i zagrzybienia to jedna kwestia, potem
należy zając się likwidacją przyczyn zawilgocenia
budynku. |
| |
offline maczik praktykant
|
Zgadzam się, że trzeba ustalić przyczynę powstawania zawilgoceń, tylko że niewiele firm obiektywnie podejdzie do tematu - każdy proponuje swoją technologię. Najlepiej skontaktować się z firmą, która zaproponuje identyfikację źródła/miejsca zawilgocenia, a następnie poszukać firmy, która rozwiąże problem, chyba że ktoś wykona usługę kompleksowo. Ozonowanie natomiast można zastosować po wysuszeniu i odgrzybieniu obiektu. |
| |
offline Piotrek122 inżynier
|
Niestety czasami tak bywa że w mieszkaniu pojawia się wilgoć i naprawdę może to zależeć od wielu czynników. Jedynym rozwiązaniem jest dokładne osuszenie mieszkania i zamontowanie dobrej wentylacji. Jeżeli chodzi o osuszanie to nie warto zabierać się za to samodzielnie najlepiej jest wynająć odpowiednią firmę polecam https://drytouch.pl/ Jakiś czas temu miałam identyczny problem z wilgocią udało się jej pozbyć dzięki dobremu osuszeniu oraz montażu wentylacji |
|