Wstawianie drzwi

« Powrót do grupy: Montujemy okna i drzwi

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

3 sierpnia 2009, 01:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Mam pewien problem dot. wstawienia nowych drzwi z ościeżnicami. Mieszkanie to stare budownictwo tzw. familoki. Otóz zastanawiam sie czy mozna wstawic drzwi(szer.90) z ościeżnicami w stare masywne i bardzo mocne drewniane ościeżnice(szer drzwi 100). Chodzi o to iz prawdopodobnie nie ma tam nadproży ani belki a obecna drewniana belka jest na tyle mocna ze podtrzymuje całość cegieł nad drzwiami.
Proszę o pomoc.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 sierpnia 2009, 01:40

co się będziesz zastanawiał - zamów jakiegoś dobrego speca - np. z komfortu i niech sprawdzi/doradzi

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 sierpnia 2009, 11:54

tylko żeby to był ktoś kto się zna a nie jakiś z łapanki (AA) bo zaś tylko problemy są...

Zgłoś | Cytuj | Link

11 sierpnia 2009, 03:51

A jak wygląda montaż drzwi przesuwanych, też lepiej się do tego nie dotykać samemu? Czy jednak nie jest takie trudne na jakie wygląda?

Zgłoś | Cytuj | Link

14 sierpnia 2009, 19:12

Kolega miki ma rację, lepiej nie dotykać samemu, tylko fachowca wziąć co by potem nie żałować i w dodatkowe koszta nie popaść :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 sierpnia 2009, 19:01

Ale mówisz ogólnie o montażu drzwi czy konkretnie przesuwanych, ekspertem nie jestem, ale jednak sporo rzeczy w domu jestem wstanie zrobić sam. Nie jestem jednak na tyle uparty, żeby dotykać się do tego jeśli wymaga to dużej wprawy.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 sierpnia 2009, 23:00

Użytkownik Jaromrx napisał: Witam. Mam pewien problem dot. wstawienia nowych drzwi z ościeżnicami. Mieszkanie to stare budownictwo tzw. familoki. Otóz zastanawiam sie czy mozna wstawic drzwi(szer.90) z ościeżnicami w stare masywne i bardzo mocne drewniane ościeżnice(szer drzwi 100). Chodzi o to iz prawdopodobnie nie ma tam nadproży ani belki a obecna drewniana belka jest na tyle mocna ze podtrzymuje całość cegieł nad drzwiami.
Proszę o pomoc.

Zamiast nadproża możesz zamontować profil ościeżnicowy z tego co wiem wielu fachmanów tak robi chociaż opcja z z zamontowaniem nowych drzwi w stare tez wchodzi w grę wystarczy potraktować starą ościeżnicę tak jak mur i założyć na nią regulowaną nową ościeżnicę najlepiej Porty wymaga otworu 98 więc się zmieści a wysokość zawsze możesz przyciąć tylko weź do tego speca bo to nie jest taka łatwa robota.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 sierpnia 2009, 23:03

Użytkownik Gardoz napisał: Ale mówisz ogólnie o montażu drzwi czy konkretnie przesuwanych, ekspertem nie jestem, ale jednak sporo rzeczy w domu jestem wstanie zrobić sam. Nie jestem jednak na tyle uparty, żeby dotykać się do tego jeśli wymaga to dużej wprawy.
Lepiej zostawić to fachowcowi z założenia montaż drzwi nie jest trudny ale diabeł tkwi w szczegółach zrobisz coś krzywo i jesteś ugotowany zwłaszcza w drzwiach suwanych producenci szkolą teraz montażystów swoich klientów dają im autoryzacje po co ryzykować.
owszem taki montaż Porty kosztuje 150-200 zł netto od sztuki al dobry fachman po przeszkoleniu przyjdzie i zamontuje Ci ~8OŚMIU DRZWI W JEDEN DZIEŃ I ZROBI TO DOBRZE.

Zgłoś | Cytuj | Link

17 sierpnia 2009, 18:17

Oo to miłą niespodzianka wydawało mi się, że koszt montażu będzie sporo wyższy. Teraz tylko niech mi ktoś wytłumaczy myk, z zakupem drzwi i montażem od razu? W którejś wyborczej pisało, że można jakoś zaoszczędzić na podatku VAT?

Zgłoś | Cytuj | Link

20 sierpnia 2009, 23:05

z montażem masz vat 7% na wszystko kupujesz z montażem i tak jakby drzwi były w cenie usługi na fakturze masz usługa budowlano montażowa i kwota załóżmy 5.000.
Przykładowo kupując drzwi z wyższej półki wyjdzie Ci taniej z montażem i niż bez załóżmy że kupujesz naturalną okleinę takie Koncepty średnio bez montażu kosztują ~1.800 zł z montażem wyjdą ~10-30 zł mniej zależy od firmy i trudności tego montażu (za tym idzie cena) kwestia materiał z 22% jest o 15% droższy brutto od materiału na 7% stąd różnica.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jak zdobyć prawo jazdy? Liczba postów: 5 Grupa: Montujemy o... Najlepiej zapisać się do dobrej szkoły jazdy takiej jak Zdaj Prawko z Poznania i nauczyć się wszystkiego od podstaw pod okiem doświadczonych instruktorów.
  • Montaż okien Liczba postów: 93 Grupa: Montujemy o... Jakiej firmy macie okna?
  • Żaluzje okienne Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Powiem wam, że ja nad wszystkim długo myślałam i porównywałam już najróżniejsze oferty i póki co, szczerze mówiąc najbardziej mnie przekonuje ofer...
  • JAKIEJ FIRMY DRZWI ZEWNĘTRZNE? Liczba postów: 517 Grupa: Montujemy o... Ciekawa oferta tylko mało konkretów w tym GreenStepie. Porta, DRE, Pol-Skone - OK jest w czym wybierać. Vikkingi to nisza ale OK jakościowo. Wikęd konkurencji n...
  • Drzwi wewnętrzne Liczba postów: 380 Grupa: Montujemy o... Wybierając drzwi do wnętrza warto byłoby nie tylko patrzeć na wygląd, ale również na jakość wykonania. Sam teraz zastanawiam się nad drzwiami do swojego domu i....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 327

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >