Bóle pleców to jedna z najczęstszych dolegliwości. Przyczyn może być wiele, ale jedną z najważniejszych jest niewłaściwy materac. Jeśli budzisz się zmęczony, a ból pleców towarzyszy Ci każdego dnia, być może nadszedł czas na zmianę materaca. Pomożecie wybrać odpowiedni materac?
offline ![]() quinn43 praktykant
![]() |
|
| |
Reklamy Google | |
offline ![]() basicawr praktykant
![]() |
Sama przez długi czas bagatelizowałam wpływ materaca na moje samopoczucie. Myślałam, że skoro mam młode ciało, to jakoś "przeżyję" nawet na starym, trochę już wysiedzianym materacu. Aż w końcu zaczęłam budzić się bardziej zmęczona, niż gdy kładłam się spać, z bolącymi plecami i sztywnym karkiem. Dopiero wtedy zrozumiałam, jak ogromne znaczenie ma to, na czym śpimy. Najważniejsze to dobrać materac do swoich potrzeb – nie ma jednego "najlepszego dla wszystkich". Jeśli masz problemy z kręgosłupem, warto pomyśleć o materacu o średniej twardości, który dobrze podpiera ciało, ale jednocześnie nie jest zbyt sztywny. Dobrą opcją są materace piankowe z pamięcią kształtu (tzw. memory foam) – idealnie dopasowują się do sylwetki i odciążają punkty nacisku. Ale uwaga – nie każdy je lubi, bo mogą dawać uczucie lekkiego "zapadania się". Jeśli jesteś osobą śpiącą głównie na plecach – warto wybrać materac, który równomiernie podpiera całe ciało. Dla śpiących na boku sprawdzi się model, który dopasowuje się do bioder i ramion, a na brzuchu – raczej coś twardszego, by nie wyginać kręgosłupa w łuk. No i jeszcze kwestia wagi – im wyższa, tym materac powinien być bardziej stabilny. Ja swój idealny znalazłam dopiero za trzecim podejściem, więc nie zrażaj się, jeśli nie trafisz od razu. Polecam wybrać się do sklepu i po prostu się położyć, poprzymierzać – to naprawdę robi różnicę. I koniecznie sprawdź, czy dany producent daje możliwość testowania materaca w domu – niektóre marki oferują nawet 30 czy 100 dni na zwrot! Dobrze dobrany materac to inwestycja w zdrowie, regenerację i lepsze samopoczucie każdego dnia. |
| |
Reklamy Google | |
![]() Gość: kathrynav11 praktykant |
|
| |
![]() Gość: kathrynmh1 praktykant |
|
| |
![]() Gość: mattieer10 praktykant |
|
| |
Reklamy Google |