Rozpoczęliśmy budowę, a z nią etapy podejmowania trudnych decyzji. Przed jedną z nich staniemy już niebawem więc zaczęliśmy przeprowadzać rozeznanie na rynku odnośnie materiałów na pokrycie dachowe. Bardzo podobają nam się dachy o prostej formie i dlatego zastanawiamy się co wybrać?
offline cropka doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Jacek90 majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline cropka doświadczony
|
Projekt przewiduje dachówkę ceramiczną. Kojarzy nam się ona z wieloma dachami w okolicy i niekoniecznie skradła nasze serca. Wiem, że jest ona wytrzymała lecz jej kształt musiałby być najbardziej prosty, a dachówki spełniającej to kryterium jeszcze nie znaleźliśmy. |
| |
Gość: Adam44 praktykant |
|
| |
Gość: borikson praktykant |
Jak ktoś ma wszystko, to prawdopodobnie w ch... jakości ;) Taka jest zasada w życiu. Co do konkretnego producenta to ja z własnego doświadczenia polecam raczej Koramic, który robi tylko pokrycia ceramiczne, w dość klasycznej technologii, co jest akurat zaletą w przypadku tego pokrycia. Dachówki tej firmy mam założone od 2010 roku i wyglądają ciągle praktycznie jak nowe. |
| |
Reklamy Google | |
offline Paweł1985 kierownik
|
a nie sądzicie, że lepiej zainwestowac w blachę? Teraz są dostępne bardzo wytrzymałe blachy np cynkowo-tytanowe http://www.krak-zinc.pl/kategoria/systemy-dac howe-z-blachy-cynkowo-tytanowej/. Tego typu blacha jest bardzo wytrzymała, nie wymaga żadnej konserwacji ani pielęgnacji. Dzięki nowoczesnemu wyglądowi pasuje do każdego budynku. |
| |
offline Costucha majster
|
A czy wybierając materiały na pokrycia dachowe myślicie też o tym w jaki sposób będzie się potem o nie dbało? Czy da się je łatwo wyczyścić albo zaimpregnować? Bo mi np podobają się gonty drewniane, ale nie wyobrażam sobie pracy przy ich utrzymaniu żeby po pierwsze ładnie wyglądały a po drugie spełniały swoją funkcję. |
| |
Gość: car insurance quotes praktykant |
|
| |
Gość: Przemysław Chałupka praktykant |
Blachodachówka to raczej najgorsze pokrycie na dach w domu. Większość domów ma na poddaszach sypialnie, a blacha bywa głośna i do tego po kilku latach na łączeniach lub rdzewieć (jest w tych miejscach cieńsza bo rozciągana podczas produkcji). Pobudka w nocy z powodu deszczu gwarantowana. Cement i ceramika - to jedyne sensowne rozwiązanie na dach - cichsze i trwalsze. Ceramika na pewno dużo trwalsza. Jak będziesz miał glazurowane od Creatona to po wielu latach nie zauważysz różnicy w wyglądzie. |
| |
offline Emilek43 fachowiec
|
Jeżeli chodzi o wybór pokrycia dachowego to najlepszą opcją będzie jednak dachówka m.in Rubin 13V który zaskakuje jakością wykonania, intensywnym kolorem na całej powierzchni oraz odpowiednimi zabezpieczeniami przed zabrudzeniami oraz porastaniem. A teraz jeszcze możesz u ich dystrybutorów złapać ją na fajnej obniżce cenowej. |
|