Użytkownik Gość: kotlet napisał:
Nie ma niestety innej opcji.
Ja mam ścianę
międzylokalową zrobioną z pustaków dedykowanych
porządnej izolacji akustycznej (Porotherm AKU), więc
parametry mam całkiem dobre. Ale w twoim przypadku to
raczej nie będzie już możliwości zastosowania takiego
rozwiązania... AKU mają jednak Rw na poziomie 60 db,
więc
to naprawdę dobre parametry.
AKU po zalaniu gęstą zaprawą cementową mają podobno
nawet lepsze parametry. 60 db to chyba wtedy jak wlejesz
tylko w kieszenie. Przy pełnym zalaniu podejdzie pod 65
db...
Gość: mamflow praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Mebess praktykant |
A co z wykorzystaniem systemów suchej zabudowy? Interesuje mnie podobna inwestycja mająca na celu wycieszenie pomieszczenia. Dowiedziałem się, że wykorzystanie ścian kartonowo - gipsowych może w tym znacznie pomóc bez ogromnych nakładów finansowych. Tu mam coś dla przykładu - http://www.rigips.pl/systemy-rigips,ScianyDzialowe.htm#1, możecie coś na ten temat powiedzieć więcej? |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Tymekk praktykant |
Mieszkam w bliźniaku i ścianę międzylokalową mamy z pustaka Porotherm Aku z kieszeniami na zaprawę. Efekt jest bardzo dobry, tak naprawdę tylko w łazience coś tam słychać z drugiej połowy - podejrzewam, że to idzie od instalacji, a nie bezpośrednio przez ścianę. |
| |
offline tigermateusz doświadczony
|
|
| |
Gość: gregorek praktykant |
Ściany działowe powinny być dobre akustycznie i na tyle wytrzymałe, żeby dało się je obciążać szafkami. Więcej wymagań nie ma co mieć do tego materiału... U mnie cały dom jest wymurowany w systemie Porotherm i muszę powiedzieć, że jakość izolacji akustycznej jest naprawdę bardzo dobra. Dźwięki przechodzą głównie przez drzwi, a nie bezpośrednio przez ściany. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: krzyszz praktykant |
W dziedzinie akustyki pomieszczeń specjalizuje się firma www.akustyczne.eu. Są prawdziwymi profesjonalistami i mają szeroki wybór asortymentu w tym zakresie. U mnie zamontowali matę wibroizolacyjną. Poza tym zawsze można liczyć na poradę. |
| |
offline madejski fachowiec
|
|
| |
Gość: szymonmarciniak praktykant |
|
| |
offline JanuJanu fachowiec
|
Ja, aby wygłuszyć o siebie ścianę za telewizorem, kupiłem profesjonalne maty od www.mcakustik.pl, mają również panele w całkiem dobrych cenach. Osoby zainteresowane powinny zajrzeć na stronkę. |
| |
Gość: łukasz45 praktykant |
Równie polecam www.mcakustik.pl bo w odpowiednich produktach do wyciszenia lub polepszenia akustyki wnętrz nie maja sobie równych. Ja znalazłem tam absolutnie wszystko, co tylko było mi potrzebne. |
|