Wygłuszenie akustyczne bliźniaka

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

8 stycznia 2016, 14:24

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,

niedawno do bliźniaka obok wprowadzili się nowi sąsiedzi, którzy strasznie hałasują po nocach. Wzywanie policji i interwencje a nawet mandaty nie poskutkowały. Zastanawiam się więc nad metodami wygłuszenia ścian. Czy są jakieś sposoby na izolację? Czytałam, że istnieją maty wygłuszające.

Jaki może być potencjalny koszt izolacji 1 mkw. ściany?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 stycznia 2016, 14:26

Maty wygłuszające nie załatwiają problemu - to będzie raptem dodatkowe 10-15 db izolacji. Jak chcesz mieć problem z głowy to dostaw tam ściankę z cegieł klinkierowych albo cienkich pustaków Porotherm albo silki. Będziesz mieć izolację 40-kilka decybeli :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 stycznia 2016, 10:26

Równiez byłbym za wzmocnieniem stawiając ścianę z cegieł

Zgłoś | Cytuj | Link

24 marca 2016, 18:28

Mata akustyczna.
Mam coś takiego i jeśli to ma być wygłuszenie, to nie wiem kto to w ogólne tak nazwał. Sprawdza się to słabo, bardzo słabo.
Lepiej jest wykorzystać jakiś materiał dźwiękochłonny, profesjonalny. Niektórzy stosują gips z jakimiś dodatkami, ale to nie zawsze się sprawdza.
Ogólnie jestem zdania, że ściana z cegieł to najlepszy 'wygłuszacz'

Zgłoś | Cytuj | Link

30 marca 2016, 10:24

Proponowałbym dostawienie ścianki z pustaka Porotherm AKU, zalewanego zaprawą do kieszeni albo wręcz w wersji z całym pustakiem zalanym zaprawą cementowo wapienną. Izolacja akustyczna na poziomie ponad 60 db - najwięcej na rynku przy takiej grubości ścian (25-30 cm).

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 marca 2016, 17:13

Użytkownik Porek456 napisał: Równiez byłbym za wzmocnieniem stawiając ścianę z
cegieł

Całkowicie popieram. Wzmocnienie jest niezbędne.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2016, 23:33

Ściana międzylokalowa w bliżniaku powinna być bardzo solidna i dobra akustycznie. W moim poprzednim wynajmowanym domu był to Porotherm AKU zalany zaprawą cementową. Taka ściana się długo suszy, ale izolację akustyczną ma na poziomie grubo ponad 60 db!

Zgłoś | Cytuj | Link

2 września 2016, 10:12

maty załatwiają problem bardzo dobrze sam wygłuszałem ścianę ale są mega drogie a macie jakąś alternatywę ? nie mówiąć o wytłaczankach od jajek.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 września 2016, 22:03

Nie ma niestety innej opcji. Ja mam ścianę międzylokalową zrobioną z pustaków dedykowanych porządnej izolacji akustycznej (Porotherm AKU), więc parametry mam całkiem dobre. Ale w twoim przypadku to raczej nie będzie już możliwości zastosowania takiego rozwiązania... AKU mają jednak Rw na poziomie 60 db, więc to naprawdę dobre parametry.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 października 2016, 15:51

Ja się zdecydowałem na markę Vimes ( vimes.pl).

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
  • ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
  • Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
  • czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych Liczba postów: 136 Grupa: Stawiamy śc... Hej, jeśli korzystacie z materiałów wienerberger to zerknijcie na ten ich konkurs, bo mogą Wam zwrócić za nie pieniądze: https://www.budogram.pl/konkurs
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 4959 Grupa: Stawiamy śc... Decydując się na zakup narzędzi i maszyn budowlanych, warto postawić na sprawdzonego dostawcę, jakim jest firma https://tarwis.pl/ . Ich oferta to nie tylko sz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 305

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >