Profile aluminiowe i płyty GK to rozwiązanie tymczasowe, czyli bardzo nieszczelne akustycznie i termicznie. Sprawdza się tylko w określonych przypadkach. Jako ścianka działowa docelowa zdecydowanie lepiej sprawdzi się Porotherm 11,5 cm, ewentualnie silikat. Dużo lepsza izolacja akustyczna i faktyczne odizolowanie pomieszczeń od siebie. Ścianki na profilach alu to tylko prowizorka.
Stron: 14 ▾ ◂◂ ◂ 10 11 12 13 14 ▸
Gość: Marecky praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline benq inżynier
|
Najwygodniej to faktycznie wychodzi konstrukcja z płyt gipsowo kartonowych i profili. Nie trzeba żadnych bloczków, zapraw i tak dalej. Praca idzie szybko, do tego też nie ma tak skomplikowanej pracy. Po płytowaniu np. grunt gu40 acryl-putz + gładź ms30 do beztaśmowego spoinowania płyt. Dzięki temu na łączeniach nie będzie pęknięć. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: tudor praktykant |
Takie rozwiązanie to chyba tylko w gotowym, wykończonym wnętrzu. Porównując izolację akustyczną - a to podstawa w kwestii ścian działowych - tego typu rozwiązanie będzie duużo gorsze od murowanej ścianki działowej. Ściana z Porothermu 11,5 cm będzie mieć ok. 50 db izolacyjności akustycznej. Ścianka z płyt GK na profilach aluminiowych - jakieś 20 db. Różnica jest oczywista :) Pomijam już fakt, że na ściance działowej ciężko byłoby powiesić jakąś cięższą szafkę albo półkę. Na ceramice można powiesić na kotwach chemicznych kilkusetkilogramowe kolumbryny i nic nie powinno spaść. |
| |
Gość: korniszon praktykant |
|
| |
Gość: kodex praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline e-Rzecznik Śnieżka fachowiec
|
Szanowni Państwo, |
| |
Gość: marco.fu praktykant |
|
| |
Gość: mcgregor111 praktykant |
Przy stanie deweloperskim ściankę działową robi się z materiału ciężkiego, który zapewnia dobrą izolacyjność akustyczną (bardzo ważny parametr moim zdaniem). Sam mam wykorzystany materiał ceramiczny (Porotherm) i moim zdaniem jest to optymalny wybór - bardzo dobry akustycznie, dobry też termicznie... Nie ma zjawiska przenoszenia dźwięków poziomo pomiędzy pokojami (dobrze tłumi dźwięki. Dodatkowy plus to duża nośność- na takiej ścianie spokojnie można wieszać ciężkie szafki i nadstawki. |
| |
offline Beetwen praktykant
|
Ja również kupiłam mieszkanie od dewelopera, udało mi się zdobyć takie mieszkanie, które było dość tanie, a w świetnym i wysokim standardzie. Jednak nie obyło się bez firmy, która zajmuje się odbiorem mieszkań w Krakowie i innych polskich miastach https://pewnylokal.pl/odbior-mieszkania/krako w. |
| |
Gość: gruszkafx praktykant |
U mnie ściany działowe to Porotherm 11,5 cm + 0,5 cm tynków z obu stron. Pod względem akustycznym i możliwości obciążania takiej ściany - jest petarda. Córka ma tam przywierconą drabinkę gimnastyczną, gdzie i ja sobie coś tam czasem poćwiczę i zero pęknięć na ścianie - zarówno przy stropie, jak i przy podłodze. Polecam. |
|
Stron: 14 ▾ ◂◂ ◂ 10 11 12 13 14 ▸