Z czego zrobić ściankę działową?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸  ▸▸

3 sierpnia 2016, 11:01

Zgadzam sie: good 0 bad

@galeon - właśnie jestem po porannej pracy. Faktycznie, 60 Sekund bardzo szybko schnie - nie liczyłem z zegarkiem w ręku, ale jest dobrze. ;) Bardzo wygodnie sie go używa, a sztywność robi wrażenie. Coś czuję, że w firmie się na niego przerzucimy. ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 sierpnia 2016, 09:58

@Masterpiece dzięki za informacje. Jest to jakaś idea. A jak z ceną i wydajnością? Czy pisali coś o sile klejenia?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 sierpnia 2016, 03:10

coraz częściej wybierane są ścianki działowe z aluminium, według mnie to bardzo dobre rozwiązanie, takie ścianki robi http://www.alumex.pl/oferta.html

Zgłoś | Cytuj | Link

8 sierpnia 2016, 09:13

@Galeon w tubce masz 40 mb pianokleju. Przyznam, że nie wiem, jaki był jego koszt, bo kupował szef, ale strzelam, że coś koło 20 zł za tubkę. O sile klejenia pisali, że w przypadku betonowego podłoża wynosi 500 kg na dm2.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 sierpnia 2016, 11:17

Dzięki za info. Masz jeszcze jakieś tipy do używania tego kleju? Gruntowałeś ścianę przed przyklejeniem płyty?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 sierpnia 2016, 11:21

Nie - nie używałem gruntu, gdyż nawet na stronie informują, że nie jest potrzebny. A faktycznie wszystko ładnie złapało. Na pewno musisz zadbać o to, by płyta była gładka, więc jeśli trzeba ją przeszlifować - zrób to. Później wystarczy pojechac z klejem niedaleko krawędzi oraz "zygzakiem" w środku i powinno bez problemu chwycić. :)

Zgłoś | Cytuj | Link

18 sierpnia 2016, 22:43

Ja mam w domu jedną ściankę z płyty gk i więcej nie chcę :) Bardzo słaba akustyka, brak możliwości obciążenia ściany w dowolnym miejscu to dla mnie minusy, które dyskwalifikują ten produkt jako pełnowartościowa ścianka działowa. Zdecydowanie wolałbym mieć litą ścianę np. z Porothermu - poprawa akustyki jest radykalna (+ ok. 25 db), możliwość wkręcenia stabilnych kołków 60mm to też dla mnie spory plus. Działówki z płyt GK polecałbym w sumie tylko w sytuacji, kiedy ktoś dostawia ściankę w już wykończonym mieszkaniu/domu. Inaczej naprawdę lepiej wykorzystać Porotherm 8 cm albo silikaty.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 września 2016, 11:00

@up przecież nikt nie używa płyt gk w całym domu. Rozumiem, że ścianki mogą stwarzać problemy akustyczne czy ograniczać możliwości wieszania, no ale na to mogłeś wpaść jeszcze przed jej robieniem. :P
Ja układam płyty gk na ścianach murowanych, głównie na wyrównania. Klejenie pianoklejem daje im stabilność. A jeśli chcesz przywiesić np. szafkę to kupujesz długie kołki i wszystko gra.

Zgłoś | Cytuj | Link

29 września 2016, 08:41

Zaznaczyłbym, że bardzo istotną częścią montażu takiej ściany działowej są kotwy, śruby, wkręty i inne artykuły montazowe, które zdecydowanie pomogą w jej odpowiednim zamocowaniu. Sam korzystałem z tych kupionych u www.srubywkrety.pl, także mogę zdecydowanie polecić, bo nie jest to tak banalna sprawa jak się z pozoru wydaje, przynajmniej dla mnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 października 2016, 03:10

Zdecydowanie jednym z rozwiązań jest wykorzystanie gotowych scian działowych kartonowo gipsowych. U mnie takie rozwiązanie jak najbardziej się sprawdziło - kupiłem ściane działową tu - http://www.rigips.pl/472,a,sciana-dzialowa.htm a później samemu zamontowałem na specjalnie przystosowanych do teog metalowych konstrukcjach.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 167

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >