Z czego zrobić ściankę działową?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  8 9 10 11 12  ▸  ▸▸

1 czerwca 2017, 18:51

Zgadzam sie: good 0 bad

Z karton gimbsu przynjamniej altwo będzie ja później rozwalić..

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 lipca 2017, 12:30

Jak ktoś muruje ścianę po to żeby ją było łatwo rozwalić no to faktycznie - gipsokarton jest super opcją :P A jak ktoś chce porządną ściankę działową to proponuję Porotherm 8 albo 11,5 cm ewentualnie silikat 10 cm.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 sierpnia 2017, 15:16

Stelaż aluminiowy i do tego też płyty gipsowo kartonowe. Do tego też dobre wkręty montane co 30 centymetrów. Polecałbym też masę do beztaśmowego łączenia płyt, konkretnie ACRYL-PUTZ® MS30. Bardzo dobry produkt właśnie mega ułatwiający pracę.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 sierpnia 2017, 14:22

Stelaż aluminiowy z płytami GK to może i dobra przegroda wizualna, ale do pełnoprawnej ścianki działowej to trochę temu rozwiązaniu brakuje. Akustyka na poziomie 20 db, czyli tyle co nic. Może wyciszy tupanie kota... :P Ściana z Porothermu 8 cm będzie miała izolacyjność na poziomie 45 db, co już pozwoli na wyciszenie normalnej rozmowy dwóch osób. Znacznie lepsze rozwiązanie niż GK.

Zgłoś | Cytuj | Link

31 sierpnia 2017, 11:01

Akustykę zawsze można poprawić. Można zastosować np. tapety akustyczne albo tego typu http://www.mega-acoustic.pl/oferta/panele-aku styczne/ panele akustyczne. Wszystko jest do zrobienia trzeba się tylko rozeznać w temacie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 września 2017, 09:34

U mnie to jest Porotherm 11 cm. Trudno znależć coś lepszego w tym wymiarze (szerokości). Parametry akustyczne bardzo zbliżone do silikatu, ale jednak murowanie z różnych materiałów (ściany zewnętrzne też mam z Porothermu) to zawsze jakieś tam utrudnianie sobie życia... Polecam wszystkim inwestorom murowanie działówek właśnie z Porothermu - ze względu na świetną izolacyjność akustyczną i bardzo dobrą stabilność przy wieszaniu masywnych i ciężkich szafek.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 października 2017, 11:02

Zależy. Jeżeli to jest ścianka działowa wewnątrz pomieszczenia to najlepszym rozwiązaniem jest stelaż z profili aluminiowych + płytowanie. Do tego porządne kołki + gładź gipsowa, np. Acryl-Putz https://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpa chlowe/. Fajne rozwiązania, sprawdzają się w domach i mieszkaniach. Plus: łatwa obróbka, łatwe nakłdanie i szlifowanie. Dzień, dwa i ma się gotową ścianę.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 października 2017, 13:51

W czym płyty GK na stelażu są lepsze od ściany z pustaków ceramicznych? Jeżeli ma się dom albo mieszkanie w stanie deweloperskim to płytowania nie ma co brać pod uwagę. Ściana działowa musi być wytrzymała (żeby się dało w niej wiercić i obciążać np. półkami), ale też jest barierą akustyczną - jaką barierą będą płyty GK? 25 db? Zwykły pustak Porotherm 11,5 cm będzie mieć ponad 40 db, czyli w praktyce kilkukrotnie lepszą izolacyjność akustyczną. Ja bym się nie decydował na płyty gipsowo-kartonowe - rozważyłbym to tylko w sytuacji gdybym miał już położoną podłogę, i to nie panele tylko np. dechę. Inaczej wolałbym zdjąć panele i wymurować ściankę z Porothermu :)

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2017, 19:05

Ja też używałem produktów Acryl Putz i właściwie mogę po prostu podpisać się pod tym co napisał Kierownik Fikson. :) Różnicę na korzyść innych gładzi widać zwłaszcza na przykładzie szlifowania - robi się to bardzo łatwo, a gładź równomiernie i w miarę szybko schnie. Mogę polecić ze swojej strony również.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2017, 22:37

Ja też uważam, że ściana działowa z materiału murowanego to najlepsze rozwiązanie. Oprócz akustyki taka ściana daje też możliwość znacznego obciążania, np. półkami. U mnie na jednej ze ścian działowych wisi segment (ikea besta) na szynach stalowych. Gdyby nie to, że to Porotherm, a nie płyta Gk to bałbym się w ogóle coś takiego kombinować.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  8 9 10 11 12  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19408 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 156

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >