Z czego zrobić ściankę działową?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

19 kwietnia 2011, 21:29

Zgadzam sie: good 0 bad

dlatego caly czas powtarzam, że niby gorsza akustyka bk nie ma znaczenia w budownictwie jednorodzinnym.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 kwietnia 2011, 11:23

prawda li to
poza tym nie kazde silikaty mozna wykorzystac w projekcie, wiec po co sobie utrudniac zycie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 kwietnia 2011, 18:34

nie każde? Jakich nie można? BK teorytycznie można każde, ale nie każdego bym użył mimo wszystko. Z castoramy domu bym nie zbudował, ale z Solbetu bez żadnych oporów np. To o takie rozróżnienie chodzi czy z niektórych silikatów w ogole nie mozna budowac?

Zgłoś | Cytuj | Link

3 maja 2011, 14:05

Drogi panie „Xello”. Wypadałoby wspomnieć nie tylko o zaletach, ale i o wadach. (odwiedziłem Waszą stronę)

Jeśli ścianka ma być na stropie, to z BK będzie o połowę lżejsza, niż z silikatu.
Różnice akustyczne będą takie, że na pewno użytkownika domku nie zainteresują.

A czy ta ścianka ma stać?
Pewnie tak.
A co na niej powiesimy?
Cokolwiek, byleby mniejsze od lokomotywy. ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

10 maja 2011, 16:00

Ostatnimi czasy pustaki szklane wracają do łask. I nie ma w tym chyba nic dziwnego, gdyż kolory i wzory luksferów na chwilę obecną pozwalają dopasować je właściwie do każdego wnętrza. Ponadto można je wykorzystać tylko częściowo np. część ściany z cegły a część z pustaków szklanych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 maja 2011, 19:29

Użytkownik Dariusz_JM napisał:
Drogi panie „Xello”. Wypadałoby wspomnieć nie tylko o
zaletach, ale i o wadach. (odwiedziłem Waszą stronę)

Jeśli ścianka ma być na stropie, to z BK będzie o
połowę lżejsza, niż z silikatu.
Różnice akustyczne będą takie, że na pewno użytkownika
domku nie zainteresują.

A czy ta ścianka ma stać?
Pewnie tak.
A co na niej powiesimy?
Cokolwiek, byleby mniejsze od lokomotywy. ;)

Witam,
no jasne, że ścianka działowa z Silki będzie miała większą masę od ścianki z BK... i lepszą akustykę od BK.. :) ..z kolei jeszcze lżejsze od BK mogą być zabudowy z płyt GK na stelażu... :).. dla każdego, kto co lubi.. o tym, że dobra akustyka jest pożądana wiedzą ci, którzy jej potrzebują... a tak w ogóle, tylko w wyjątkowych przypadkach strop nie może być obciążony ścianką z Silki ( w porównaniu do BK...) .. to są dwa materiały o różnych parametrach.. każdy wybierze to, co potrzebuje.. ja tylko skromnie dowodzę, że ściana z Silki ma lepszą akustykę i wytrzymałość od BK.. no bo ma.. ;)
Pozdrawiam forumowiczów

Zgłoś | Cytuj | Link

13 maja 2011, 21:50

"no jasne, że ścianka działowa z Silki będzie miała większą masę od ścianki z BK"

Skoro ludzie zadają pytania na tym forum, to znaczy, że: nie zawsze to jasne.

"i lepszą akustykę od BK"

Na temat akustyki można by się długo wypowiadać. Powtórzę tylko, że w przypadku ścianki działowej nie ma to istotnego znaczenia.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 maja 2011, 10:21

Moim zdaniem Silka to dobre rozwiązanie na ściankę działową. Przykładowo Silka E8 ma dużą izolację akustyczną a to chyba ważne.

Zgłoś | Cytuj | Link

31 maja 2011, 20:23

ogólnie przy budowach jednorodzinnych taka różnica akustyczna jak w tym przypadku nie ma większego znaczenia. Inaczej moze być np. z drewnem ale i tak jest to zupełnie znośne.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 czerwca 2011, 13:51

silikaty ciezsze wiec lepsze akustycznie, co do sciany działowej jako lepszego rozwiazania od bk - hmm?
coz zrob ja ale jak nie zastosujesz odpowiednich drzwi oraz okien nic z tej akustyki sie nie spisze! Coz nie ma sie co oszukiwac!
Ja raczej patrze na aspekty pracy z materiałem w przyszlości - bruzdy otwory instalacje wodne elektryczne.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 392

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >