Zabudowa szeregowa/bliźniak - jakie zasady obowiązują?

« Powrót do grupy: Zanim będziesz mieć własną działkę

19 czerwca 2008, 17:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Zastanawiam się nad zakupem działki pod dom szeregowy lub bliźniak, jednak obawiam się że w przyszłości będę ubezwłasnowolniony do co wyboru projektu swojego domu. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących zasad projektów w zabudowie szeregowej i/lub bliźniaczej.

1. Czy projekty domów szeregowych są z góry narzucone. Kto decyduje o tym jak ma wyglądać cały szereg - czy ten kto pierwszy się buduje? (przecież warunki zabudowy chyba nie narzucają konkretnego projektu)
czy wystarczy ze mój domek będzie spełniał warunki zabudowy i był w miarę podobny do pozostałych czy muszę brać konkretny projekt?

2. Czy w zabudowie szeregowej trzeba budować się w jakiejś określonej kolejności - tzn muszę czekać, aż coś będzie koło mnie stało, czy mogę budować się pierwszy na środkowej działce? i odwrotnie czy mogę się nie budować i doprowadzić do sytuacji gdy stoi cały szereg a brakuje tylko mojego budynku w środku?

3. Czy bliźniak musi być lustrzanym odbiciem drugiego budynku? - jeśli tak to kto decyduje o projekcie - ten z sąsiadów który pierwszy będzie się budował a drugi musi się dostosować, czy trzeba się konsultować z sąsiadem albo co gorzej muszę budować się razem z sąsiadem?
Jeśli nie to czy mogę postawić każdy projekt który tylko będzie spełniał warunki zabudowy dla tej działki, bez względu na to czy pasuje do drugiego bliźniaka?

4. Jeśli w zabudowie szeregowej budynki nie musiałyby być identyczne to kto określa długość budynku - szerokość wiadomo że równa się szerokości działki, front zaczyna się na linii zabudowy z planu - a tył? czy może to być dowolnie długi budynek byle zgodny z prawem budowlanym i WZ? Jeśli tak to czy wszystkie budynki szeregowe muszą kończyć sie w tym samym miejscu czy mogą być różne?

5 To samo dotyczące bliźniaków - czy jeśli ja wybuduje domek długości 10 metrów w granicy to czy sąsiad może przykleić się 15 metrowym budynkiem czy musi takim samym, czy może mniejszym?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i garść porad praktycznych z ww tematu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 sierpnia 2009, 18:03

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik napisał: :D

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 199

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >