Zakończenie budowy a dwa budynki na jednym pozwoleniu

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

26 maja 2015, 11:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Sytuacja u mnie przedstawia się następująco. w 2004 roku uzyskałem jedno pozwolenie na budowę domu i budynku gospodarczego. W 2005 zakończyłem budowę domu i uzyskałem pozwolenie na użytkowanie. Wpisy w dzienniku budowy domu skończyły się w 2005 r. wraz z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie. Budynek gospodarczy budowałem w latach 2008-2013. Wpisy w dzienniku budowy budynku gospodarczego są oczywiście nie rzadziej niż co 3 lata. Mam dwa dzienniki budowy - osobny dla domu i osobny dla budynku gospodarczego.
Teraz chciałbym uzyskać ostateczny odbiór budynków które są na pozwoleniu. Czy nadzór nie będzie się czepiał, że nie ma wpisów dotyczących domu w okresie 2005 do 2013? Dodam że w dzienniku dot. domu nie ma już miejsca na wpisy.Czy 3 letni okres wpisów w dzienniku dotyczy poszczególnych budynków czy też całego pozwolenia? Czy mając jedno pozwolenie mogę budować najpierw jeden budynek (dom) przez np 3 lata a potem drugi budynek np: garaż przez 5 lat i całość oddawać do użytku po skończeniu ostatniego budynku?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 czerwca 2015, 08:32

Witam,
Pozwolenie na budowę, obejmuje całość zamierzenia budowlanego, a więc w Pana przypadku budynek mieszkalny jednorodzinny oraz budynek gospodarczy. Uzyskał Pan decyzją udzielającą pozwolenia na użytkowanie budynku mieszkalnego (przed wykonaniem wszystkich robót określonych w pozwoleniu na budowę). Kolejnym krokiem jest złożenie do nadzoru budowlanego zawiadomienia o zakończeniu wszystkich robót, które to zakończenie winno odnosić się tylko i wyłącznie do budynku gospodarczego. Przeważnie jest jeden dziennik budowy i wówczas jest zachowana w nim ciągłość, jednakże skoro ma pan dziennik drugi w którym wpisywane są roboty (już po zakończeniu budowy budynku mieszkalnego) odnoszące się do budynku gospodarczego wszystko jest w jak najlepszym porządku (pod warunkiem, że dziennik został zarejestrowany w wydziale arch-bud) i nie powinno być żadnych problemów.

Pozdrawiam

Paweł Łukowski - Kancelaria Adwokacka Chmielewska-Ciż i Wspólnicy

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

wczoraj, 15:51

Witam.
Czyli dokonał Pan odbioru jednego budynku mieszkalnego a gospodarczego nie?
Pytam bo mam sytuację w której mam na jednym pozwoleniu budynek jednorodzinny i budynek gospodarczy i nie chcą mi urzędnicy przyjąć odbioru tylko budynku jednorodzinnego, że niby muszą być obydwa równocześnie zgłoszone.
Pozdrawiam
Arek

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Droga dojazdowa Liczba postów: 5 Grupa: Ekspert pra... Drogi tymczasowe to niezastąpione rozwiązanie na placach budowy i podczas organizacji eventów. Dzięki nim zyskujesz stabilne podłoże i łatwy dostęp do dowolnego...
  • Usytuowanie kontenera handlowego przy granicy dzia... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Użytkownik wojtekmiszcz2 napisał: Borykam się z następującą sytuacją: Mam swoją działkę o powierzchni 8,5 ara. Na tejże działce zaprojektowane mam pawilon usłu...
  • parking Liczba postów: 2 Grupa: Ekspert pra... Witam, mam pytanie dotyczące miejsca parkingowego. W umowie przedwstępnej spisanej aktem notarialnym, mam zagwarantowane 2 miejsca parkingowe w cenie lokalu. Je...
  • Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19442 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 387

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >