Zakończenie współpracy, wyzysk

« Powrót do grupy: Firmy budowlane

25 grudnia 2019, 10:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam

Podpisałam umowę na prace budowlane remontowe, brak w umowie generalnie jakiejkolwiek wyceny prac lub kosztorysu. Nie zgodziłam się by wykonawca napisał na umowie 200000 zł przy wynagrodzeniu.

Uzgodniliśmy słownie że remont ma mnie kosztować do 200000 zł.

Ja miałam na myśli całość, łącznie z elementami jak wykończona kuchnia, łazienka szafy podłogi itd powiedziałam że mogę zapłacić za wszystko do 200000 zł. Wykonawca nie.

Firma otrzymała ode mnie zaliczkowo 70000 zł. Po tygodniu ich pracy dowiedziałam się ze z zaliczki zostało 500000 zł bo resztę zabrał już wykonawca jako wynagrodzenie za remont.

Wysłałam im jeszcze 30000 zł tydzień temu, na poczet pracy podwykonawców ( elektryka, hydraulika)

Z moich wyliczeń wynika że z hydraulika i elektryka powinni się zmieścić w 800000 zł, tymczasem uslyszalam od nich że za 100000 zrobią tylko hydraulikę i chcą jeszcze 10000 zł na elektrykę.

Ich dotychczasowe koszty to
Materiały ok 10000 zł plus 3 tygodnie pracy ich 5 pracowników. Czyli ok 25000 zł z dojazdami i hotelem.
Hydraulik ma kosztować do 20000 zł.

Zatrudniają pracowników na czarno czego dowiedziałam się tydzień temu.

Czyli chcą zarobić na mnie ok 450000 na ten moment.
Jest to skandaliczna cena.

O kosztorys pytamy w zasadzie od początku. Bezskutecznie. To mówili że narazie się nie da bo najpierw muszą wszystko porozwalac, później że trudno jest to wycenić itd.

Nie chcą nam również dać jakiejkolwiek faktury.

Boje się zerwać z nimi umowę gdyż mamy klauzulę że gdy do umowy nie dojdzie z mojej winy wykonawca ma prawo zatrzymać zaliczkę a jeżeli z winy wykonawcy to zaliczkę ma obowiązek oddać.
Moim zdaniem jest to klauzula abyzywna z racji jednostronności straty finansowej, gdyż wykonawca nie traci nic.

Pozdrawiam Ania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dekorator wnętrz Liczba postów: 156 Grupa: Firmy budow... Szukając sposobu na urządzenie swojego wnętrza, warto zwrócić uwagę na płyty fornirowane lakierowane. Są one nie tylko estetyczne, ale również praktyczne. Dzięk...
  • prace na wysokości Liczba postów: 54 Grupa: Firmy budow... Nie każda praca na wysokości może być wykonana przy użyciu rusztowań czy dźwigów. W wielu przypadkach to właśnie usługi alpinistów przemysłowych są najlepszym r...
  • meble na wymiar Liczba postów: 204 Grupa: Firmy budow... Firma Baluss https://baluss.pl/ specjalizuje się w dostarczaniu wysokiej jakości elementów do balustrad i uchwytów do szkła. Ich oferta zawiera uchwyty do szkła...
  • Gdzie kupić elektronarzędzia Liczba postów: 15 Grupa: Firmy budow... W takim razie jeżeli jesteście na etapie poszukiwań profesjonalnego wsparcia w zakresie wyboru odpowiednich narzędzi, akcesoriów, ale również elektronarzędzi to...
  • Dezynfekcja Dezynsekcja Deratyzacja Liczba postów: 144 Grupa: Firmy budow... Fajny wątek . Naprawdę bardzo dużo się dowiedziałem. ________________________ _______________________ audyt wewnętrzny w jednostkach sektora finansów publicznyc...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19501 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 472

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >