Witam!
Pokój na poddaszu bardzo się nagrzewa latem. Ostatnio
wpadłem na pomysł założenia czegoś na okna co wyizoluje
promienie słoneczne. I teraz sedno sprawy: co bardziej
"ochłodzi" ten pokój? Posiedziałem trochę w internecie i
znalazłem rolety które nie przepuszczają światła i
izolują ciepło, ale są one dosyć drogie. Czy założenie
zwykłych żaluzji nie było by bardziej opłacalne? Jak
rolety i żaluzje i rolety sprawdzają się w praktyce?
offline ziela474 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Radex moderator
|
zwykle rolety nie przepuszczaja swiatla (badz w malym stopniu, w zaleznosci od materialu), natomiast rolety ze specjalna powloka alu nie przepuszczaja rowniez promieniowania cieplnego (badz ograniczaja go w duzym stopniu) ... oczywiscie roleta taka powinna byc zamontowana na prowadnicach bocznych, aby dokladnie zaizolowac przestrzen pomiedzy oknem, a pomieszczeniem ... owszem jest to drogie, ale komfort w pomieszczeniu - bezcenne :lol: ... zaluzje raczej odpadaja na okno dachowe ;-) |
| |
Reklamy Google | |
offline ziela474 praktykant
|
|
| |
offline Radex moderator
|
montaz rolet zazwyczaj jest dziecinnie prosty ... widzialem przyklejane i przykrecane (chociaz tym przyklejanym nie ufam za bardzo) ... prowdnice moga byc przyklejane, bo nie przenosza obciazen ... zazwyczaj na prowadnicy jest pasek tasmy klejacej o duzej wytrzymalosci http://www.youtube.com/watch?v=dG-mmNKfnvs ... jezeli okna sa normalne, to sa rowniez zaluzje, ale te poziome ciezko sie czysci ... pionowe najczesciej montuje sie do nadproza, i dodatkowo po otwarciu (rozkreceniu) zajmuja sporo miejsca na lub przed parapetem |
| |
Gość: Urszula123456 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline dragonrose majster
|
|
| |
offline martin23 doświadczony
|
Myślę, że najlepiej gdybyś założył firanki i zasłony. W upalny dzień możesz je zasłonić i słońce nie będzie wpadało a w pokoju będzie chłodniej. |
| |
Gość: Gams praktykant |
|
| |
Gość: Wester praktykant |
|
| |
offline Vitre.net.pl doświadczony
|
|
|