Składniki
30 dag makaronu (rurki, świderki )
1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
1 strąk papryki czerwonej
15-20 dag żółtego sera
200g jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
2 jaja
sól, pieprz
oregano
Sposób
przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i
usmażyć na zoty kolor.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki i razem
usmażyć.
Paprykę pokroić w paski, które poprzecinać jeszcze na
pół.
Ser żółty pokroić w kostkę.
Blaszkę do pieczenia ciasta (25x40) lub naczynie
żaroodporne o podobnej wielkości wysmarować olejem.
Włożyć ugotowany makaron.
Następnie mięso, pieczarki z cebulką, paprykę i żółty
ser.
Jogurt naturalny wymieszać dokładnie z jajami. Dodać
sól i pieprz.
Zalać zapiekankę.
Całość posypać oregano.
Piec w 190-200 stopniach ok. 15 minut (do ścieńcia się
masy).
Smacznego!
offline NoNameUser inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Bob Budowniczy inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline majsterkowiczka praktykant
|
|
| |
offline Poziomka inżynier
|
Ja także robię taką z mięsem mielonym. Najpierw gotuje makaron al-dente oczywiście rurki, później wykładam na blachę. by sobie "odleżał" co swoje. Mięsko mielone smarze na patelni i dodaje przyprawami, dobrze jest na patelni typu wok poddusić pieczarki z cebulką i czosnkiem, posolić, popieprzyć. Następnie trzy łyżeczki koncentratu z bazylią mieszam w bulionie z kostki rosołowej( połowę kostki buliony wymieszać w 150 ml wody) kiedy to wszystko jest już gotowe mięsko mieszam z sosem pomidorowym i rozprowadzam na blachę. Na koniec kładę plastry żółtego sera na sam wierzch i zapiekam jeszcze na pół godziny w piekarniku w temp. 180 st. Jest pyszna, można podawać z grzankami czosnkowymi |
| |
offline dana-w praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Senpo doświadczony
|
|
| |
offline Jan Kowalski inżynier
|
|
|