Zapytanie do PINB

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

29 września 2018, 17:34

Zgadzam sie: good 0 bad

Dzień dobry. Chciałbym napisać zapytanie do Państwowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, odnośnie prac ziemnych. Kwestia dotyczy usypywania wału, nasypu zwał jak zwał przez właściciela graniczącej posesji. Teren po jego stronie został nadsypany już o jakieś 60-90cm od poziomu "zero", i cały czas nadsypuje. Przez co został utworzony nasyp o szerokości ok 1.5m

Teraz tak. Rozmowa z sąsiadem nie przyniesie żadnych efektów, więc wymyśliłem sobie aby napisać zapytanie do PINB, czy bez pozwolenia na budowę można coś takiego robić. Z tego co wiem prawo budowlane zakazuje budowli ziemnych bez pozwolenia jak i MPZP mojego rejonu również zabrania takich rzeczy.

Do setna.
Moje pytanie brzmi, czy każdy donos/zapytanie do PINB , kończy się kontrolą? Powiem szczerze że nie chce wizyty kontroli na działce, wystarczyła by mi tylko odpowiedź od nich pisemna, na zasadzie" tak można coś takiego robić", "nie nie można". A resztę już bym sobie sam załatwił z sąsiadem.

Czy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia z PINB.

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, gdzie z tym można iść?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 432

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >