Zmiana w prawie budowlanym o pozwoleniu na budowę

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

7 czerwca 2015, 18:53

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam!

W lutym br. p. Komorowski podpisał ustawę mówiącą o zniesieniu ubiegania się o pozwolenie na budowę.

Jestem w trakcie kupna działki rolnej wydzielonej z większej powierzchni grunty i osoby pracujące na odpowiednim stanowisku w Urzędzie Gminy "udzieliły" mi porady, w jaki sposób, nie będąc rolnikiem będę mógł się na niej wybudować. Chodzi mi o to, że obecny właściciel - rolnik ma możliwość ubiegania się o pozwolenie na budowę a później wybudowania się. Myk jest taki iż on dostaje pozwolenie na budowę, następnie ja od niego kupuję działkę i przenoszę pozwolenie na budowę na siebie za jego zgodą.

Problem polega na tym co będzie gdy pozwolenie na budowę nie będzie już potrzebne a bez niego ja jako "nie-rolnik" nie mam możliwości wybudowania się na działce rolnej (mało tego jest to III klasa i nie ma mowy o odrolnieniu).

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 czerwca 2015, 09:32

Witam,
odpowiedź na Pana pytanie zawarta jest w dwóch przepisach ustawy Prawo budowlane (po nowelizacji wchodzącej w życie w dniu 28-06-2015r.), mianowicie:
art.40 ust.4 mówi - "prawa i obowiązki wynikające ze zgłoszenia, wobec którego organ nie wniósł sprzeciwu, mogą być przeniesione na rzecz innej osoby w drodze decyzji..."
art.30 ust.1a mówi - "inwestor zamiast dokonania zgłoszenia dotyczącego robót budowlanych, o których mowa w ust.1, może wystąpić z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę." Wówczas normalnie (jak dotychczas) przepisuje Pan pozwolenie na budowę.
Teraz tylko od inwestora zależy z którego rozwiązania skorzysta.

Pozdrawiam

Paweł Łukowski - Kancelaria Adwokacka Chmielewska-Ciż i Wspólnicy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 czerwca 2015, 21:31

Dziękuję za pomoc i rozwianie moich obaw i wątpliwości.
Serdecznie pozdrawiam!

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 283

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >