ankrowanie ścian - co to i za ile?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

22 kwietnia 2010, 14:52

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Potrzebuję informacji o ankrowaniu ścian nośnych. Podobno jest to w moim przypadku niezbędne a niestety nie wiem co to jest, ile może kosztować i ewentualnie do kogo mam się z tym zgłosić. Nie wiem czy to istotne, ale dodam, że ściany są spore. Prosiłabym o wytłumaczenie i pomoc.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 maja 2010, 14:02

Ankry to inaczej kotwy murarskie.
Ankrowanie = kotwienie.
W ścianie, gdzie jakiś kumaty architekt/konstruktor policzył, wydłubuje się bruzdę poziomą (lub komplet otworów na przestrzał budynku) i umieszcza w niej pręt stalowy ze stali odpowiedniej jakości.
Jest to zwykła stal budowlana.Na końcach tych prętów nasadza się spore stalowe płyty z dziurą na pręt i napręża się ten ściąg stalowy nakręcając sporą nakrętkę. Płyty przylegają do muru i nie pozwalają, aby się pochylał czy rozłaził.
taka prace wykona praktycznie kazda firma budowlana. Trzeba po prostu im objaśnić miejsce wykonania i jak to ma być zrobione. Oczywiście potrzebne będzie pozwolenie na budowę.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 listopada 2021, 13:48

admission essay writing services
transitions for essay
write your essay

Zgłoś | Cytuj | Link

16 lutego 2023, 07:14

Zajmujemy się naprawą problemów statycznych budynków, w tym także pęknięciami ścian i murów. Realizujemy usługi w całej Polsce, posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży. https://centrum-famar.com.pl/oferta/naprawa-m urow-i-fundamentow/spinanie-murow

Zgłoś | Cytuj | Link

14 października 2024, 11:25

Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczaniem konstrukcji. Polega na wprowadzeniu specjalnych prętów lub kotew (tzw. ankrów) w ścianę, które są zakotwione w gruncie lub w stabilnej części konstrukcji, co pomaga przenieść obciążenia i zapobiegać przemieszczaniu się ściany.

Proces ten jest często stosowany w sytuacjach, gdy ściany budynku są zagrożone przemieszczeniem się, pękaniem lub osiadaniem. Może być stosowany zarówno w przypadku nowych budynków, jak i w trakcie renowacji starszych obiektów, aby przywrócić im stabilność.

W zależności od potrzeb, mogą być używane różne rodzaje kotew, takie jak kotwy mechaniczne, chemiczne lub gruntowe. Jak potrzebujesz więcej porad to odezwij się do mnie na https://remontyelblag.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 194

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >