Kupiliśmy wymarzoną działkę i okazało się, że znajduje się na bardzo podmokłym (wręcz bagnistym terenie) :( Nie mam pojęcia jak mogliśmy tego nie dopatrzyć, ale tak się stało. Czy da się w miarę tanio osuszyć ten teren? W jaki sposób? Jakie fundamenty będą najbardziej odpowiednie do takiego podłoża??
Gość: buka praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline lukasz860910 kierownik
|
jak kupisz projekt to niech przyjadą i zaprojektują fundamenty do gruntu powinni zrobić to... napewno fundament musi być szeroki, stawialiśmy dom na bardzo mokrym gruncie i właścicielka chciała piwnice 2,5 metra od ziemi w dół tak żeby jej nie było widać, dom jest wysoki 4 kondygnacje, w projekcie fundament był 60 cm szeroki a zrobiliśmy 80, dodawane były uszczelniacze do betony (beton z betoniarni), między ławy laliśmy też beton (ślepą posadzkę, chudy beton 10 cm gr) z uszczelniaczem po wylaniu wyszła jedna płyta, dobra izolacja i meloracja wokół fundamentów i budynku to podstawa ale nie jest to tanie... |
| |
Reklamy Google | |
offline Dariusz_JM kierownik
|
Już pisałem w innym wątku - szukaj "schwedenplatte". |
| |
offline specstrong inżynier
|
|
| |
|
Od klasycznych ław fundamentowych, płyta na pewno jest
droższa (tak jakieś 3 do 5 tys. zł). Betonu wychodzi
20-30% więcej, stali 40- 50%. |
| |
Reklamy Google | |
offline Mendels praktykant
|
Jednym z pomysłów może być zatopienie zakupionego gruzu na terenie bagnistym by chodziarz trochę grunt utwardzić jednak tra czynność powinna być wykonywana przez ekspertów bo wiadomo musisz w jakiś sposób mimo to położyć solidne fundamenty, http://www.stronazpromocjami.pl]promocje. |
Ten post był edytowany przez redakcja dnia: 9 października 2015, 22:13 | |
| |
offline bud fachowiec
|
|
| |
offline Budowlaniec24 inżynier
|
To może być bardzo kosztowne. Poza tym taki teren powinien
zbadać geolog czy nie ma tam innych niespodzianek, bo może
się okazać, że jest tam źródło wody i co wtedy? |
| |
offline pmonty doświadczony
|
O własnie, superciekawy temat dla mnie. kupiłem działkę, nie za droga była.. no i okazało się że w mniej-więcej "centralnej" części na działce jest...studnia (żyła wodna) co zrobic??? sprzedać dzialkę, budować na studni czy jakoś ją... ominąć? Prawdę mówiąc najchętniej wybudowałbym... na niej :) |
| |
|
Pisałem wyżej o ekonomicznym podejściu do zagadnienia:
badania kosztują tyle co różnica między ławami a
płytą fundamentową, więc lepiej od razu się na nią
zdecydować, jeśli (najprawdopodobniej) może się okazać,
że będziemy musieli ją wykonać. Badania geologiczne
pozostawiłbym dla budynków o nietypowych obciążeniach
fundamentów (kilka kondygnacji lub obciążenia
dynamiczne), dla typowych i lekkich budynków proponuję
rozwiązania standardowe. |