budynek lata 60-te

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

16 września 2010, 12:45

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam problem z budynkiem w którym mieszkam.
Zupełnie nie znam jego historii, podobnie nie ma wieńca 
Dom pochodzi z lat 60-tych. W ostatnim czasie znacznie pogorszył się jego stan techniczny, powstało wiele pęknięć i rys które nie dają mi spokoju. Jak widać na zdjęciach nie wygląda to sympatycznie.
[URL=http://www.fotosik.pl][/URL]

Czy znacie jakieś skuteczne i praktykowane metody skręcania mieszkań, zaklejania pęknięć lub inne metody poprawienia stanu technicznego żebym mógł spać spokojnie.
Może jest jakiś specjalista z okolic Radomia który ma do czynienia z takimi problemami i podejmie się jakieś ekspertyzy lub opinii. Obejrzy i zaproponuje jakieś rozwiązanie.
Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc i jakiekolwiek namiary na specjalistów.

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 września 2010, 12:22

mówiąc szczerze, za dobrze to nie wygląda. Nie wiem, czy nie byłoby lepiej, żebyś wezwał fachowca. Co Ty możesz z tym zrobić? Niektórzy próbują zakleić, po czym ocieplić budynek.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 września 2010, 23:33

"Specjaliści" bardzo szybko wyciągną od Ciebie kasę.
Sytuacja nie jest krytyczna, wykazuje dyskomfort użytkowy.
Jeśli piszesz "ostatnio", to rozumiem, że może wchodzić w grę podmycie po ulewach, jakie miały miejsce ostatnio.
Teraz jest ważne, czy ta sytuacja się "pogłębia" w okresie suchym?!. Jeśli tak, to należy powołać eksperta, jeśli nie to jest czas na dalsze wnioski.

p.s.
- jak długo użytkujesz budynek?
- kiedy to zauważyłeś?
- jakie zmiany nastąpiły w okresie obserwacji?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2010, 15:43

budynek stoi na gruncie sychym (piachu) ok 40 lat
uzytkuje go ponad 20lat
zmiany sa widoczne szczegolnie po ostatniej zimie

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2010, 23:38

Trochę mi wygląda tak, jakby osiadały narożniki budynku (mogę się mylić,.. zrób zdjęcia całych elewacji i zaznacz rysy tak, jak dotychczas).
Etapów ratowania będzie kilka, ale trzeba rozważyć ich opłacalność.

Na pewno trzeba będzie „podminować” fundament i zacząłbym od narożników. (Poczytaj o tym.) – Przymierzyć się trzeba już w przyszłym roku. Do tego należy prowadzić cykliczne pomiary rozwarcia rys w stałych, obranych punktach. (Zaprowadź notatki i oznacz punkty pomiarowe na budynku, zapisuj z datami, nawet rób zdjęcia rys z miarą, może to się okazać bardzo pomocne.)

W miejscach, gdzie powinien znajdować się wieniec (nie wiem jaki masz strop?!), można (od zaraz) założyć klamry stalowe spinające (ściągające strop) – zarówno nad parterem jak i nad piętrem. (zakładam, że wieńca niema, albo jest zbyt słaby).
Klamry proponuję wykonać z płaskownika stalowego min. # 16x200mm w narożnikach spawane śruby 2xM30. W pasie płaskownika należy odkuć tynk, a po skręceniu zarzucić mocną zaprawą, tak aby podeszła między płaskownik a mur.(Trochę zabawa, ale warto.)

Przy „odkrywce” fundamentów może się ujawnić prawdziwa przyczyna pęknięć. Budynki z tego okresu mogą nie mieć w ogóle fundamentów (mur jest stawiany na uklepanym podłożu czasami już na głębokości 60cm).

p.s.
Ponieważ nie znam dokładnie stanu budynku, moje opisy potraktuj jako propozycje i skonfrontuj to z inną osobą mającą doświadczenie w takich sytuacjach!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 marca 2011, 07:51

Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass' favor. jocuri cu motociclete

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 314

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >