System izolacji zewnętrznej stosowany jest nie tylko w Polsce ale również w innych państwach europejskich. Technologia jest sprawdzona a dodatkowo prawidłowe ocieplenie w znacznym stopniu niweluje oddziaływanie mostków termicznych. Katalog prawidłowo ocieplonych elementów budowlanych jest dostępny pod adresem http://www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-z astosowania.html
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: konikpolny praktykant |
Mnóstwo ludzi ma dom zaizolowany od zewnątrz i nie narzekają (np. ja :P). W takim przypadku warto sobie wziąć materiał konstrukcyjny, który nie będzie miał jakiejś mega dobrej izolacyjności termicznej, ale za to będzie dobrze izolował dźwięki i miał wysoką nośność. W moim przypadku wybór padł na Porotherm. Mogę spokojnie polecić. |
| |
Reklamy Google | |
|
|
| |
Gość: koti praktykant |
Moim zdaniem warto murować ściany 1w, ale tylko z bardzo dobrych materiałów - nie tylko pod względem termicznym, ale też akustycznym, wytrzymałości na ściskanie, akumulacyjności termicznej... Tak naprawdę ściany 1w muszą spełniać szereg parametrów, które teoretycznie się wykluczają (czyli np. dobra izolacja termiczna i jednocześnie świetna nośność). Moim zdaniem jedynym materiałem wartym rozważenia jest tutaj ceramika poryzowana. Betony komórkowe mają dobrą termiczność, ale efektem ubocznym jest maksymalne odchudzanie pustaka, przez co bardzo spada akustyczność i nośność. Proponuję sprawdzić parametr pustaka Porotherm T - moim zdaniem bezwzględnie najlepszego aktualnie materiału na ścianę 1w... |
| |
offline Turczynow praktykant
|
[quote=Gość: A.]Słyszałam od fachowca, że koszt
wybudowania ściany |
| |
Reklamy Google | |
Gość: babba praktykant |
A niby dlaczego ściana jednowarstwowa miałaby być bardziej podatna na uszkodzenia niż docieplenie w ścianie dwuwarstwowej? To przecież nielogiczne! Ściana jednowarstwowa to jednolity mur, tak samo twardy z obu stron. Akurat mieszkam w domu z jednowarstwowego Porothermu 44 cm i ściana jest moim zdaniem niezniszczalna. Trzeba by było w nią wjechać autem, żeby coś z nią zrobić złego :D To docieplenie jest zawsze najsłabszym ogniwem w ścianach zewnętrznych, bo może np. pęknąć albo przez drobne otwory wejdą tam robale i założą sobie kolonię :) |
| |
|
W ścianie zewnętrznej następuje spadek temperatury związany z jej wychłodzeniem pod wpływem temperatury zewnętrznej. Ściana 1 warstwowa nie posiada izolacji zewnętrznej i dlatego pewna jej część posiada w zimie temperaturę ujemną. Jeżeli w takiej ścianie dochodzi do kondensacji wilgoci, to istnieje prawdopodobieństwo jej degradacji a tym samym uszkodzenia. Natomiast prawidłowo zaizolowane ściany 2 warstwowe , z warstwą izolacji od strony zewnętrznej, w częsci konstrukcyjnej nie przemarzają gdyz największy spadek temperatury następuje w warstwie izolacji. Takie rozwiązanie podnosi "bezpieczeństwo" pracy warstwy nośnej w temperaturach dodatnich i zmniejsza prawdopodobieństwo kondensacji w przegrodzie. |
| |
Gość: marekgrudzien praktykant |
To tylko teoria, panie rzeczniku. W praktyce materiały na ściany jednowarstwowe mają bardzo dobrą paroizolację, przez co nie dochodzi do sytuacji, żeby w ścianie kondensowała para wodna. W moim przypadku zastosowano materiał ceramiczny (Porotherm 44 cm) i przez kilka ostatnich sezonów nie zauważyłem żeby mi podmarzały ściany, puchł tynk czy wykraplała się wilgoć do wewnątrz. |
| |
Gość: malum praktykant |
Stoję właśnie przed wyborem materiału na ściany mojego
domu. Przeczytałem więc uważnie wszystkie wpisy i mam
kilka uwag i pytań: |
| |
Gość: mamflow praktykant |
Problemem są oczywiście koszty. Beton komórkowy 48 cm to będzie bardzo drogi materiał. Gdyby mnie było stać na takie wydatki to i tak zdecydowałbym się na Porotherm T (pustaki z wełną mineralną w środku). Dlaczego? Nie mam przekonania do betonu komórkowego, moim zdaniem to kruchy i niepewny materiał, w dodatku z kiepską izolacyjnością akustyczną. Zdecydowanie łatwiej przyszłoby mi zaufanie jednowarstwowej ceramice, która też ma bardzo dobrą paroprzepuszczalność i spokojnie można ją docieplić wełną mineralną i nie stracić tych właściwości (wełna ma dużo lepszą paroprzepuszczalność niż styropian). |
|