Użytkownik Gość: marekgrudzien
napisał: To tylko teoria,
panie rzeczniku. W praktyce materiały na
ściany jednowarstwowe mają bardzo dobrą paroizolację,
przez co nie dochodzi do sytuacji, żeby w ścianie
kondensowała para wodna. W moim przypadku zastosowano
materiał ceramiczny (Porotherm 44 cm) i przez kilka
ostatnich sezonów nie zauważyłem żeby mi podmarzały
ściany, puchł tynk czy wykraplała się wilgoć do
wewnątrz.
Odnosząc się do Pana wpisu musze sprostować podane
nieścisłości:
1 - ściany 1-warstwowe nie posiadają bardzo dobrej
paroizolacyjności ponieważ takową posiadają materiały
które nie przepuszczaja wilgoci - np. styropian.
2 - Wykraplanie wody w przegrodzie następuje z powodu
przekroczenia temperatury kondensacji przez zbyt
wychłodzoną przegrodę i nie ma to nic wspólnego z
"teorią" tylko jest zwykłym zjawiskiem zachodzącym w
przyrodzie.
3 - To że w Pana przypadku nie następuje kondensacja lub
jest niewidoczna , nie zmienia faktu że ściany 1-warstwowe
w częsci przemarzają, gdyż z jednej ich strony jest +20 a
z drugiej np. -20 C. Spadek temperatury następuje wewnątrz
przegrody i dlatego zewnętrzna część pustaka jest
przemarznięta. Inaczej jest w przypadku ścian z izolacją
cieplną - spadek temperatury przegrody następuje w
warstwie styropianu i dlatego chroni on samą ścianę
konstrukcyjną przed przemarzaniem. Dlatego ważne jest
stosowanie jak najwiekszej grubości izolacji a także
prawidłowy jej dobór w elementach wrażliwych na
przemarzanie - mostkach cieplnych.
Więcej informacji nt prawidłowej izolacji jest dostępne
na stronie http://knauf-industries.pl/
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: malum praktykant |
Panie e-rzeczniku, w dalszym ciągu mam mieszane uczucia.
Rozumiem, że z racji Pana stanowiska będzie Pan zachwalał
systemy dociepleń i nie ma w tym nic dziwnego.
Obserwowałem jednak jak zachowuje się izolacja
styropianowa i co zauważyłem: |
| |
Gość: dziqq praktykant |
Zgadzam się co do wielu argumentów powyżej. Też jestem raczej przeciwnikiem dociepleń zewnętrznych, bo to może i tanie i wygodne w montażu rozwiązanie, ale cholernie mało wytrzymałe. Budując dom dla siebie nie zdecydowałbym się raczej na tę technologię - ze względu na brak zaufania do samej idei docieplenia. Ciekawym rozwiązaniem konstrukcyjnym są ściany 1W, ale zawierające w sobie docieplenie (czyli takie 2w1). Coś takiego wypuścił swego czasu Porotherm (system "T"). Pustak ceramiczny jest wypełniony wewnątrz wełną mineralną. Parametry termiczne są jak najlepszych ścian z dociepleniem, a wytrzymałość - jak ścian jednowarstwowych. Oczywiście taka technologia odpowiednio kosztuje, ale dom buduje się przecież raz na całe życie i nie chodzi o to, żeby zrobić to najtaniej jak to możliwe. |
| |
offline grzesiu4564 praktykant
|
napewno warto bo to fajnie wygląda |
| |
Reklamy Google | |
Gość: gumcio praktykant |
|
| |
offline lawiana inżynier
|
Mój dom jest w zasadzie fazie końcowej i chciałabym zlecić przeprowadzenie pomiarów akustyki budowlanej, żeby mieć pewność, że dom spełnia wszelkie normy akustyczne. Do jego budowy wykorzystano materiały o wysokich właściwościach izolacyjnych, ale nie mam 100% pewności, że nie ma żadnych luk w łączeniach lub czy nie było żadnych błędów na etapie montażu. Rozglądałam się już za firmami, które oferują usługi z zakresu akustyki budowlanej. Znalazłam ich całkiem sporo, ale chyba najciekawszą ofertę znalazłam tutaj http://eco-noise.pl/uslugi-z-zakresu-akustyki /akustyka-budowlana/ . Przeszukałam też w Internecie kilka forów dyskusyjnych, w których znalazłam opinię na ich temat i w zasadzie wszystkie z nich były bardzo pozytywne. Nie mam jednak doświadczenia w temacie pomiarów akustycznych i nie wiem, czy w skład takiego pomiaru wchodzą te wszystkie analizy, które są dostępne na ich stronie, czy może mogę sobie wybrać poszczególną analizę. Może ktoś z Was jest w stanie podpowiedzieć mi w tej kwestii? Poza tym orientujecie się może ile może kosztować taki pomiar? |
| |
Gość: czikos praktykant |
Normy akustyczne będzie spełniał, bo materiały konstrukcyjne na pewno je spełniają (muszą skoro je kupiłeś :P). Generalnie pod względem akustyki najsensowniej jest murować się z silikatu albo ceramiki Porotherm - i wtedy nie trzeba już niczego poprawiać po wykonaniu SSZ :) |
| |
Gość: clean_bandit praktykant |
Raczej bym nie zaufał technologii jednowarstwowej ze względu na kłopoty z łączeniem pustaków czy bloczków - zawsze coś tam się omsknie i będzie mostek termiczny... Szwagier murował się ostatnio z Porothermu T tynkowanego perlitem i po zimie nic mu nie powychodziło... :) |
| |
offline dronka majster
|
|
|