czy jest sens dociplać jeszcze ?

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

2 stycznia 2008, 21:46

Zgadzam sie: good 0 bad

Dom mam wybudowany z dwóch warstw pustaków.Pierwsza warstwa zewnętrzna to sylikat, styropian 5cm i pustak chasiowy. Problem w tym że sklepienia nad oknami i płyta nie jest ocieplona. Teraz zastanawiam się nad zrobieniem elewacji i nie wiem czy starego typu, czy też obłożyć styropianem, wełną. Jest jeszcze kwestia oddychania ścian. Czy ocieplenie z zewnątrz nie pogorszy wytrzymałości pustaków ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 stycznia 2008, 14:43

Takie ściany muszą być ocieplone z zewnątrz np. metodą BSO, ale ...
Jest to ściana warstwowa z ociepleniem wewnątrz, ponadto mostki termiczne w nadprożach i konieczność wyeliminowania kondensacji pary wodnej w ścianie po jej ociepleniu.
Wszystko to wymaga dokonania obliczeń cieplno-wilgotnościowych. Jak to wygląda? Zajrzyj na BDB do działu: Poradnik > O co pytali inni? i kliknij na wyszukaniu "analizy cieplno-wilgotnościowe" lub "docieplenia".

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 stycznia 2008, 23:08

dziękuje za podpowiedź, na pewna skorzystam z serwisu BDB

Zgłoś | Cytuj | Link

8 stycznia 2008, 16:35

Taką analizę wykona każdy specjalista fizyki budowli, nie tylko ja. Podałem odnośnik dla zapoznania się z zakresem, bo nigdzie nie znalazłem publikacji na ten temat.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

20 stycznia 2008, 17:41

Ja też szukam i nie mogę nić konkretnego znaleźć, tylko ogólniki. Strona BDB jest bardzo mało dostępna, poza tym tam są sami znakomici specjaliści. Ja chcę się dowiedzieć co nieco o tym temacie aby domorośli spece mnie nie nabili w butelkę. .

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 lutego 2008, 15:14

Informacji ogólnych w BDB na różne tematy masz pod dostatkiem - poszperaj. Analizę c-w możesz uzyskać nieodpłatnie, ale po wykupieniu abonamentu (koszt symboliczny). Ponadto, w ramach abonamentu możesz pytać i pytać do woli.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 201

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >