Witam,nie wiem czy można docieplic od wewnątrz pomieszczenie szwalni na piętrze, w domku jednorodzinnym? Na zewnątrz jest kamień elewacyjny,a inwestor chce go zachowac- stąd problem docieplenia od zewnątrz.Czy taką izolację można wykonac od środka,czy ma sens i spełni swoją funkcję? Proszę o doradztwo, pozdrawiam
offline profes praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline dobryremont majster
|
Ocieplenie budynku od wewnątrz jest rozwiązaniem
technicznie możliwym do wykonania, ale niestety,
niewłaściwym z wielu powodów oczywiście przy pomocy
tradycyjnych materiałów takich jak styropian i wełna
mineralna . Takie ocieplenie powoduje przesunięcie strefy
przemarzania ściany - mróz
wchodzi w nią głębiej, powiększa się ilość
wykraplanej w ścianie pary wodnej, a strefa wykroplenia
przesuwa się również w stronę wnętrza. |
Ten post był edytowany przez dobryremont dnia: 12 grudnia 2011, 00:04 | |
| |
Reklamy Google | |
offline profes praktykant
|
|
| |
Gość: Matus praktykant |
|
| |
offline dobryremont majster
|
No proszę i tu mamy dowód jak producenci szybko reagują na potrzeby klientów. Postęp w nowościach materiałów budowlanych i chemii budowlanej czasami jest tak szybki, że często nie nadążamy za informacjami. Jeszcze do niedawna płyty wapienno-krzemianowe były w ofercie zaledwie jednej firmy a już jutro mogą być wytwarzane przez każdego producenta cegieł czy pustaków. I z tego należy się cieszyć. :lol: |
| |
Reklamy Google | |
offline chiromancja doświadczony
|
Czasami mamy problem z pojawiającym się grzybem na niedogrzanej ścianie. Możemy wówczas zastosować tzw. thermotap czyli tapetę ocieplającą /styropian plus papier w rolce/. Jest to idealne rozwiązanie bo na taką ocieplającą tapetę możemy nakleić tapetę ścienną i mamy problem z głowy. Przetestowałem i polecam. |
| |
offline robertb fachowiec
|
Osobiście nie jestem zwolennikiem takiej izolacji. Wierzę, że to przetestowałeś :D , jednak ja nie uważam, by to rozwiązanie było tak idealne. Jeśli problem leży w nieszczelności zewnętrznej, to grzybek będzie miał super gniazdko do rozwoju, z czasem przejdzie sobie bokiem i w końcu i tak wyjdzie. Jeśli zlikwidujesz problem to takie zabezpieczenie mija się z celem, bo izolując całe pomieszczenie ściany nie mają jak oddychać. Mogę się mylić w tej teorii - proszę o oświecenie. |
| |
Gość praktykant |
Sposób ocieplania o którym napisałem ma za zadanie obniżenie temperatury niedogrzanej ściany frontowej. Taki typowy nalot pleśni pojawia się na niej w okresie grzewczym. Dochodzi w pomieszczeniu do obniżenia się temperatury, ilość pary wodnej jest stała a ponieważ temperatura się obniża to para staje się nasycona i co ? Woda skrapla się w najzimniejszym miejscu Należy zatem porządnie grzać i po sprawie a jeśli się nie da to odizolować zimną ścianę warstwą styropianu. wystarczy 3mm. Polecam również położenia płytek z korka ściennego. Nie tylko izolują ale również dekorują/ |
| |
offline aurora majster
|
|
| |
Gość: gosc44 praktykant |
jest system ocieplenia o
grubości jedynie 1 mm na bazie aerożelu |
|