czy można ocieplic pomieszczenie od wewnątrz?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

25 października 2009, 23:28

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,nie wiem czy można docieplic od wewnątrz pomieszczenie szwalni na piętrze, w domku jednorodzinnym? Na zewnątrz jest kamień elewacyjny,a inwestor chce go zachowac- stąd problem docieplenia od zewnątrz.Czy taką izolację można wykonac od środka,czy ma sens i spełni swoją funkcję? Proszę o doradztwo, pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 października 2009, 00:57

Ocieplenie budynku od wewnątrz jest rozwiązaniem technicznie możliwym do wykonania, ale niestety, niewłaściwym z wielu powodów oczywiście przy pomocy tradycyjnych materiałów takich jak styropian i wełna mineralna . Takie ocieplenie powoduje przesunięcie strefy przemarzania ściany - mróz wchodzi w nią głębiej, powiększa się ilość wykraplanej w ścianie pary wodnej, a strefa wykroplenia przesuwa się również w stronę wnętrza.
Czynniki te powodują zmniejszenie trwałości ścian zewnętrznych. Ściany odizolowane od ogrzewanego wnętrza są zimne, nie pełnią więc ważnej funkcji akumulacji ciepła, jak jest to w przypadku ocieplenia z zewnątrz. Ocieplenie od wewnątrz nie likwiduje również mostków termicznych, np. w poziomie stropów. Należy się też liczyć wtedy ze zwiększonym zawilgoceniem pod materiałem izolacyjnym, utrudnionym odparowaniem wilgoci, a w konsekwencji rozwojem korozji biologicznej (pleśń, grzyb itp.)
Próby szukania oszczędności przez ocieplanie ścian od wewnątrz są nieopłacalne, przynajmniej przy stosowaniu klasycznych materiałów izolacji cieplnej. W świetle najnowszych doniesień zagranicznych, pewne nadzieje można wiązać z ocieplaniem ścian od wewnątrz przy użyciu lekkich płyt wapienno-krzemianowych Klimaplatte. Doświadczeń krajowych z tymi płytami jeszcze nie ma. W tej chwili produkty tego typu zaczynają się już pojawiać na rynku, i wszystko wskazuje na to, że wreszcie izolowanie ścian od wewnątrz stanie się możliwe z punktu widzenia sztuki budowlanej.

Ten post był edytowany przez dobryremont dnia: 12 grudnia 2011, 00:04
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 października 2009, 22:42

Dziękuję za odpowiedź,potwierdziła moje przypuszczenia i rozwiała wątpliwości pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

1 grudnia 2009, 01:54

Użytkownik dobryremont napisał: Ocieplenie budynku od wewnątrz jest rozwiązaniem technicznie możliwym do wykonania, ale niestety, niewłaściwym z wielu powodów oczywiście przy pomocy tradycyjnych materiałów takich jak styropian i wełna mineralna.
Zgoda, ale jak pan pisze do ocieplenia mieszkania od wewnątrz nie sprawdzą się materiały tradycyjne, a nie nowoczesne. Tu poza wymienionymi płytami są jeszcze mineralne płyty Ytong Multipor:
http://www.xella.pl/html/pol/pl/8054.php

Zgłoś | Cytuj | Link

15 lutego 2010, 03:47

No proszę i tu mamy dowód jak producenci szybko reagują na potrzeby klientów. Postęp w nowościach materiałów budowlanych i chemii budowlanej czasami jest tak szybki, że często nie nadążamy za informacjami. Jeszcze do niedawna płyty wapienno-krzemianowe były w ofercie zaledwie jednej firmy a już jutro mogą być wytwarzane przez każdego producenta cegieł czy pustaków. I z tego należy się cieszyć. :lol:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 lutego 2010, 01:55

Czasami mamy problem z pojawiającym się grzybem na niedogrzanej ścianie. Możemy wówczas zastosować tzw. thermotap czyli tapetę ocieplającą /styropian plus papier w rolce/. Jest to idealne rozwiązanie bo na taką ocieplającą tapetę możemy nakleić tapetę ścienną i mamy problem z głowy. Przetestowałem i polecam.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 lutego 2010, 03:08

Osobiście nie jestem zwolennikiem takiej izolacji. Wierzę, że to przetestowałeś :D , jednak ja nie uważam, by to rozwiązanie było tak idealne. Jeśli problem leży w nieszczelności zewnętrznej, to grzybek będzie miał super gniazdko do rozwoju, z czasem przejdzie sobie bokiem i w końcu i tak wyjdzie. Jeśli zlikwidujesz problem to takie zabezpieczenie mija się z celem, bo izolując całe pomieszczenie ściany nie mają jak oddychać. Mogę się mylić w tej teorii - proszę o oświecenie.

Zgłoś | Cytuj | Link

26 lutego 2010, 00:56

Sposób ocieplania o którym napisałem ma za zadanie obniżenie temperatury niedogrzanej ściany frontowej. Taki typowy nalot pleśni pojawia się na niej w okresie grzewczym. Dochodzi w pomieszczeniu do obniżenia się temperatury, ilość pary wodnej jest stała a ponieważ temperatura się obniża to para staje się nasycona i co ? Woda skrapla się w najzimniejszym miejscu Należy zatem porządnie grzać i po sprawie a jeśli się nie da to odizolować zimną ścianę warstwą styropianu. wystarczy 3mm. Polecam również położenia płytek z korka ściennego. Nie tylko izolują ale również dekorują/

Zgłoś | Cytuj | Link

26 lutego 2010, 15:57

Oczywiście, ze można coś takiego zrobić, korzysta się wtedy z innych materiałów, najczęściej z cieńszego styropianu, ale niewiele osób tak robi, bo takie wewnętrzne ocieplenie zmniejsza pokój.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 sierpnia 2015, 11:32

jest system ocieplenia o grubości jedynie 1 mm na bazie aerożelu
więcej na

www.izolacje-docieplenia.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• wanna czy prysznic Liczba postów: 80 Grupa: Wykańczamy... Szukając pasującej baterii wannowej to sprawdź ofertę Sotbe https://sklep.sotbe.com/pl/c/BATERIE-WAN NOWE-Z-OBROTOWYM-PRZELACZNIKIEM/84, gdzie znajdziesz sporo w...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • Z czego parapety wewnętrzne? Liczba postów: 187 Grupa: Wykańczamy... Zakup parapetu wewnętrznego powinien być dobrze przemyślany, dlatego warto zwrócić się do renomowanego dostawcy. Pomyślcie sobie też, czy np. nie zamówić parape...
  • Malowanie dachu Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... If you're thinking about refreshing your roof, choosing the right roofing works, including painting and maintenance, can make a significant difference. Just lik...
  • jaka szafa? Liczba postów: 54 Grupa: Wykańczamy... Jeśli marzysz o idealnej organizacji przestrzeni w swoim domu, sprawdź ofertę szaf i garderób na wymiar wykonanych przez Megan Design https://megandesign.pl/rea...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 229

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >