czy można samemu zrobić saunę?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

Stron: 10 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

1 marca 2012, 14:34

Zgadzam sie: good 0 bad

@woodson Jak juz zrobisz tą saunę to weź wrzuć jakieś zdjęcie i podziel się z nami doświadczeniem jestem ciekawy czy się udało. ja to o saunie to pomarzyć mogę jedynie co to na basenie sobie czasem skorzystam... a co! ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 kwietnia 2012, 19:31

Dokonałem już pierwszych zakupów na allegro: piec -800zł (najprostsze sterowanie) oraz szklane drzwi 700zł (można taniej - wykonane własnoręcznie - drewniane z szybką lub bez). Jak widać są to najdroższe elementy - jak na polski rynek ceny niewygórowane - nadal uważam, że traktowanie sauny przez producentów jako luksusu jest niemoralne . (a swoją drogą 2 lata temu udało mi się kupić w Luksemburgu saunę do składania 200x170x200 cm z piecem 7kW 3f za 800 euro (3300zł) - pełne drewno grubości 5cm, szklane drzwi).
Swoją saunę planuję budować w lipcu. Z moich doświadczeń wynika, że rozkład temperatury w saunie jest nierównomierny: przy podłodze bliski temperatury otoczenia a w najwyższej części nawet do 110 stopni - zależny od mocy pieca, zadanej temperatury, izolacji ścian oraz cyrkulacji powietrza - stąd leżanki umieszczone na różnych wysokościach. Najważniejsza jest izolacja ścian i sufitu sauny. Ściany wewnętrzne zamierzam wykonać z desek boazeryjnych na (drzewo liściaste) na stelażu z kantówki 50x30mm, następnie 5 cm wełny mineralnej cienki styropian 5mm z aluminiową powłoką odblaskową i zewnętrznie boazeria a od strony ścian pomieszczenia cienka płyta OSB. Dalsze informacje ze zdjęciami - w lipcu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 września 2012, 09:42

ja nie bardzo rozumiem po co robić samemu, jak sauny są stosunkowo tanie.
Przykład: sauna fińska Falun (wyszukane na Ogrodosfera.pl w dziale saun) , cena: 4700 zł.
No to ja bym się nie bawiła w robienie samodzielnie (z młotkiem mi w sumie nie po drodze)... chyba, że ktoś się nudzi i hobbystycznie chce sam działać ciekawe rzeczy, to jeszcze:)

Zgłoś | Cytuj | Link

14 września 2012, 17:56

Po co samemu się pieprzyć? przecież zrobienie samemu wyjdzie cię maks. 1tyś zł taniej niż jak zrobią ci to profesjonalnie a pieprzenia z tym... w miesiąc nie zdążysz.
Ja osobiście polecam tę firme:
http://drewik.pl/
Zrobią tanio, bardzo profesjonalnie, z gwarancją.... po prostu ekstra!

Zgłoś | Cytuj | Link

21 stycznia 2013, 12:08

Witam.Z mężem budujemy dom. I prawdę mówiąc mam dosyć fachowców dlatego popieram robienie wszystkiego samemu z kilku przyczyn:
- nawet jeśli coś zepsujesz to możesz mieć pretensje tylko do siebie i nie płacisz za to pseudofachowcom ( a trzeba pamiętać, że większość błędów ujawnia się po odbiorze, w trakcie eksploatacji)
- zrobisz sam czyli będziesz potrafił naprawić, bo wiesz co i jak
- będziesz miał pewność, że nikt dokładniej tego by nie zrobił

Oczywiście od tej reguły jest wyjątek: jeśli stać cię na naprawdę dobrych fachowców, z którymi masz podpisaną umowę (uwzględniająca najdrobniejsze szczegóły prac- tylko skąd laik ma wiedzieć że np. robiąc izolację posadzki trzeba wywijać folię na ściany a nie kłaść tylko na podłodze bo inaczej mija się to z celem) to śmiało zlecaj roboty. Pamiętaj tylko o uwzględnieniu wysokich kar za ewentualne szkody.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 stycznia 2013, 17:25

Witam,

No tak to jest z tymi ekipami remontowo-budowlanymi. Dobra firma się ceni i jak się ma fundusze to warto skorzystać. Jeżeli nie to może spróbujcie się z taką firmą inaczej dogadać. Zróbcie tak jak ja. Zaproponujcie dobrej firmie, że kupicie od nich wszystkie niezbędne materiały do budowy sauny w zamian za ich poradę, konsultacje czy nadzór. To już zależy jak się dogadacie.
Myślę, że przy zakupie całego towaru od jednej firmy na jakiś rabat też się uda załapać:)

Pozdrawiam wszystkich gotowych na samodzielną budowę sauny. Nie taki straszny diabeł jak go malują

Zgłoś | Cytuj | Link

31 stycznia 2013, 13:34

Przede wszystkim zanim zdecydujemy się skorzystać z usług dobrej firmy budowlanej czy też remontowej- warto poczytać opinie na jej temat i mieć pewność tego,że współpraca będzie owocna. W przeciwnym wypadku można się bardzo rozczarować.

www.Alarmserwis.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lutego 2013, 09:22

Nie rozumiem komentujących. To nie jest forum na temat czy robić czy nie. Nie nasz nic ciekawego do powiedzienia to nie zaśmiecaj fortu. Są ludzie którzy lubią sami coś w domu zrobić a nie leżeć przed telewizorem nawet za wyższą cenę niż w markecie. Proszę admina o usunięcie wpisów durnych przemądrzałych wiedzących lepiej że w sklepie to jest towar 1 klasa. Ja chce się dowiedzieć jak i tylko takie wpisy powinny zostać na tym forum. Porady osób które już coś robiły. Plany. Dane pieców i tak dalej. Jeżeli macie ochotę się wymądrzać czy robić czy kupić to zachowajcie to dla siebie.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 kwietnia 2013, 15:44

W obecnych czasach nie ma problemu z zdobyciem materiałów potrzebnych do budowy sauny i wszystkie informacje jak zbudować saunę można znaleźć w internecie więc jeżeli ktoś jest majsterkowiczem i potrafi uciąć deskę i wbić gwoździa bez problemu powinien sobie poradzić.Oczywiście można budować z ekskluzywnych materiałów ale tak naprawdę można zrobić to z tańczysz materiałów i nie wpływa to na korzystanie z sauny.Tak naprawdę w saunowaniu chodzi tylko o to żeby się spocić i nie jest ważne czy pod dupą mam deskę z abachi czy z zwykłej taniej topili:)i tak przecież siedzi się na ręczniku więc po co przepłacać chyba że dla samej świadomości że się ma pod zadkiem coś drogiego .
Wybudowałem dla własnych potrzeb dwie sauny ,pierwszą w mieszkaniu ogrzewaną piecem elektrycznym (i to była jedyna rzecz dedykowana do sauny) pozostałe materiały potrzebny do budowy kupiłem w sklepach z materiałami budowlanymi druga sauna na zewnątrz opalana piecem na drewno(kupiony na allegro) powstała 2 lata temu i tu pokusiłem się o kupienie foli aluminiowej przeznaczonej do budowy sauny a resztę materiałów także kupiłem w sklepach budowlanych. Przy okazji jeśli ktoś jest zainteresowany używanym piecem elektrycznym 6kw Harvia proszę o kontakt. Piec został mi z sauny którą miałem w mieszkaniu.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 października 2013, 21:24

Sauna gotowa - dużo 'fanu' przy konstrukcji, koszt około 3000 Zł (w tym piec i szklane drzwi 1500 zł). 8kW piec nagrzewa 30min i utrzymuje stabilnie temperaturę.Dobra izolacja zapewnia niski koszt eksploatacji.
Polecam wszystkim majsterkowiczom.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 10 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• prezent dla narzeczonej Liczba postów: 82 Grupa: Wykańczamy... Wybór prezentu dla narzeczonej to często wyzwanie, zwłaszcza jeśli zależy na czymś wyjątkowym i symbolicznym. Biżuteria dobrze sprawdza się w takiej roli, bo łą...
  • Sklep internetowy Liczba postów: 245 Grupa: Wykańczamy... Ostatnio trafiłam na tę pomadkę i to był strzał w dziesiątkę! Ma super kremową konsystencję, a kolor pięknie podkreśla usta. Nie wysusza, nie zbiera się w załam...
  • Architekt Liczba postów: 5 Grupa: Wykańczamy... Moja przygoda ze spinmama zaczęła się zupełnie przypadkiem - widziałem ich reklamę w tramwaju w Poznaniu. Początkowo myślałem, że to kolejna platforma, która ob...
  • Mobilna wulkanizacja Poznań Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... To ja dla odmiany mogę wam podpowiedzieć- gdzie możecie kupić solidne opony motocyklowe i do wszelkich innych pojazdów... A dokładnie chodzi mi...
  • osuszacz przemysłowy w dobrym stanie -tanio Liczba postów: 4 Grupa: Wykańczamy... Z rodziną postanowiliśmy w ferie polecieć do Dubaju, dzieciaki chciały na Burj Khalifa, no to musiałem coś ogarnąć. Szukałem strony, gdzie kupię bilety bez zami...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19710 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 146

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >