Musimy tutaj wspomnieć też, że producenci bloczków z betonu komórkowego i porothermów 44 deklarują współczynniki U dla ścian jednowarstwowych z zaprawami ciepłochronnymi. Ja spotykam się z takimi przypadkami na budowie gdzie zamiast zapraw ciepłochronnych używa się zwykłej zaprawy do murowania. Po pierwszym sezonie grzewczym wychodzą takie rzeczy jak mostki termiczne gdzie ściana przemarza do wewnątrz. Nikomu nie trzeba tłumaczyć jakie są tego skutki. Mój kolega stosował zaprawę styropianową do murowania Polytech i sobie chwali póki co:) Proszę nie mylić ciepłej zaprawy styropianowej Polytech z lekkimi zaprawami perlitowymi.
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline JBZ fachowiec
|
Co wpis, to argumenty przedstawiciela danego producenta -
każdy przeciąga na swoją stronę ile sił. Żenujące to
i śmieszne wręcz. Dlaczego? |
| |
Reklamy Google | |
offline sitarek doświadczony
|
Poczytaj artykuł pt. Jakie wybrać ściany do domu? w darmowej gazecie budowlanej eFachowiec http://efachowiec.info/?site=numer_2011_2 |
| |
offline Filip.Ru kierownik
|
|
| |
offline Krzysiek Wojnicki fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: buka praktykant |
|
| |
offline Filip.Ru kierownik
|
|
| |
offline Krzysiek Wojnicki fachowiec
|
widzę tutaj to samo co w poprzednim temacie, w którym się wypowiedziałem. niestety jest tak, że większosć ludzi kojarzy Ytonga bo wszędzie się pcha i kupują "na ślepo" w dużej mierze w wyniku czego jest coraz wiecej skarg na forach na tego producenta. Dlatego proponuje najpierw się zorientować w temacie, są jeszcze inni producenci tacy jak Solbet czy H+H z większych, jest też Termalica i inni mniesi. H+H jest całkiem niezły, z tym, że tylko jedna fabryka z kilku robi wymiarowe bloczki, a Solbet jest porządnym poslkim producentem |
| |
Gość: Fachowa Budowa praktykant |
|
| |
offline jammal majster
|
Słyszałem, że sama ściana jednowarstwowa nie jest wystarczającą bazą dla całego budynku, w sumie na pewno zależy też to od wielkości domu... |
|