offline gabon fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline IamLW praktykant
|
Zgadzam się z przedmówcą, co do stosowania odpowiedniej zaprawy - ja zalecam cienkowarstwowe, poniważ żadna zaprawa nie będzie miała takiego współczynnika przewodzenia ciepła jak BK, zatem na cienkowarstwowych minimalizuje się ich użycie przez co pozbywa sie mostków termicznych. Uważam, że BK jest bardzo dobrym wyborem - jednak zachęcam do rozeznania się na rynku producentów bo szeroko promowany Ytong nie jest już jedynym dostawcą jak to było kiedyś i można zaoszczędzić kasę a także dostać materiały o lepszych współczynnikach. |
| |
offline gabon fachowiec
|
|
| |
Gość: piesel praktykant |
Co masz na myśli pisząc o dodatkowym szajsie? Sorry ale
twój post wydaje się być pozbawiony sensu! |
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
Jeśli chodzi o akustykę i ochronę przed hałasem to
materiałem budowlanym, który świetnie pochłania dźwięk
jest wełna mineralna. Dodatkowo uzyskujemy ocieplenie, co
zwiększa komfort termiczny. Jednak przy wyborze ścian
jednowarstwowych i chęci ochrony przed hałasem, nie ma
już opcji wyboru dodatkowej warstwy w przegrodzie. |
| |
offline Kraken majster
|
Porównałem parametry akustyczne bk i porothermu. |
| |
Gość: czlonek praktykant |
Panie Kraken, myli się pan bardzo! Porównuje pan ściany
zewnętrzne, a to akurat ma bardzo małe znaczenie w
przypadku akustyki. I Porotherm i Beton tutaj mają
zbliżone właściwości i nie da się tego odróżnić.
Zwróć tylko uwagę na to, że jak porównamy ściany
wewnętrzne (np. porotherm 8 i termalicę 7,5) to różnice
są ogromne - i to na niekorzyść betonu! Wynika to z tego,
że w betonie izolacyjność zależy wyłącznie od
grubości materiału, a w Porothermie - od wielkości i
kształtu przestrzeni powietrznych w pustaku. |
| |
Gość: szympans praktykant |
Brawo za wyczerpujący i merytoryczny komentarz :) Ostatnio sporo słyszę opinii, że ścian działowych nie warto budować z innego materiału niż z porothermu, bo mają najlepszy stosunek grubości do parametrów aku. A przecież w przypadku ścianek wewnętrznych to o to głównie chodzi - co mi po tym, że beton lepiej będzie trzymał ciepło? w odrębie domu czy mieszkania to żadna różnica!!! |
| |
offline Kristoferek kierownik
|
Jak czytam ten wątek to mam wrażenie, że niektórzy typowo ukierunkowują się na jeden problem, a przecież dom to inwestycja nie tylko na lata, ale też inwestycja, z którą wiąże się wiele innych zagadnień typu, czy chcemy stosować elementy pasywne czy nie, czy chcemy oszczędzić na kosztach budowy, czy potem na kosztach ogrzewania, czy budujemy część teraz, żeby potem resztę dołożyć jak będzie kasa. Osobiście sam spędziłem całkiem nie dawno sporo czasu na takich rzeczach, na pewno warto w pierwszej kolejności poznać materiały, tutaj odsyłam do wpisu nt. porównania materiałów do ścian www.mgprojekt.com.pl/blog/porownanie-material ow-budowlanych , a potem można sobie układać resztę już mając jakąś wiedzę odnośnie tego z czego chcemy budować. Pozdrawiam |
|
czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych
«
Powrót do grupy: Stawiamy ściany
Ostatnio na forum
- Deska elewacyjna- Imitacja drewna Liczba postów: 27 Grupa: Stawiamy śc... Potrafi to wygladać naprawdę dobrze.
- Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
- ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
- Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
- Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 4959 Grupa: Stawiamy śc... Decydując się na zakup narzędzi i maszyn budowlanych, warto postawić na sprawdzonego dostawcę, jakim jest firma https://tarwis.pl/ . Ich oferta to nie tylko sz...