Stron: 8 ▾ ◂◂ ◂ 2 3 4 5 6 ▸ ▸▸
Gość: brukiew praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Kraken majster
|
Zdecydowanie w tym wątku mówimy o ścianach zewnętrznych :) stąd moje porównanie i będę się trzymał tego że ściany zewnętrzne z betonu komórkowego to najlepsze rozwiązanie ponieważ mają najlepszy wsp przenikania ciepła a do tego bardzo dobre parametry akustyczne. Dodatkowo zwrócę waszą uwagę na to, że muruje się dużo szybciej z BK niż z poro ponieważ bloczki są lżejsze i większe, nie zostaję także prawie żaden odpad - a to wszystko przekłada się także na ogólne koszty budowy. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: marco praktykant |
Nie ma odpadów przy budowaniu z betonu? Przecież tego
materiału nie idzie normalnie przeciąć. Kruszy się
niezależnie od tego, jaką piłą by ciąć. A co do wsp.
przenikalności cieplnej i wagi pustaków, to Porotherm
niedawno wprowadził pustaki z wełną mineralną w środku,
co poprawiło właśnie współczynnik U i zmniejszyło
wagę pustaka. Bardzo ciekawe rozwiązanie, które jest w
ostatnich latach mega popularne na zachodzie... |
| |
offline Kraken majster
|
Nie wiem jaki typ bk miałeś jednak ja nie zauważyłem żadnych problemów, tnie się równo. Co do materiału o którym wspominasz... pozwala na osiągnięcie U=0,170 W/m2K , bk rodzimego producenta Termalica daje U=0,173 W/m2K więc różnica żadna zaś cena za m2... w poro 364,09 zł/m2, zaś Termalica 224,80zł/m2 łatwo policzyć, że nowy porotherm jest o ponad 60% droższy! Więc nie wiem czy z tego wybydujesz ekonomiczny dom, a jak już to na pewno w dużo dłuższej perspektywie. |
| |
Gość: MarekA praktykant |
Akustyka ścian z betonu komórkowego to dramat. Dodatkowo marna nośność (2 Mpa Termalici przy 15 Mpa Porothermu!) i konieczość robienia wstawek żelbetowych żeby usztywniać konstrukcję. U też nie jest argumentem, bo jednowarstwowy Porotherm ma 0,21... Cena? Właśnie sprawdziłem po cenach katalogowych i wychodzi, że jest to niecałe 10% na korzyść betonu. Biorąc pod uwagę zalety ceramiki - tak mała różnica w cenie w żaden sposób mnie nie zachęca do zakupu bloczków betonowych! |
| |
Reklamy Google | |
Gość: koles praktykant |
Ja zdecydowałem się na dryfix 30. Planowałem ścianę jednowarstwową 44 lub 49 ale zależało mi na tłumieniu dźwięku więc zostało 30 plus 15 ocieplenie z wełny. Co odkryłem przy pustakach szlifowanych. Dryfix jest tylko dokładny na wysokość ale na długość masakra jakaś bo błąd to 4 mm dla jednego pustaka jego długości to 7,5 %. Dla mojego domu 14metrów długiego wychodzi 22 cm niedokładności więc jak utrzymać parametry tej ściany jeśli jest podoklejana i poodcinana? Niestety tej informacji nie ma na stronach producenta i teraz mam dylemat bo niby pustak dokładny i chce go tylko posklejać ale za duża niedokładność. Teraz pomyślcie co taka fuszerka zrobi przy jednowarstwowe. Rozważałem edera i heluza także tylko eder ale cena 3 razy wyższa. W Polsce nie można porządnej jednowarstwówki postawić w normalnej cenie. |
| |
Gość: groszek-1984 praktykant |
Ściana nie jest podoklejana i podocinana. Zostaje do przecięcia jeden pustak w rzędzie i trzeba nałożyć tam zwykłą zaprawę przy łączeniu. Masz też pustaki połówkowe (o bodaj 12 cm szerokości). Ja z nich korzystałem i praktycznie każdy rząd mi się ładnie składał w całość na szerokość. Kilka razy rzeczywiście wyszły jakieś braki, ale to się łatwo da zamknąć przeciętym pustakiem, izolacją termiczną od wewnątrz i zwykłą zaprawą. Przy termowizji nie ma w miejscu tych łączeń żadnych mostków termicznych, więc konstrukcja na tym nie straciła. I to nie jest żadna "fuszerka" jak to nazywasz, tylko normalna sytuacja na budowie. To nie apteka, żeby się wszystko zawsze idealnie składało ;) |
| |
offline Kraken majster
|
|
| |
Gość: grubek praktykant |
Kraken: a mimo wszystko połowa domów w Polsce jest budowana z ceramiki... :P Piszesz o przewymiarowaniu ścian - a jak myślisz dlaczego najgrubsze betony mają w końcu przyzwoitą izolacyjność akustyczną? Dzięki temu właśnie że są takie grube. Poza tym co mi z betonowej konstrukcji zewnętrznej o dobrej akustyce, skoro ściany wewnętrzne będą miały taką akustykę, że oszaleję po tygodniu od wprowadzenia się do nowego domu? Dla mnie akurat kwestia akustyki była ważna, bo mam traumę po mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty ;) |
| |
offline Kraken majster
|
grubek, |
|
Stron: 8 ▾ ◂◂ ◂ 2 3 4 5 6 ▸ ▸▸