Murowanie z dwóch różnych technologii ścian
zewnętrznych i wewnętrznych? Jestem temu przeciwny -
choćby dlatego, że przy dołączaniu działów trzeba by
kuć sporo betonu komórkowego, co by się mogło skończyć
koniecznością miejscowego docieplania połączeń. Przy
jednolitej technologii kucia jest mniej (albi i wcale) i
można spokojnie kotwić ściany na spoinach poziomych. Masz
po prostu takie samy wymiary elementów.
A co do murowania ścian zewnętrznych materiałem o słabej
akustyce - przecież większość ludzi w Polsce buduje tak,
żeby się oddzielić od hałasu od strony ulicy, a nie z
pokoju obok! Oryginalne myślenie zastosowałeś :P
Stron: 8 ▾ ◂◂ ◂ 3 4 5 6 7 ▸ ▸▸
Gość: grubek praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Myszkoy praktykant |
Moim zdaniem nie, ale możesz zawsze się upewnić fachowców pytając o zdanie. Ja mam na przukład firmę do której się zwracam z pytaniami o prace ogólnobudowlane, prace na wysokości i wiele innych kwestii: http://www.zuw-walawski.pl/ |
| |
Reklamy Google | |
offline Kraken majster
|
grubek, |
| |
Gość: pinokio praktykant |
Poza tym w przypadku budowania domów jednorodzinnych w większości można trochę odpuścić właściwościom akustycznym, priorytetem jest zachowanie ciepła w czterech ścianach. Jasne, że niektóre domy wymagają lepszej izolacji akustycznej, ale z tego co ja obserwuję stanowią znikomy procent budowanych domów. |
| |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Zwróciłbym raczej uwagę na parametry izolacyjności ściany i tu jednak w grę wchodzą raczej ściany 2 i 3 - warstwowe. Każde z tych rozwiązań wymaga zastosowania dobrej jakości materiału izolacyjnego np. styropianu Knauf Therm. Dobór właściwej grubosci może ułatwić Kalkulator Oszczędności na stronie knauf-industries.pl |
| |
Reklamy Google | |
offline Kraken majster
|
Panie e-rzeczniku, |
| |
offline gabon fachowiec
|
Jeśli chodzi o dodatki na ścianę to chyba najbardziej klasyczny i najbardziej użyteczny będzie taki - http://www.conrad.pl/Zegar-%C5%9Bcienny-cyfro wy-Eurochron-EFWU-222,-sterowany-radiowo,-kalendarz,-termome tr.htm?websale8=conrad&pi=672590&ci=SHOP_AREA_17205_0819016< /a> Przy czym wiadomo - to musi pasować wam do całej aranżacji. |
| |
Gość: krystian_prutas praktykant |
|
| |
offline e-rzecznik Knauf Therm fachowiec
|
Dla ścian 2 warstwowych (najpopularniejsze w Polsce)
polecam sprawdzony styropian Knauf Therm. |
| |
Gość: membersarea praktykant |
Ściany dwuwarstwowe są w Polsce popularne raczej ze względów historycznych - tak się kiedyś po prostu budowało... Teraz są lepsze materiały, które bez izolacji dają dobrą izolację termiczną. Takim materiałem jest na przykład Porotherm T, czyli pustak ceramiczny wypełniony wkładami z wełny mineralnej. Moim zdaniem w kolejnych latach tego typu produkty będą mocno odbierały rynek producentom dociepleń |
|
Stron: 8 ▾ ◂◂ ◂ 3 4 5 6 7 ▸ ▸▸