domek na wysypisku śmieci

« Powrót do grupy: Zanim będziesz mieć własną działkę

22 maja 2007, 01:35

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam serdecznie.

Planuję kupić działkę - teren po dawnym wysypisku śmieci. Wysypisko śmieci było na niej 10 lat temu, teraz trwa jego rekultywacja. Praktycznie nie ma śladu po wysypisku.
Wysypisko śmieci stanowiło około 30% powierzchni działki.
Sposób zagospodarowania tego terenu to nieużytki. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jest to działka położona na terenie oznaczonym symbolem ZL – tereny lasów.
Działka jest w odległości około 10 metrów od zabudowań.
Powierzchnia działki to ponad hektar.

Czy na takiej działce można się w przyszłości budować?
Czy można przekształcić na działke budowlaną, czy ewentualnie w przyszości można taka działke dzielić, ile czasu trwa takie przekształcenie.
Z jakich usług trzeba skorzystać aby przekształcić teren pod budownictwo (np urbanista). Jakich kosztów moge sie spodziewać?
Co można na takiej działce wybudować jeszcze przed jej przekształceniem, np na zgłoszenie.
Czy w przyszłości można liczyć na dofinansowanie z uni, gminy itd
Pozdrawiam i będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2007, 21:32

Dla mnie samo stwierdzenie "teren po dawnym wysypisku śmieci" brzmi już niekolorowo. Bo można zadać pytanie co tam dokładnie było składowane? Czy dziesięć lat starczyło na rozkład związków ewentualnie szkodliwych? Czy grunt na którym ma stanąć budynek jest wystarczająco nośny i czy przez okres 10 lat zdołał się ustabilizować. Jeżeli był naruszony (ewentualne doły zasypane śmieciami) to podejrzewam, że w przyszłości możesz mieć problemy z nierównomiernym osiadaniem budynku (pęknięcia itp).
Czy rzeczywiście jesteś tak zdesperowana aby tam się budować? Czy cena działki jest tak atrakcyjna? Ale zawsze wybór należy do Ciebie ale najlepiej po rozpatrzeniu plusów i minusów.
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2007, 23:16

Witaj. Działka ma ponad hektar, wysypisko zajmowało około 20-30 arów. Było ta małe wysypisko śmieci, a teraz nie ma po nim śladu. Ja nie chciałabym stawiać domu w tym miejscu gdzie były składowane odpady, tylko na pozostałej części działki.
Zresztą wiele osiedli, które teraz powstają budowane jest na dawnych wysypiskach śmieci.
Tylko nurtują mnie te pytania które napisałam w poprzednim poscie.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Mam nadzieję że będziesz mi mógł pomóc.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 maja 2007, 23:19

To wysypisko było czynne 10 lat temu, jest to typowe wiejskie wysypisko, było czynne przez okres jakiegoś roku. Później ze względu na to, że zaraz obok tego wysypiska powstało osiedle domków jednorodzinnych zostało ono zlikwidowane.
...a teren jest piękny...jak i okolica

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 293

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >