Dom pod lasem i w spokojnej okolicy, bez sąsiada bezpośrednio za płotem to marzenie :) Tylko koszty podłączenia mediów mogą być wysokie lub w ogóle może to być niemożliwe (np. podłączenie wodociągów czy kanalizacji). Warto się wtedy tez upewnić czy da się tam wykopać studnię :)
offline magda_24 doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: dekarz praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Olewnik praktykant |
Oj ja nie wiem, może starczyć, ale ważne, zeby na wszystko się znalazło miejsce, na przykład na studnię głębinową, bo domyślam się, ze raczej nie macie tam dostępu do miejskich wodociagów. |
| |
offline gabon fachowiec
|
Hmm… to zależy. A sąsiadów macie? Moi rodzice mieszkają przy lesie i u nich nie jest to żadne zagrożenie, ale z każdej strony są otoczeni sąsiadami. Ogólnie akurat ta kwestia jest najmniej istotna, polecam zwrócenie uwagi na inne. Jeśli bierzesz na poważnie pod uwagę konkretną działkę, to koniecznie zamów sobie dla niej w sieci raport OnGeo. Pobierzesz i dowiesz się wielu ciekawostek. Mam na myśli przede wszystkim możliwe zagrożenia, plusy i minusy. Opiszą ci położenie, osuwiska, narażenie na powodzie, wskażą poziom zanieczyszczenia powietrza – ogólnie wiele tematów na które normalnie się nie zwraca uwagi, a to przecież istotne. |
| |
Gość: mirasss praktykant |
Z działkami koło lasu trzeba uważać i koniecznie wynająć na własną rękę geologa który dokładnie sprawdzi teren. Mój znajomy kupił na podmokłym i potem miał niezłe przeboje. Ja jak budowałem dom to korzystałem z Geoxx także jak ktoś jest z Olsztyna to warto ich wynająć. Ogólnie to nie wiem czy mieszkanie koło lasu jest takie przyjemne. Może być wilgoć czy jakieś chmary owadów. Chyba bym nie chciał. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Billyfuero praktykant |
|
| |
offline MajkaZ inżynier
|
|
| |
offline Endy76 kierownik
|
Tak jak piszą tutaj poprzednicy, sprawdź sobie teren, czy nie będzie uciążliwy dla budowy domu jak i to, czy w przyszłości nie miałby on być zagospodarowany przez gminę, czy powiat. Warto to sprawdzić. Ja od siebie mogę Ci jeszcze polecić tę stronę. Sprawdź sobie kilka najważniejszych kwestii i przemyśl zakup :) |
| |
Gość: dwint praktykant |
Ja w sumie kupiłem działkę, która znajduje się niedaleko lasu. Kupił iłem działkę gotową do zabudowy na www.dzialki-szczecin.com i jestem zadowolony ze swojego wyboru. Jest to naprawdę piękna okolica, blisko lasu i wody i polecam wam to miejsce. |
| |
offline Walicki22 majster
|
Jeżeli ktoś z was szuka dobrej firmy, która zajmie się projektowaniem linii energetycznych to ja mogę polecić firmę prolen.pl. Firma działa na rynku już bardzo długo i mogą pochwalić się dobrą rekomendacją. |
|