sytuacja jest taka: dźwigary drewniane z ociepleniem do tego płyty na ruszcie od dołu. pytanie jak rozprowadza się przewody elektryczne nad płytą czy istnieją jakieś szczególowe zalecenia np ze względu na ppoż czy normalnie rozprowadzamy przewody pod paroizolacją między elementami rusztu, czy nad paroizolacją mocując do pasów dolnych dźwigarów. pytanie 2. co myślicie o rozprowadzaniu elektryki w posadzce w peszlach podobno mniej rycia ścian,czy są na to przepisy
Gość: Eryk praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Grigorij praktykant |
Mam podobny sufit (będę miał). Rozmawiałem z paroma
fachowcami i ich opinie są różne. Problem pojawia się
(na moje oko) w sytuacji gdy chce zamontować halogeny w
suficie. Jedni mówią że nie ma się co przejmować i
wstawiać halogeny z bezpośrednim zetknięciem z watą
szklaną (ale do ciężkiej cholery przecież halogeny
wytwarzają niemałą temperaturę). Dlatego też dołączam
się do pytania ze względu na taką samą konstrukcję
sufitu. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Electro praktykant |
Przepisów wam nie podam, opiszę jak to wykonywaliśmy
(było to co prawda parę lat temu). Sztywna rurka PVC
mocowana specjalnymi uchwytami do drewna. Wszelkie puszki na
drewnie muszą mieć metalową podkładkę (to zabezpiecza
przed pożarem z przegrzania połączeń). Nie wolno
przeciążać przewodów 4A/mm2 przy miedzi. |
| |
Gość: marek podlaskie praktykant |
Witam .Czytajac opinie laczen w puszce kazdy robi to inaczej.Moim zdaniem i tak zrobilem laczenie na skretke jest najlepsze.Masz pewnosc ze te polaczenie jest dokladnie skrecone.Mozna zalozyc kapturek i zaizolowac.Pewne na lata.A co do estetyki i przejrzystosci to przesada.Jak jest dobrze zrobione i co ma estetyka do dzialania systemu.Zlaczki wago nie sa tak dobre tyle ze latwiejszy demontazu oraz dalsze polaczenia w puszce.Ja bylem 5 lat w usa i nie spotkalem sie z zadnym laczenie w puszce na zaciski,zlaczki.Skretka najpopularnirjszy i najpewniejsze laczenie.Nie wiem dlaczego jest zabronione i nie wskazane,ale moze tak jest.U mnie w kazdym badz razie ja u siebie zrobilem skretke i sadze ze to byl dobry wybor.Pokoj inny obwod,kuchnia inny ,lazienka tez inny wiec nie ma potrzeby ingerowania w te instalacje.Pozdrawiam Marek |
| |
Gość: werq praktykant |
Polecam elektryka z Katowic http://www.elektryk.i-katowice.pl/instalacje- elektryczne.html. Profesjonalne instalacje elektryczne w niskich cenach. |
| |
Reklamy Google | |
offline aneczka28 doświadczony
|
|
| |
offline Intersell.pl majster
|
|
| |
offline Porek456 fachowiec
|
W mojej opinii natomiast zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ofertę przygotowaną przez hurtownię elektryczną https://laseratl.com.pl/haupa-211659 stawiają na jakość produktów w tym specjalne praski do złączy fotowoltaicznych, jeśli zajmujecie się także takimi realizacjami instalacji. Warto sprawdzić i przekonać się jak wygodnie, szybko i bezpiecznie kupować! |
| |
Gość: Kiaatmox praktykant |
|
| |
offline Eldon32 fachowiec
|
Jeżeli o mnie chodzi to tutaj jak najbardziej mogę polecić Wam, żebyście zwrócili uwagę przy doborze osprzętu na ofertę przygotowaną przez https://osprzet-sklep.pl/berker-c-171.html gdzie kupowaliśmy potrzebne wyposażenie do wykonania instalacji elektrycznej w naszym domu. Pełne wsparcie obsługi i do tego terminowe realizacje. |
|