offline justynaromaniec1 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: dz4321 praktykant |
Znajomi zainwestowali w rekuperator i są zadowoleni. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: energooszczedny praktykant |
zainteresowanych tematyką budowy domów energooszczędnych zapraszam do dyskusji na nowym forum http://budujenergooszczednie.pl/ |
| |
Gość: pytamboniewiem praktykant |
|
| |
offline Farby Kabe doświadczony
|
Rozmawiając na temat energooszczędnych metod stosowanych w
domach warto zastanowić się nad ociepleniem domu, które
może być pierwszym krokiem do zmniejszenia strat
ponoszonych z powodu utraty ciepła w domu. Ocieplenie
ścian zewnętrznych, nie tylko zabezpiecza budynek przed
działaniem skrajnych temperatur, ale także przeciwdziała
utracie ciepła z wnętrza budynku. Jego szczególnym
przeznaczeniem jest termomodernizacja budynków wykonanych w
starych energochłonnych technologiach (nie spełniających
obowiązujących wymogów izolacyjności termicznej).
Prawidłowo wykonane ocieplenie budynku pozwala uzyskać
odpowiednią izolacyjność termiczną ścian i poprawę
mikroklimatu pomieszczeń, znacznie ogranicza także ilość
strat energii, obniżając tym samym koszty związane z jego
ogrzaniem. |
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
Co do tematu "ucieczki" ciepła z pomieszczeń ogrzewanych w
budynku, zdania co do proporcji są podzielone. Wg różnych
źródeł procentowy udział powietrza nagrzanego, które
przedostaje się przez przegrody budowlane jest największy
w przypadku dachu. Przyjmuje się, że może wynosić nawet
do ok 30%. |
| |
offline Farby Kabe doświadczony
|
Podawane procentowe udziały strat ciepła są mocno uśrednione, gdyż zależą od kształtu budynku, powierzchni przegród zewnętrznych, rodzaju i grubości zastosowanych materiałów oraz zastosowanych rozwiązań konstrukcyjnych i technologicznych. Dlatego w praktyce w celu określenia największych strat ciepła w konkretnym budynku sporządza się audyt energetyczny. |
| |
offline rysiek1 majster
|
Poczytałem sobie niedawno o zaletach i wadach domku
energooszczędnego i nadal uważam że zalet jest
więcej. |
| |
Gość: Karol00 praktykant |
Dobrym rozwiązaniem jest również system wentylacji wraz z rekuperatorem. Jest to instalacja, która z jednej strony pozwala oszczędzić na ogrzewaniu, a z drugiej strony również powoduje, że w domu jest świeże powietrze bez otwierania okien. Jeżeli ktoś szuka więcej informacji, warto zobaczyć je na stronie: http://apeco.pl/oferta/rekuperatory-i-odzysk-ciepla/ |
| |
offline amelia86 praktykant
|
Podobno kotły gazowe kondensacyjne są bardzo energooszczędne i świetnie się sprawdzają w ogrzewania domu. Sama ostatnio się nad nimi zastanawiam i chyba się zdecyduję, bo znalazłam o nich wiele pozytywnych opinii. |
|
energooszczędny domcio
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- dom energooszczedny Liczba postów: 335 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
- Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
- pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...