offline guarana majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline olka.sk majster
|
Można zamontować rekuperator - jest to urządzenie do
mechanicznej wymiany powietrza w domu, w czasie której
następuje odzysk (rekuperacja) ciepła z powietrza
wydmuchiwanego na zewnątrz - czyli powietrze wydmuchiwane
na zewnątrz oddaje ciepło powietrzu wdmuchiwanemu.
Głównie oszczędzamy na ogrzewaniu :) |
| |
Reklamy Google | |
Gość: merlin praktykant |
rekuperatory są już sprawdzone i powszechne :]. |
| |
offline Bronz majster
|
słyszałem też, że dosyć fajnie opłacają się piece na eko groszek |
| |
offline dodzo majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline dodzo majster
|
Dzisiaj wpadło mi z kolei do głowy, że można by spróbować też z tzw. ogrzewaniem zintegrowanym. Przykładowo Makroterm na swojej stronie zapewnia, że wyjdzie to ekonomicznie i może faktycznie się nie mylą. Na ich witrynie jest też fajny kalkulator kosztów ogrzewania, gdzie możesz sprawdzić co byłoby najbardziej opłacalne jeśli chodzi o energooszczędność. |
Ten post był edytowany przez dodzo dnia: 27 maja 2012, 20:12 | |
| |
offline budowniczka praktykant
|
Moim zdanie dobrym rozwiązaniem energooszczędnym są pompy ciepła, pozwalają zdecydowanie obniżyć koszty ogrzewania. Ciekawą ofertę ma teraz Stiebel Eltron, do jednego z siedmiu pakietów dają w prezencie tablet. Istnieje możliwość rezerwacji poszczególnych pakietów na ich stronie www.stiebel-eltron.pl/promocje |
| |
offline Kornel doświadczony
|
Wszystkim zainteresowanym tematem domów pasywnych i energooszczędnych polecam artykuł, na który ostatnio natrafiłem na jednym z portali: http://informacje.dom.eu/dom-pasywny-energoos zczedny-czy-standardowy_n_207.html. Szczegółowo omówione wszystkie "za" i "przeciw" tego typu inwestycji, dość przydatna lektura. |
| |
offline Hydro-met.net inżynier
|
Jest wiele możliwości stworzenia oszczędnego domu.
Będąc przy takich źródłach jak wytwarzanie energii
siłą natury możemy pomyśleć o jakiś turbinach
wiatrowych, choć to już raczej do tych, którzy mieszkają
na odpowiednich terenach. Rekuperatory to świetna
inwestycja, która zwraca się. Kolejną opcją jest solidna
izolacja termiczna. |
| |
offline amaretto doświadczony
|
Zintegrowane ogrzewanie, takie jak proponuje Makroterm to rzeczywiście dobre rozwiązanie. Solary, kolektory, kominki - wszystko połączone. Co najważniejsze to to, że system posiada możliwość "przechowywania" energii, dzięki czemu nie jest ona marnowana, a może zostać wykorzystana aby ogrzać na przykład podłogę. |
|
energooszczędny domcio
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- dom energooszczedny Liczba postów: 331 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
- Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
- pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...