Nasłuchałem się ostatnio o jakości węgla na świecie od jednego gościa i chętnie wypróbowałbym węgiel z Kazachstanu. Podobno ma jedną z wyższych wartości opałowych do 28mj ale mankament jest taki, ze przez wojnę w Ukrainę i odcięcie Białorusi jako kraju tranzytowego trudno go sprowadzić do Polski. Ponadto jest intensywnie poszukiwany. Czy ktoś wie czy jest dostępny w naszym kraju, czy w ogóle ktoś się podjął jego sprowadzenia? Kupię kostkę a najlepiej groszek. Widziałem ten węgiel sprowadzony z Indonezji do niczego się nie nadaje moim zdaniem
offline Rebielski praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline jatar doświadczony
|
Dokładnie tak jak piszesz, kazachski jest dobry i niewiele firm w Polsce ma kontakty i kontrakty na dostawę. Z węglem o przyzwoitej jakości jest ciężko. Podobno dociera do nas węgiel z Indonezji i RPA ale on nie daje się do kotów, raczej do elektrowni albo do pieców miałowych. Z tego co udało mi się dowiedzieć aktualnie do Polski węgiel z Kazachstanu, który jest przerabiany u nas – czyszczony i kruszony na frakcje ekogoroszku – sprowadza firma Synergio. Ich opał nazywa się inaczej to Sztygar Ultra – wysokokaloryczny, czysty, czyli bez miału i kamienia. Oczywiście za taki towar trzeba jednak odpowiednio zapłacić. Tydzień temu kupiłem 2 tony – bez kolejek stania w ogonku i loterii na ppg. Mają swój sklep internetowy. Można kilka worków kupić też np. w Leroy Merlin nawet widziałem wczoraj, że go reklamują na Polsacie. Dobra jakość nie zawiedziesz się. Synergio stawia na energię ogólnie zarówno konwencjonalną - surowce ale i oze w tym urządzenia do pozyskiwania energii. Możliwe ze niedługo się zdecyduje i zamontują mi fotowoltaikę. Pożyjemy zobaczymy |
| |
Reklamy Google | |
Gość: vikaa praktykant |
Obawiam się, że teraz nie ma co wymyślać, bo bardzo ciężko jest z opałem. Przede wszystkim trudno jest znaleźć coś w dobrej cenie. Ja po długi poszukiwaniach teraz znalazłam firmę http://www.drewnokominkowe.wroclaw.pl/oferuje my/drewno/ , która oferuje najróżniejszego rodzaju opał i nie mają wygórowanych cenach. Dlatego planuję się do nich zgłosić. |
| |
Konto usunięte praktykant |
Ciekawy wątek . Tak naprawdę to bardzo dużo osób wejdzie
do tego wątku. |
|