grzyb na ścianie :(

« Powrót do grupy: Porady i opinie

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

16 lutego 2010, 11:03

Zgadzam sie: good 0 bad

Cześć. Zauważyłem u siebie na ścianie "początki" grzyba. Pojęcia nie mam czemu się zrobił i jak go zwalczyć, jak właściciel mieszkania się dowie (bo wynajmuje pokój, to nie moje mieszkanie) to coś czuje że będę musiał innego lokum szukać :/ Proszę pomóżcie i dajcie mi jakąś złotą receptę na to paskudztwo :( Ja nie chce się wyprowadzać :(

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lutego 2010, 22:00

Pieczarki mogą zacząć się pojawiać przy braku dostatecznej wentylacji, więc najpierw sprawdź czy nie to jest przyczyną.
Jeśli sam nie zrobiłeś powodzi w mieszkaniu, nie polewałeś ścian wodą, lub nie zastawiłeś meblami kratek wentylacyjnych - nie masz się czego obawiać. Tegoroczna zima i śniegi dały się porządnie we znaki wielu dachom i rynnom, powstało wiele uszkodzeń i w następstwie tego przecieków bezpośrednio w mury, to sprzyja powstawaniu grzybów..

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 marca 2010, 12:56

Bardzo dużo czynników wpływa na powstawanie grzybów, a walka z nimi jest bardzo ciężka. Nie wystarczą bardzo dobre farby, musimy zadbać o odpowiednią wentylację, a co jest chyba najważniejsze musimy doskonale przygotować podłoże. Jeżeli mamy problem z pleśnią to najszybszą i najmniej pochłaniającą koszty metodą byłoby dokładne umycie elewacji i ponowne jej pomalowanie . Mycie elewacji z brudu należy wykonać przy użyciu specjalnych środków. Z uwagi na środowisko sprzyjające rozwojowi mikroorganizmów, proponuję zastosować farbę silikatową Śnieżki, oczywiście po uprzednim dokładnym gruntowaniu. Jedna radzę porozmawiać z właścicielem i uświadomić go o zaistniałym problemie. On powinien tak naprawdę podjąć decyzję co w takiej sytuacji zrobić, gdyż niedokładne usunięcie jest w rzeczywistości tylko krótkoterminowym kamuflażem. Grzyb po jakimś czasie zaatakuje ze zdwojoną siłą. Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

17 marca 2010, 01:40

Domyślam się, że grzyb zrobił się po rozpoczęciu sezonu grzewczego. Zapewne oszczędzasz na ogrzewaniu, ściana jest frontowa, a w mieszkaniu nowoczesne okna. Podany wcześniej sposób to tylko metoda na usunięcie skutków. Aby sytuacja się nie powtórzyła należy polepszyć wentylację, i dogrzać pomieszczenie. Jeśli nie pomoże to koniecznie trzeba ocieplić nawet od wewnątrz/ tapeta ocieplająca lub korek naturalny/. A tak nawiasem mówiąc to nie jest Twoja wina, że grzyb powstał. No chyba , że bardzo oszczędzasz na ogrzewaniu.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 lipca 2017, 10:18

Moje zdanie jest takie, że najlepiej skorzystać z profesjonalnych rozwiązań. Nie bawić się samemu w usuwanie, bo zazwyczaj nie przynosi to żadnych efektów. Tutaj http://nord-help.com.pl macie namiary na firmę, która zajmuje się odgrzybianiem mieszkania. Mają ogromne doświadczenie w takich sprawach.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lipca 2017, 08:13

Warto pozbyć się przede wszystkim przyczyny powstawania grzyba na ścianie, tutaj polecam sprawdzić stan i poziom izolacji zewnętrznej oraz szczelność samych kanałów wentylacyjnych, w przeciwnym razie problem powróci.

www.Studniarz.waw.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lipca 2017, 13:58

Na Twoim miejscu skorzystałbym z pomocy jakiejś sprawdzonej firmy sprzątającej. Sprawdź sobie ofertę na http://silver-service.pl/. Taka pomoc jest często niezastąpiona.

Zgłoś | Cytuj | Link

8 sierpnia 2017, 11:07

Warto by było w ogóle sprawdzić szczelność budynku, bo same okna to może nie być wszystko. Tutaj jest dobra firma, która się czymś takim zajmuje: http://www.termocent.com

Zgłoś | Cytuj | Link

14 sierpnia 2017, 12:11

Zgadza się szczelność okien oraz dogrzanie budynku to podstawowa kwestia i warto od niej zacząć jeżeli chcesz pozbyć się grzyba i wilgoci na stałe, a nie tylko miejscowo. Możesz liczyć na nasza pomoc, zerknij na www.Auroks.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

27 grudnia 2017, 23:27

Trzeba poprawić wentylację, bez dwóch zdań. Do tego mycie miejsca domestosem i pomalowanie farbą, która zawiera np. srebro które zapobiega rozwojowi pleśni. Mogę zarekomendować też taki środek Preparat Grzybo- i Glonobójczy RG 10. Nie trzeba go rozcieńczać tylko nałożyć od razu.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• projektant wnetrz warto? Liczba postów: 450 Grupa: Porady i op... Ja uważam, że warto korzystać z usług projektantów wnętrz. Od rozplanowania umeblowania itd. zależy nasz późniejszy komfort korzystania z domu/mieszkania, więc....
  • czym wyczyścić płytki po fudze? Liczba postów: 3756 Grupa: Porady i op... Wyczyścić będzie trudno. Najważniejsze to po prostu na czas je zaimpregnować.
  • jakie prezenty zrobić? Liczba postów: 19 Grupa: Porady i op... Świąteczna choinka pełna pralin z mlecznej czekolady to doskonały pomysł na słodki upominek dla bliskich. Dostępna na https://smaczajama.pl/pl/p/-Lindt-Lindor -S...
  • jaką firmę w Poznaniu wynająć do przeprowadzki Liczba postów: 185 Grupa: Porady i op... Większość osób, przynajmniej raz w życiu, czeka przeprowadzka. Nie jest to nic przyjemnego, ale takie zadanie można skutecznie ułatwić. Kiedy do przetransportow...
  • Przeprowadzka - Kraków Liczba postów: 26 Grupa: Porady i op... Moim zdaniem przeprowadzka może być stresującym i przytłaczającym doświadczeniem, zwłaszcza jeśli próbujesz zrobić to wszystko na własną rękę. Dlatego warto wzi...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 210

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >