Hej wszystkim :) Z racji tego, że mieszkam w bloku, a o własnym ogrodzie mogę sobie jedynie pomarzyć, chciałam posadzić trochę ziół i warzyw w doniczkach w kuchni. Niestety mój problem polega na tym, że brak mi talentu a jedyne co dotychczas bez problemu mi rosło to rzeżucha ... :( Czy ktoś z was może zrobił sobie taką malutką uprawę w mieszkaniu? Jakie warzywa i zioła byście polecili? Takie które są dosyć łatwe "w obsłudze"? Bardzo proszę o pomoc.
Gość: maleństwo praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Karrot doświadczony
|
Kup sobie podłużną donicę, ziemię i zioła. Ale najlepiej nie takie jak sprzedają w marketach, tylko w doniczce, w obi. Tam maja wyrośnięte porządne krzaczki. Najlepiej rośnie bazylia i oregano, reszta ziół szybko mi zawsze padała. Potrzebuja dużo wody i słońca, ale jak przelejesz to też padną. |
| |
Reklamy Google | |
offline kobik doświadczony
|
|
| |
offline bud fachowiec
|
Widziałem ostatnio takie specjalne urządzenie do hodowli domowej kiełków. Jest to bardzo wygodna metoda, dzięki której możemy hodować kilka rodzajów kiełków na raz. Dostępne są rożne rodzaje pojemników, najczęściej jest to zestaw składający się z dwóch lub trzech nakładających się na siebie tacek, zbiornika na wodę i pokrywy. |
| |
offline andriej_kol doświadczony
|
Ja też polecam kiełkownicę! Praktyczna w użyciu, różne
kiełki kupisz w sklepach ze zdrową żywnością
(pamiętaj, żeby kupować nasiona na kiełki do jedzenia, a
nie do sadzenia ) :wink: |
| |
Reklamy Google | |
offline eljero praktykant
|
|
| |
Gość: anika98 praktykant |
Na pewno warto postawić na rzeżuchę, która jest smaczna i zdrowa. Właśnie dlatego na spokojnie zerknijcie sobie tutaj https://studiodomu.pl/rzezucha-jak-sadzic-rze zuche/ , aby się dowiedzieć jak ją sadzić i uprawiać, aby była dorodna. Nadaje się do różnych dań, kanapek czy sałaty. Nie można świeżej kupić w sklepie, więc myślę, że samodzielna uprawa, to super sprawa. |
| |
Gość: Mocny praktykant |
Hodowla ziół i warzyw w kuchni to świetny sposób na świeże składniki pod ręką. Wystarczy niewielka przestrzeń, odpowiednie doniczki i dobre nasłonecznienie. Zioła takie jak bazylia czy rozmaryn rosną świetnie na parapecie, a świeże pomidorki koktajlowe to idealna ozdoba kuchni. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o uprawie ziół i warzyw w domu, zapraszam na stronę mocnyfundament.pl |
| |
Gość: Mocny praktykant |
Uprawa ziół i warzyw w kuchni to idealny sposób na świeże składniki bez wychodzenia z domu. Wystarczy kilka doniczek, trochę ziemi i miejsce z dostępem do światła. Szczypiorek, pietruszka czy mięta świetnie rosną na parapecie, a smak takich ziół jest nieporównywalny z tymi kupowanymi w sklepie. Jeśli szukasz porad, jak zacząć, więcej informacji znajdziesz nahttps://mocnyfundament.pl |
|