witam, chcemy zbierać wodę z dachu do zbiornika; woda z
niego ma nam służyć do podlewania ogrodu
dach 300 metrów kwardatowych; jak duży powinien być taki
zbiornik? 10 m sześciennych, a może 20??
i jeszcze jedno - hydraulik proponuje wykorzystanie tej
deszczówki do wykorzystania w spłuczkach wc
jakaś rura i mała hydropompa
czy ktoś to ma?
czy warto?
bo przecież niby oszczędność wody, ale z drugiej strony
pompa też ma jakiś pobór prądu, a prąd tani nie jest
zatem...
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline justyna85 fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: heniek89 praktykant |
A czemu chcecie, aby tylko woda deszczowa z dachu była wykorzystywana? Przecież można poszerzyć takie przedsięwzięcie za jednym kosztem. Taka woda może przecież też służyć do podlewania ogrodu czy też do innych celów. Warto się nad tym zastanowić. |
| |
offline wacek_1950 doświadczony
|
Deszczówka to fajna sprawa jest – można faktycznie sporo zaoszczędzić na przykład na podlewaniu ogrodu. Fajne zbiorniki na wodę deszczową wypatrzyłem w http://www.zbiorniki.szczecin.pl/ - całkiem przydatna rzecz na działkę, gdzie faktycznie czasem sporo wody do podlewania idzie. |
| |
offline Kristoferek kierownik
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline fikson kierownik
|
Tak naprawdę zależy to od producenta oraz zapotrzebowania. Trzeba to skonsultować już na etapie projektu domu. Tak robiłem ja i moi znajomi, którzy korzystali z usług firmy Adah. W Jeleniej Górze nie ma dużo firm, które mają pojęcie o tym temacie. A sprawa nie jest taka prosta, jak się wydaje. |
| |
Gość: tyhtryht praktykant |
|
| |
Gość: ewdfs praktykant |
|
| |
offline beron praktykant
|
A tak przy okazji w temacie zbiorników czy ktoś kto się dobrze zna na tym temacie mógłby mi z oferty https://www.domiwoda.pl pomóc wybrać dobry zbiornik naziemny? Bede za pomoc wdzieczny prosze pomozcie teraz duzo deszczy jest to taki zbiornik ma racje bytu |
| |
offline Jonorek doświadczony
|
Wielkość zbiornika powinna zależeć od Waszych potrzeb, wielkości ogrodu, tego na co chcecie przeznaczać zebraną deszczówkę. Mój ogród do małych nie należy, planuje w nim posadzić bardzo dużą ilość drzew, kwiatów, krzewów i wygospodarować też miejsce na ogród warzywny. W zwiazku z tym mój zbiornik na wodę deszczową musi być bardzo dużych rozmiarów. Lepiej zainwestować w większy zbiornik i ponosić mniejsze koszty zużycia wody w ogrodzie |
Ten post był edytowany przez Jonorek dnia: 18 kwietnia 2019, 04:24 | |
|