jak usunąć białe wykwity na fudze przy klinkierze?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

8 marca 2010, 13:36

Zgadzam sie: good 0 bad

Miesiąc temu skończyliśmy budowę domu i już zaczęły się problemy. Pomimo murowania specjalną (bynajmniej tak "fachowcy" mówili) zaprawą i fugą, przy klinkierze zaczęły pojawiać się białe wykwity. Od czego to mogło się zrobić i jak to zwalczyć?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 marca 2010, 11:35

Niestety jest to dość powszechny problem, a pojawia się głównie z racji użycia złej zaprawy także podejrzewam, że owi "fachowcy" skorzystali z Pani niewiedzy i wprowadzili Panią w błąd. W każdym bądź razie owe wykwity powstają w wyniku wypłukiwania się jonów wapnia z podłoża i zaprawy murarskiej. Na rynku istnieje wiele środków przeznaczonych do usuwania wykwitów solnych, jednak musisz być świadoma tego, że problem może wrócić.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 lipca 2010, 11:56

Dobrymi preparatami do usuwania tego typu wykwitów są preparaty z serii Sopro. Są to preparaty czyszczące na bazie kwasów. Możesz również spróbować usunąć problem zwykłą woda, ale będzie to bardziej czasochłonne zajęcie.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 lipca 2010, 14:16

wykwity mogą być również spowodowane marną jakością cegły klinkierowej, ale przeważnie tak jak było powiedziane wcześniej, została użyta zła zaprawa i/lub zła technologia robót.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 marca 2011, 13:04

Większość wypowiedzi się zgadza, jednak jest na to sposób. Ja także miałem z tym problem i na szczęście się skończył. Skierowano mnie do firmy SILIKONY POLSKIE, producenta impregnatów silikonowych do wielu materiałów budowlanych m.in do klinkieru. Zadzwoniłem tam i jakiś Pan wyjaśnił mi w czym jest problem i jak go usunąć. Proponują 2 produkty
SARSIL czyścik-bruk - do czyszczenie wykwitów oraz
SARSIL klinkier - impregnat silikonowy który należy nałożyć po wyczyszczeniu.

Płot wygląda o wiele lepiej, impregnat poprawił jego kolor i oczywiście problemy z wykwitami znikły.

POLECAM!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 października 2013, 22:18

Ja polecam Lime C5 środek niedrogi a zarazem wydajny i co najważniejsze skuteczny. Usuwa wykwity ze spoin klinkierowych i kamień kotłowy. Na www.zlotesrodki.pl kosztuje 26,32zł/litr naprawdę polecam

Zgłoś | Cytuj | Link

27 sierpnia 2014, 11:37

ja mogę do tego zdecodowanie polecić środek Dynasil Renowal KR :) świetnie czyści klinkier, a później trzeba go jakoś zabezpieczyć i w tej serii dynasil jest też środek klinkier właśnie do zabezpieczenia prze wykwitami :)

Zgłoś | Cytuj | Link

6 marca 2016, 01:06

A ja nie chciałem sam sie bawić tym kwasem i zamówiłem firmę która mi to wyczyściła i jeszcze zaimpregnowała na lata nowoczesnym środkiem opartym jak dobrze pamietam na silanach. Teraz woda spływa z klinkieru jak po gęsi :) Nie stosujcie preparatów opartych na silikonach bo po kilku latach mogą być tylko same problemy.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 października 2016, 20:47

A moze uda Ci się je wyszlifować? Ja dużo tego typu kwiatków załatwiam szlifierką z http://www.mirka.com/pl/pl/.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 maja 2018, 18:27

spróbuj zwykłą myjką ciśnieniową. Ja mam taką zwykłą, z popularnego marketu ;) Cegły z Robena nie mają wykwitów, ale ja za pomocą myjki czyszczę kurz i inne plamy. I działa ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 116

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >