jak wykonać hydroizolację i ocieplenie fundamentu

« Powrót do grupy: Robimy fundament

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

8 lipca 2010, 11:19

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik nike napisał: witam,
chciałem w podpiwniczonym budynku wykonać hydroizolację a także ocieplić fundament, gdyż zaczyna się pojawiać wilgoć.
jak się do tego zabrać?

Jeśli już dotąd doczytałeś, nike, to po odsłonięciu ścian fundamentowych, należy je osuszyć i wyrównać powierzchnie. Nakładanie jakichkolwiek mas na wilgotną ścianę jest nieskuteczne!
Folię proponuję, ponieważ starannie ułożona (sklejona na zakładach - oby było ich jak najmniej) może okazać się jedyną skuteczną izolacją. Do tego jest stosunkowo tania.

Jak się układa sączek, znajdziesz w googlach, pozostaje pytanie: co z wodą w sączku?
Jeśli uda się ją odprowadzić grawitacyjnie, to zasypujesz i zapominasz o sprawie, ale jeśli nie, to studzienka i pompa, a wtedy też i obsługa studzienki.
W całym przedsięwzięciu trzeba zwrócić uwagę na fakt, aby nie dochodziło do mieszania wód opadowych (z dachu - bo jest ich dużo) z wodami gruntowymi. Chodzi o odprowadzenie wody z rynien możliwie jak najdalej od budynku.
Jeśli któraś faza roboty sprawia Ci kłopot, to pisz.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 lipca 2010, 05:36

Użytkownik Dariusz_JM napisał: Użytkownik Radex napisał: mozna i glebiej kopac, tylko trzeba pamietac o zabezpieczeniu specjalnymi rozporami i plytami, zeby sie nie zawalilo

Z tym głębiej to już faktycznie ostrożnie, ale ten JBZBZ, to przegina! Jest na wszystkich topicach i wtłacza makulaturę.

Panie JBZBZBZBZB, ja NIE SZUKAM KLIENTÓW BO ONI SZUKAJĄ MNIE.

O BETONIE W4, W6, W8, TO PAN W OGÓLE SŁYSZAŁ!!!

Uważa Pan, że pisząc na forum szukam klientów? :lol:
Pracy mam dużo a najwięcej leczenia głupot wyczynianych przez "fachowców" co nawet z ortografią mają kłopoty. Z mojej "makulatury" może Pan się wiele nauczyć, a przyda się bardzo.

A Pana poradę, pytający nike powinien poprosić o przelanie na pismo z podpisem - przyda się w sądzie, gdy się okaże, że dalej mokro w piwnicy.

-------------------------------

od tej pory wpisy nie majace nic wspolnego z odpowiedzia na pytanie glowne beda kasowane

pozdrawiam Radex

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lipca 2010, 00:59

Użytkownik JBZ napisał:
A Pana poradę, pytający nike powinien poprosić o przelanie na pismo z podpisem - przyda się w sądzie, gdy się okaże, że dalej mokro w piwnicy.

nie widze żadnego problemu

Zgłoś | Cytuj | Link

5 sierpnia 2010, 13:53

Użytkownik nike napisał: witam,
chciałem w podpiwniczonym budynku wykonać hydroizolację a także ocieplić fundament, gdyż zaczyna się pojawiać wilgoć.
jak się do tego zabrać?

Witam. A ja polecam skorzystać z nowej TECHNOLOGII!
http://www.drycon.pl/kalmatron.html

Zgłoś | Cytuj | Link

5 sierpnia 2010, 14:10

ja tam słyszałem o matach izolacyjnych. Podobno łatwo sie je zakłada. Nie wiem tylko na ile to trwałe jest.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 maja 2014, 13:01

roboty hydroizolacyjne ja bym zlecił jakimś fachowcom np z http://www.iniekt-system.pl/ robili u mnie hydroizolację i bardzo sprawnie wszystkim się zajęli

Zgłoś | Cytuj | Link

5 grudnia 2014, 12:38

Chyba trzeba będzie troszke pokopac, tak mi się przynajmniej wydaje, jeżeli będziesz potrzebowal sprawdzona ekipe to polecam www.pl-kraz.pl naprawde chłopaki wiedza jak się zabrac za prawdziwa robote

Zgłoś | Cytuj | Link

23 marca 2015, 18:26

Zastanów się najpierw jakich materiałów chcesz użyć, najlepiej wybrać te droższe i lepsze jakościowo bo to będzie potem rzutować na jakość zamieszkania w danym budynku :)Fajny artykuł o ilozacji fundamentów znajdziesz na http://www.mgprojekt.com.pl/blog/termoizolacj a-hydroizolacja-fundamentow

Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2015, 00:30

Najważniejsze zasady przy wykonywaniu takich prac:
1. Podstawowa izolacja termiczna musi być ciągła i wykonana w pełnej grubości projektowej. Nie należy zastępować izolacji cieńszą warstwą - np. na grubszej warstwie klejowej ; nie wskazane jest również układanie warstwami np. 2 grubości 3 cm zamiast 6 - zabieg ten może bowiem spowodować podwójny błąd w ciągłości izolacji, a ponadto nie ustrzeżemy się powstania rozdzielnia izolacji przy obwodzie od strony fundamentu na górnej krawędzi na połączeniu z nadziemną izolacją termiczną - warstwa kleju oddzieli warstwy izolacyjne.

Ten post był edytowany przez e-rzecznik Knauf Therm dnia: 28 marca 2015, 00:31
Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2015, 00:33

2. Należy ograniczyć do minimum przebicia izolacji, najlepiej przez zastosowanie klejów które dopuszczają eliminację łączników (kołków) - każde punktowe przebicie izolacji powoduje lokalne osłabienie ocieplenia, a ponadto możliwość penetracji wody.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• izolacja fundamentow Liczba postów: 95 Grupa: Robimy fund... If the demands of online classes are overwhelming and time seems to slip away, consider the option: "take my online algebra class for me." The modern educationa...
  • Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 24 Grupa: Robimy fund... Dziś do Niemiec wyjeżdżą również specjaliści np. z branży IT, dziś rynek pracownika sięga również dalej niż tylko do granicy. Rekrutacja specjalistów IT to jedn...
  • Akcesoria spawalnicze Liczba postów: 5 Grupa: Robimy fund... Hej! Szukam sklepu online, gdzie mogę kupić wiertarki akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/97-wiertarki-ak umulatorowe/. Potrzebuję narzędzia, które będzie wyd...
  • Piwnica przy istniejącym domu Liczba postów: 7 Grupa: Robimy fund... Często zdarza się tak, że niestety nie mamy możliwości posiadania piwnicy ani również żadnej komórki lokatorskiej. Właśnie dlatego ja chciałbym każdemu zaprosić...
  • wykop pod fundamenty Liczba postów: 86 Grupa: Robimy fund... Stoję przed pilnym wyzwaniem, muszę szybko wynająć koparki do przygotowania terenu pod budowę. Znalazłem firmę https://reminstal.eu która oferuje takie usługi,....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 240

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >