jak zmniejszyć opłaty za prąd i wodę

« Powrót do grupy: Porady i opinie

10 września 2009, 11:56

Zgadzam sie: good 0 bad

witam,
jak mogę zaoszczędzić na opłatach za wodę i prąd? Bieżące wydatki są przerażające a do tego wysokie rachunki - szczególnie woda i prąd, jak mogę je obniżyć? Odrazu mówię, że nie wylewamy bezsensownie wody, w codziennych czynnościach i światła też nie świecimy tam gdzie nikogo nie ma. Proszę poradźcie mi coś na zmniejszenie opłat. Z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam Aleksandra Fabis

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 września 2009, 14:36

Właściwie najlepiej by było jeszcze zmniejszyć zużycie wody i włączać jak najmniej urządzeń elektrycznych. Nie zdajemy sobie z tego sprawy ale praktycznie najwięcej energii pobiera zwykły czajnik elektryczny. Następnie kuchenka elektryczna no i komputer. Niestety żeby zaoszczędzić trzeba się z tym liczyć.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 września 2009, 19:12

Najprostrzym sposobem jest oczywiscie wymiana żarówek na energooszczedne. Druga, bardzo ważna sprawa, ludzie przy zakupie różnych urządzeń elektrycznych nie zerkają nawet jakiej klasy jest sprzet a pobór prądu (klasa energetyczna) ma tu duze znaczenie. w koncu sama czestotliwość używania tych urządzeń- może nie musicie np. prać codziennie... może macie możliwość dojazdu do pracy itd komunikacją miejską, ja tak zrobiłem, zaoszczedzam blisko tysiac złotych na samej benzynie. musisz pamietać, że osiągnięcie niższych rachunków wymagać bedzie poświęceń ale czasami warto coś małego poświęcić by coś większego zyskać
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

13 września 2009, 14:51

wszystkie urządzenia które są w funkcji stand by trzeba wyłączyć ręcznie mieć kuchenkę gazową na butlę a nie prą i gotować wodę w zwykłym czajniku a nie elektrycznym ma w końcu 2 kW a to bardzo dużo kąpiąc się szybki prysznic polewasz myjesz polewasz żadnych długich kapieli.

Zgłoś | Cytuj | Link

2 marca 2010, 14:17

tutaj jest dobry poradnik

www.kalkulatorpradu.cba.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• płytki w salonie?? Liczba postów: 139 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
  • Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 339 Grupa: Porady i op... Szczególnie jeśli mamy do czynienia ze stalą nierdzewną, warto poddawać ją takim zabiegom jak https://passeco.pl/obrobka-elektrolitycz na/ . Wydajne środki do el...
  • czym wyczyścić płytki po fudze? Liczba postów: 3757 Grupa: Porady i op... Wyczyścić będzie trudno. Najważniejsze to po prostu na czas je zaimpregnować.
  • projektant wnetrz warto? Liczba postów: 450 Grupa: Porady i op... Ja uważam, że warto korzystać z usług projektantów wnętrz. Od rozplanowania umeblowania itd. zależy nasz późniejszy komfort korzystania z domu/mieszkania, więc....
  • jakie prezenty zrobić? Liczba postów: 19 Grupa: Porady i op... Świąteczna choinka pełna pralin z mlecznej czekolady to doskonały pomysł na słodki upominek dla bliskich. Dostępna na https://smaczajama.pl/pl/p/-Lindt-Lindor -S...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 236

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >