Wszystko zależy jaką metodę wybierzesz - gospodarczą czy wynajmiesz firmę. Wykonanie wielu prac we własnym zakresie pozwala na spore oszczędności, ale musimy poświęcić sporo czasu. Budowanie domu nie jest łatwe, ale efekt każdego z nas ucieszy. MG Projekt na swoim blogu ma ciekawy artykuł dot. kosztów budowy domu. Warto tam zajrzeć.
Gość: romek35 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: maria6666 praktykant |
My też zdecydowaliśmy się na budowę domu. Kosztorys budowy robią dla nas oni http://www.marbud-nadzorbudowlany.pl/oferta a> Moim zdaniem warto! |
| |
Reklamy Google | |
offline wodi doświadczony
|
Koszt robocizny jest naprawdę różny. Jak szukałem murarza też czytałem na forach o kosztach i byłem w szoku, niektórzy podawali takie kwoty, że się zastanawiałem czy w ogóle jest sens się za to brać. Myślę, że dużo zależy od województwa, stawki są różne i od tego, czy weźmiesz firmę budowlaną czy murarza i pomocników. Mój dom stawiało dwóch murarzy i jeden pomocnik. Za dom i dach, bo robili wszystko od podstaw wzięli 20 tys. W moich stronach, czyli na Podkarpaciu takie są stawki. Firma bierze tak ok. 35 za całość. |
| |
Gość: MarekA praktykant |
Bardzo trudno jest podać jakąś cenę za 1m2 robocizny dla
różnych technologii. Z moich czasów (kiedy się
budowałem 3 lata temu) wychodziło, że najtańszy w
robociźnie jest Porotherm, bo to materiał teoretycznie
najprostszy, z najmniejszą ilością niespodzianek dla
wykonawcy. A wiadomo, że jak się da oszacować konkretnie
liczbę roboczogodzin, to już jest sukces :) Unikałbym
też jakichś nietypowych technologii - zwykła zaprawa
cementowo-wapienna zawsze będzie tańsza niż jakaś
innowacja. |
| |
Gość: kamil_waw praktykant |
Zalezy z jakich usług korzystasz :) U mnie największą filozofią było znalezienie firmy kładącej tynki, bo zależało nam na najlepszej. W koncu udało sie trafić na http://firma-tynk.com i oni nam świetnie zrobili. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: gerardrr praktykant |
Z tego co słyszałem beton komórkowy Termalica ma tyle rozmiarów, również tych dużych, że można skrócić czas stawiania ścian. Oczywiście są to oszczędności. Porotherm faktycznie jest najpopularniejszym budulcem, ale Termalica zdecydowanie cieplejszym, ja bym postawił na oszczędność energii. |
| |
offline Kraken majster
|
|
| |
Gość: michu_wawa praktykant |
|
| |
Gość: asdasd praktykant |
Wlasnie żeby uniknąć takich problemow finansowych powinniśmy przeprowadzac sobie wycene calych inwestycji, cos takiego jak oferuje ta firma www.ekspertyzy.waw.pl naprawde warto, przynajmniej oszczędzimy sobie problemow, jakby się wydawalo – na koncu calej robotyd |
| |
Gość: dbfdbfdbw praktykant |
|
|