jaki jest obecnie koszt robocizny budowy domu

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸

2 lipca 2014, 22:58

Zgadzam sie: good 0 bad

Wszystko zależy jaką metodę wybierzesz - gospodarczą czy wynajmiesz firmę. Wykonanie wielu prac we własnym zakresie pozwala na spore oszczędności, ale musimy poświęcić sporo czasu. Budowanie domu nie jest łatwe, ale efekt każdego z nas ucieszy. MG Projekt na swoim blogu ma ciekawy artykuł dot. kosztów budowy domu. Warto tam zajrzeć.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 lipca 2014, 19:49

My też zdecydowaliśmy się na budowę domu. Kosztorys budowy robią dla nas oni http://www.marbud-nadzorbudowlany.pl/oferta Moim zdaniem warto!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 sierpnia 2014, 16:11

Koszt robocizny jest naprawdę różny. Jak szukałem murarza też czytałem na forach o kosztach i byłem w szoku, niektórzy podawali takie kwoty, że się zastanawiałem czy w ogóle jest sens się za to brać. Myślę, że dużo zależy od województwa, stawki są różne i od tego, czy weźmiesz firmę budowlaną czy murarza i pomocników. Mój dom stawiało dwóch murarzy i jeden pomocnik. Za dom i dach, bo robili wszystko od podstaw wzięli 20 tys. W moich stronach, czyli na Podkarpaciu takie są stawki. Firma bierze tak ok. 35 za całość.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 sierpnia 2014, 21:32

Bardzo trudno jest podać jakąś cenę za 1m2 robocizny dla różnych technologii. Z moich czasów (kiedy się budowałem 3 lata temu) wychodziło, że najtańszy w robociźnie jest Porotherm, bo to materiał teoretycznie najprostszy, z najmniejszą ilością niespodzianek dla wykonawcy. A wiadomo, że jak się da oszacować konkretnie liczbę roboczogodzin, to już jest sukces :) Unikałbym też jakichś nietypowych technologii - zwykła zaprawa cementowo-wapienna zawsze będzie tańsza niż jakaś innowacja.

Pytanie tylko czy jest sens iść w najtańszą technologię i robociznę? Dom nie tylko trzeba zbudować, ale też potem utrzymać, płacąc co miesiąc rachunki... Szukaj technologii, które nie będą masakrowały ci regularnie portfela. Do kosztów budowy można coś tam dołożyć, bo na to i tak ma się z reguły kredyt :P

Zgłoś | Cytuj | Link

23 października 2014, 00:36

Zalezy z jakich usług korzystasz :) U mnie największą filozofią było znalezienie firmy kładącej tynki, bo zależało nam na najlepszej. W koncu udało sie trafić na http://firma-tynk.com i oni nam świetnie zrobili.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 października 2014, 18:57

Z tego co słyszałem beton komórkowy Termalica ma tyle rozmiarów, również tych dużych, że można skrócić czas stawiania ścian. Oczywiście są to oszczędności. Porotherm faktycznie jest najpopularniejszym budulcem, ale Termalica zdecydowanie cieplejszym, ja bym postawił na oszczędność energii.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2014, 17:16

Zgadzam się z geradrr! Oszczędność energii to oszczędność kasy, cóż z tego iż inny materiał jest popularnijeszy? Zdecydowanie beton komórkowy niesie więcej korzyści a wspomniana Termalica to optymalny wybór jeżeli chodzi o bk.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 stycznia 2015, 14:42

Użytkownik Gość: gerardrr napisał: Z tego co słyszałem beton komórkowy Termalica ma tyle
rozmiarów, również tych dużych, że można skrócić
czas stawiania ścian. Oczywiście są to oszczędności.
Porotherm faktycznie jest najpopularniejszym budulcem, ale
Termalica zdecydowanie cieplejszym, ja bym postawił na
oszczędność energii.

Jakie znaczenie ma kwestia termiczności materiału konstrukcyjnego, skoro większość ścian zewnętrznych się aktualnie ociepla wełną albo styropianem? Różnice między Porothermem a betonem komórkowym można więc bardzo łatwo zniwelować. słabej nośności Termalici nie naprawisz jednak niczym i tu zawsze przegra z ceramiką.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2015, 21:20

Wlasnie żeby uniknąć takich problemow finansowych powinniśmy przeprowadzac sobie wycene calych inwestycji, cos takiego jak oferuje ta firma www.ekspertyzy.waw.pl naprawde warto, przynajmniej oszczędzimy sobie problemow, jakby się wydawalo – na koncu calej robotyd

Zgłoś | Cytuj | Link

10 lutego 2016, 23:09

koszt budowy domu chyba najlepiej wyliczyc sobie u ekspertow, osobiscie znam tylko jedna taka firme www.ekspertyzy.waw.pl i moge jak najbardziej polecic

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19418 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 218

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >