jakich materiałów użyć na ścianki działowe

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸

16 września 2015, 21:46

Zgadzam sie: good 0 bad

No dobrze, ale w którym momencie jest to lepsze rozwiązanie dla nowobudowanego domu od solidnej, murowanej ściany z Porothermu? Ja bym raczej stwierdził, że jeżeli nie ma możliwości wymurowania działówki to od biedy można się zadowolić płytami gk...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 września 2015, 10:20

W domach budowanych technologią tradycyjną, najlepsze są murowane ściany działowe.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 września 2015, 10:50

[quote=enerbau.pl]W domach budowanych technologią tradycyjną, najlepsze są
murowane ściany działowe.

Zgadzam się. Ja mam kilka ścian działowych murowanych z najcieńszego móżliwego porothermu (bodaj 8 cm) i ściana daje się spokojnie obciążać szafkami, nie ma też żadnych kłopotów z akustyką. Spróbujcie to osiągnąć przy ścianie o takiej grubości z gipsu na profilach...

Zgłoś | Cytuj | Link

1 października 2015, 00:36

Najlepsze są murowane ściany działowe, ale jeśli już stawiamy ściankę g-k, to właśnie http://www.isover.pl/produkty/aku-plyta będzie dobrym rozwiązaniem na wyciszenie takiej ścianki.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 października 2015, 13:52

Ciężko (i drogo) jest wygłuszyć ściankę z GK do takiego poziomu, żeby osiągnąć efekt jak przy np. Porothermie. Jak ktoś wybiera ściankę z płyt GK to chyba zresztą nie ma takich oczekiwań od swojej konstrukcji :) Tylko ściany murowane zapewniają sensowny poziom izolacji akustycznej pomiędzy pomieszczeniami.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 listopada 2015, 16:23

Myślę,że najlepiej sprawdzają się ściany z płyt gipsowo-kartonowych. http://www.rigips.pl/472,a,sciana-dzialowa.ht m - tu możecie dokładnie zobaczyć jak wygląda taka ściana.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 listopada 2015, 11:45

Na obrazkach pokazano jak wykonać przegrodę optyczną z płyt gk, a nie ścianę,
która izoluje również akustycznie pomieszczenia!

Zgłoś | Cytuj | Link

22 listopada 2015, 12:39

Z płyt GK nie da się zrobić ściany dobrej akustycznie. Najsensowniejszym wyborem jest ściana murowana - silikat albo Porotherm 11.5.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 listopada 2015, 15:23

teraz coraz częściej konstrukcje aluminiowe wykorzystywane są do ścianek działowych, ich produkcją zajmuje się m.in. http://www.alumex.pl/ w Warszawie

Zgłoś | Cytuj | Link

28 listopada 2015, 08:42

Użytkownik Gość: membersarea napisał: Prawda taka, że najlepiej wymurować z pustaka i zalać go
potem zaprawą. Długo schnie, ale akustyka jest absolutna
:) Sąsiad ma taką ścianę w domu bliźniaku i trudno
żeby było tam słychać sąsiadów nawet jak robią
imprezę

Ściana wymurowana zawsze będzie lepsza akustycznie niż ścianka z płyt GK. Oczywista oczywistość. Ja mam pustak Porotherm 11,5 i akustykę na poziomie 50 db. Nie do osiągnięcia na profilu z GK.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4 5  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 370

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >