Poprawka do poprzedniej odpowiedzi. Więcej na temat
kotłów: http://www.buderus-in-serwis.pl
Pozdrawiam wszystkich uczestników forum :D
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Marek P. praktykant
|
|
| |
offline dodzo majster
|
|
| |
offline Benek75 doświadczony
|
Jeżeli masz dobrego dostawce pelletu w okolicy to ja ci polecam kocioł właśnie na te paliwo. Wbrew powszechnej opinii jeżeli masz kocioł przystosowany do tego paliwa to zużycie jest porównywalne do ekogroszku a ile wygodniej i czyściej w kotłowni. Ja mam kocioł D'Alessandro z automatyczną zapalarką także nawet rozpalaniem nie zawracam sobie gitary. Sterownik wszytskim ładnie zarządza i elegancko wszystko dopala. Według mnie ekogroszek jest przereklamowany. |
| |
Reklamy Google | |
offline Wojteq praktykant
|
Ja grzeję 210 m2 gazem -piec kondensacyjny, dwufunkcyjny Junkersa. Temp robocza grzejników około 35-40 stopni, temp pomieszczeń 21 stopni. Trzeba dobrze dobrać - jak to mówią przewymiarować grzejniki na niską temp. układu. Do tego dwustopniowy rekuperator. Rachunki w sezonie grzewczym za gaz zazwyczaj około 300 PLN/m-c, nie pamiętam, aby przy największych mrozach były wyższe od 500PLN. Acha technologia budynku porotherm jednowarstwowy. |
| |
offline figo praktykant
|
Ja mam kocioł z podajnikiem i rusztem do spalania drewna lub węgla. Według mnie przy tak skaczących cenach opału to jest najlepsze rozwiązanie bo moge palić tym co akurat trafi mi się w dobrej cenie. Kocioł kupiłem od firmy Gizex z Pleszewa i nie narzekam na niego. Jak na kocioł z podajnikiem to dosyć cicho chodzi ale najważniejsze że trzyma się i nie robi niespodzianek. |
| |
offline instalator-tem praktykant
|
Jeżeli szukasz miejsca gdzie można kupić materiały
instalacyjne to.. |
| |
offline instalator-tem praktykant
|
|
| |
offline dodzo majster
|
A co z energia odnawialną? Macie jakieś doświadczenia z kolektorami słonecznymi? Będę budować mały domek i zastanawiam się czy to wystarczy. Znalazłam taki artykuł o nasłonecznieniu w Polsce http://pnd.pomyslnadom.pl/forum,post,pol,glow na,1927,0,1019,1008,6,,plus.html ale nie wiem jak się to ma do rzeczywistości... |
|