Gość: Olcia praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Radex moderator
|
zdecydowanie diodowe jezeli chodzi o doswietlenie penych miejsc np schodow, szafek, miejsc ktore musza sie wyrozniac itp ......jest ogromny wybor ale nie nalezy sie sugerowac cena przy zakupie ale jasnoscia swiecenia i mozliwoscia rozproszenia swiatla (tam gdzie nie musi byc punktowe) aby bylo skuteczne ... dioda ma okolo 60 000 - 100 000 tysiecy godzin zywotnosci przy znikomym poborze pradu ... zarowka to okolo 1000 godzin ... swietlowka lub halogen do kilkunastu tysiecy godzin zywotnosci ... jak to wyjdzie w przeliczeniu na lata ? proste ... halogeny potrafia zuzyc sporo energii (mowie glownie o tych 220V) a dodatkowa wada jest spore nagrzewanie co uniemozliwia montaz w niektorych miejscach ... na pewno halogen da bielsze i mocniejsze swiatlo ... to takie moje zdanie :twisted: |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Saber praktykant |
|
| |
offline Radex moderator
|
|
| |
offline adamos75 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: 1wwwwww praktykant |
|
| |
offline controlhome doświadczony
|
|
| |
offline zzbyszek doświadczony
|
|
| |
Gość: JOHN praktykant |
Rozumiem, że koszty eksploatacji oświetlenia ledowego są mniejsze i mają szersze zastosowanie. Ale moim zdaniem należy równiez pomyśleć o sobie. Lampy halogenowe maja widmo swiatła najbardziej zblizone do naturalnego (słonecznego), zaś diodeowe bardzo wąskie co nie jest bez znaczenia dla naszych oczu. Ja wole czytać książke przy dobrym świetle żeby oczy się nie męczyły. Będąc niedawno na szkoleniu SEP prowadzący radził by LEDy umieszczać tam, gdzie się którko przebywa np. WC. W salonie to tylko prosimy sie o wizyte u okulisty po dłuższym czasie. Ale to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam. |
| |
offline StudioSwiatla_pl majster
|
|
|
jakie oświetlenie jest lepsze? Diodowe czy halogenowe?
«
Powrót do grupy: Oświetlenie wnętrz
Ostatnio na forum
- Jaka lampa do salonu? Liczba postów: 37 Grupa: Oświetlenie... Wszystko co potrzebne do wystroju domu lub jego wyposażenia znajdziesz w tym sklepie https://gdonline.pl/UpFun/pr/88 Jest to azjatyckie centrum handlowe więc w....
- barek i alkohole Liczba postów: 57 Grupa: Oświetlenie... Czy ktoś może polecić sprawdzone miejsce w Warszawie, gdzie można skorzystać z profesjonalnego odtrucia alkoholowego? Zależy mi na bezpieczeństwie i profesjonal...
- czy takie lampy są znów modne Liczba postów: 112 Grupa: Oświetlenie... Mega interesujące lampy drewniane widziałem tutaj: https://eco-deco-art.pl/lampy/. Lampy jednak bardzo nietypowe i robione ręcznie na zamówienie. Cena jednak wy...
- OBZOR - włączniki i gniazda Liczba postów: 24 Grupa: Oświetlenie... Niestety ja póki co jeszcze tych rozwiązań nie znam ale za to chcę powiedzieć, że całkiem istotną sprawą jest to aby wiedzieć również jak ważną sprawą jest to a...
- Świetliki dachowe Liczba postów: 4 Grupa: Oświetlenie... Rownież szukam opinii na temat takiego systemu doświetlania pomieszczeń. W najbliższym czasie będę musiał podjąć decyzję - inwestować w coś takiego, czy odpuści...