jakie pustaki do budowy domu

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  3 4 5 6 7  ▸  ▸▸

23 lipca 2013, 11:04

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik Filip napisał: Wątek chyba trochę zamarł... Więc ja mam pytanie
następujące: Jakie jest Wasze zdanie nt. budowy ścian
jednowarstwowych (bez żadnego docieplania) z bloczków
betonu komórkowego przeznaczonych do takiej budowy.

Nie chcę na razie pisać o konkretnym materiale, który
sobie upatrzyłem ale chciałbym wiedzieć na jaką skalę
praktykuje się to w rzeczywistości? W katalogach i opisach
producenta wygląda to rewelacyjnie. Czy ktoś Was ma
doświadczenie w tym temacie? Jakie są minusy?

Osobiście polecam - sprawnie wznosi się mury i z łatwością potem obrabia (np kucie pod elektrykę), mało odpadów no i naturalnie współczynnik przewodzenia ciepła. Minusy... żeby cieszyć się ciepłym domem z przyjemnymi w kontakcie ścianami (nie lubię chłodu ceramiki w dotyku) to musisz zainwestować technologię, jednak chyba jest to zakup długotrwały więc ogólny bilans i tak wyjdzie na plus po odliczeniu kosztów ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 lipca 2013, 19:27

Bez sensu Porotherm jest tańszy, i tak jednowarstwowa i tak.
A ściana z ceramiki ma o wiele większą nośność niż jakieś bloczki

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 lipca 2013, 14:00

Chłodna w dotyku to jest właśnie silka, bo ma ogromną bezwładność cieplną... Ceramika się przyjemnie nagrzewa i w miarę szybko oddaje ciepło, więc też nie jest tak, że po upalnym dniu (tak jak było w ostatnich dniach) będzie w domu gorąco przez całą noc. Tym bardziej przy ścianie jednowarstwowej, która w Porothermie ma minimum 30 cm, a tyle materiału to nie będziesz mieć ani przy silce ani przy betonie. Natomiast ściana z bloczków betonowych będzie się bardzo szybko nagrzewała i potem szybko to ciepło odda. Moim zdaniem beton na lato bez dodatkowej izolacji to jest samobójstwo, bo ściany od wewnątrz będą po prostu gorące przez cały dzień. Także w przypadku ścian jednowarstwowych porotherm wydaje się być jedyną sensowną opcją - polecam szczególnie pustaki o grubości 44 cm, które mają współczynnik U na poziomie 0,3.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 sierpnia 2013, 17:18

ja chyba jednak wybiorę się na targi budowlane Warsaw Build 2013, może tam ktoś odpowie na moje szczegółowe pytania, bo mam tyle wątpliwości, że nie mogę ruszyć z budową domu, plusem takich targów jest darmowa rejestracja oraz dostęp do specjalistów, więc polecam

Zgłoś | Cytuj | Link

5 sierpnia 2013, 11:03

Właśnie szukałem takiego tematu, bo sam jestem zielony, a potrzebuje pomocy. Czy ktoś się orientuje odnośnie betonu komórkowego z termalici ? Wszystko co i jak, najlepiej najprościej jak się da :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 sierpnia 2013, 09:53

Jeśli pustak ceramiczny to tylko Porotherm, co prawda cena może odstraszać, ale warto zainwestować. Pustaki Porotherm charakteryzują się wysoką wytrzymałością, trwałością oraz zapewniają doskonałą izolacyjność termiczną i skuteczną ochronę przed hałasem. Można z nich wykonać ściany zewnętrze(dwu i trójwarstwowe), jak i wewnętrzne (działowe i nośne).

Zgłoś | Cytuj | Link

9 września 2013, 15:05

Użytkownik Gość: Even napisał: Bez sensu Porotherm jest tańszy, i tak jednowarstwowa i
tak.

A ściana z ceramiki ma o wiele większą nośność niż
jakieś bloczki

To że jednowarstwowa to jedno a to, że beton komórkowy ma lepszy współczynnik to drugie.
BK od termalici o która pyta Japon ma wsp. przenikania ciepła poniżej 0,2 W/m2K! Więc pozwoli zaoszczędzić dużo więcej na ogrzewaniu niż różnica w cenie między poro a bk.
Nośność ceramiki nie jest w pełni wykorzystywana w domach jednorodzinnych (również tych piętrowych) stąd można pozwolić sobie na ograniczenie nośności ściany a podnieść jej właściwości izolacyjne.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 września 2013, 11:02

Dzięki za podpowiedź. A macie jeszcze informacje odnośnie tej termalici, najlepiej takie z życia wziete - jak ekipa sie o niej wypowiada, jak wypada na tle innych i czy warto ?

Zgłoś | Cytuj | Link

30 września 2013, 15:36

Co do wykonawstwa to jak zwykle jest tak, że każdemu pasuje co innego - większość ekip jednak specjalizuje się w porothermach, bo to w naszym kraju ciągle najpopularniejsza technika. Znaleźć fachowców od bk czy silki jest trudniej (tzn. łatwo jest znaleźć szarlatanów, którzy tylko twierdzą że coś wiedzą na ten temat...). W związku z tym budując z porothermu masz najmniejszą szansę, że ekipa będzie improwizować. I to jest moim zdaniem bardzo istotny argument przy wyborze technologii budowy, bo dlaczego ktoś ma się uczyć budować domy za moje pieniądze? Poza tym rzucanie tutaj parametrami nie ma sensu, bo one się nie przekładają potem np. na niższe koszty ogrzewania. Poza tym termalica ma małą bezwładność cieplną, więc będzie się nagrzewać (przegrzewać) w lecie. Także z tych dwóch materiałów rozsądniej jest moim zdaniem zdecydować się na porotherm...

Zgłoś | Cytuj | Link

22 stycznia 2014, 22:06

Potwierdzam, w mojej okolicy za robociznę z porothermu ekipy chciały średnio 10-20 % mniej niż z silki i bk. Argumenty zawsze podobne - sumarycznie więcej roboczogodzin pracy koniecznych na docinanie pustaków i poprawki murarskie. Silka dodatkowo jest ciężka i jest konieczność użycia innych narzędzi niż przy porothermie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  3 4 5 6 7  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 329 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 505 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 428 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Fotowoltaika Liczba postów: 159 Grupa: Technologie... Falowniki sieciowe https://sklep.enovus.pl/falowniki/ , zwane również inwerterami sieciowymi, są kluczowym elementem instalacji fotowoltaicznych podłączonych do...
  • JAKIE SZAMBO? Liczba postów: 73 Grupa: Technologie... Natomiast gdybyście szukali ekologicznych środków do upłynniania ścieków w instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków, czy szambie to warto zapoznać się z ofer...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 287

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >