Użytkownik Filip napisał: Wątek chyba trochę zamarł... Więc ja
mam pytanie
następujące: Jakie jest Wasze zdanie nt. budowy ścian
jednowarstwowych (bez żadnego docieplania) z bloczków
betonu komórkowego przeznaczonych do takiej budowy.
Nie chcę na razie pisać o konkretnym materiale, który
sobie upatrzyłem ale chciałbym wiedzieć na jaką
skalę
praktykuje się to w rzeczywistości? W katalogach i
opisach
producenta wygląda to rewelacyjnie. Czy ktoś Was ma
doświadczenie w tym temacie? Jakie są
minusy?
Osobiście polecam - sprawnie wznosi się mury i z
łatwością potem obrabia (np kucie pod elektrykę), mało
odpadów no i naturalnie współczynnik przewodzenia
ciepła. Minusy... żeby cieszyć się ciepłym domem z
przyjemnymi w kontakcie ścianami (nie lubię chłodu
ceramiki w dotyku) to musisz zainwestować technologię,
jednak chyba jest to zakup długotrwały więc ogólny
bilans i tak wyjdzie na plus po odliczeniu kosztów
ogrzewania.
Stron: 14 ▾ ◂◂ ◂ 3 4 5 6 7 ▸ ▸▸
offline IamLW praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Even praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: gregor1982 praktykant |
Chłodna w dotyku to jest właśnie silka, bo ma ogromną bezwładność cieplną... Ceramika się przyjemnie nagrzewa i w miarę szybko oddaje ciepło, więc też nie jest tak, że po upalnym dniu (tak jak było w ostatnich dniach) będzie w domu gorąco przez całą noc. Tym bardziej przy ścianie jednowarstwowej, która w Porothermie ma minimum 30 cm, a tyle materiału to nie będziesz mieć ani przy silce ani przy betonie. Natomiast ściana z bloczków betonowych będzie się bardzo szybko nagrzewała i potem szybko to ciepło odda. Moim zdaniem beton na lato bez dodatkowej izolacji to jest samobójstwo, bo ściany od wewnątrz będą po prostu gorące przez cały dzień. Także w przypadku ścian jednowarstwowych porotherm wydaje się być jedyną sensowną opcją - polecam szczególnie pustaki o grubości 44 cm, które mają współczynnik U na poziomie 0,3. |
| |
Gość: toyot praktykant |
ja chyba jednak wybiorę się na targi budowlane Warsaw Build 2013, może tam ktoś odpowie na moje szczegółowe pytania, bo mam tyle wątpliwości, że nie mogę ruszyć z budową domu, plusem takich targów jest darmowa rejestracja oraz dostęp do specjalistów, więc polecam |
| |
offline Japon fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline InwestorL praktykant
|
Jeśli pustak ceramiczny to tylko Porotherm, co prawda cena może odstraszać, ale warto zainwestować. Pustaki Porotherm charakteryzują się wysoką wytrzymałością, trwałością oraz zapewniają doskonałą izolacyjność termiczną i skuteczną ochronę przed hałasem. Można z nich wykonać ściany zewnętrze(dwu i trójwarstwowe), jak i wewnętrzne (działowe i nośne). |
| |
offline Kraken majster
|
|
| |
offline Japon fachowiec
|
|
| |
Gość: kogelmodel praktykant |
Co do wykonawstwa to jak zwykle jest tak, że każdemu pasuje co innego - większość ekip jednak specjalizuje się w porothermach, bo to w naszym kraju ciągle najpopularniejsza technika. Znaleźć fachowców od bk czy silki jest trudniej (tzn. łatwo jest znaleźć szarlatanów, którzy tylko twierdzą że coś wiedzą na ten temat...). W związku z tym budując z porothermu masz najmniejszą szansę, że ekipa będzie improwizować. I to jest moim zdaniem bardzo istotny argument przy wyborze technologii budowy, bo dlaczego ktoś ma się uczyć budować domy za moje pieniądze? Poza tym rzucanie tutaj parametrami nie ma sensu, bo one się nie przekładają potem np. na niższe koszty ogrzewania. Poza tym termalica ma małą bezwładność cieplną, więc będzie się nagrzewać (przegrzewać) w lecie. Także z tych dwóch materiałów rozsądniej jest moim zdaniem zdecydować się na porotherm... |
| |
Gość: chrupek praktykant |
Potwierdzam, w mojej okolicy za robociznę z porothermu ekipy chciały średnio 10-20 % mniej niż z silki i bk. Argumenty zawsze podobne - sumarycznie więcej roboczogodzin pracy koniecznych na docinanie pustaków i poprawki murarskie. Silka dodatkowo jest ciężka i jest konieczność użycia innych narzędzi niż przy porothermie. |
|
Stron: 14 ▾ ◂◂ ◂ 3 4 5 6 7 ▸ ▸▸