jakie ogrzewanie ?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 60 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

13 sierpnia 2011, 01:23

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja proponuję ogrzewanie kotłem na paliwa stałe. Zawsze jest to najtańsza opcja. Swój kupiłem tutaj:

Sklep z kotłami

Mam nadzieję, że odnośnik zadziała.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 września 2011, 10:41

Też mi się wydaję że centralne ogrzewanie jest najtańsze. Widzę że mają tam kotły Zębca ale drożej niż ja kupiłem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 października 2011, 21:03

Zgadzam się centralne najtańsze. Nie myślałem że na forum są też inni użytkownicy Zębca. Ja mam kocioł tej firmy dopiero od lutego bo właśnie wtedy miałem awarię i musiałem wymienić kocioł na nowy. Ten co mam jest o wiele lepszy od poprzedniego.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 marca 2012, 15:05

Ogrzewanie bezpośrednie prądem, nawet jeżeli jest to podczerwień jest zawsze najdroższe.
Najtaniej wychodzą Pompy Ciepła. Ich sprawności zawsze (oprócz PC powietrze-woda)wahają się w okolicach 400%.
Węgiel to przeżytek, jakby to Pawlak powiedział. Jak policzysz jeszcze do tego swoją pracę jako palacza, to najdrożej. Smród, brud, kiła i mogiła.
Żyjemy w XXI wieku i należałoby iść z duchem czasu.
90% domów w skandynawii ogrzewanych jest pompami ciepła. W europie "zachodniej" montuje się rocznie ponad 130 000 tych urządzeń i są to głównie zmiany systemów z gazowych, czy olejowych.
Poza tym paliwa kopalne, w tym węgiel, będą cały czs drożały (groszek z roku do roku podrożał ok. 30%). Jak rząd dołoży nam jeszcze dodatkowy podatek, to zwolennicy węgla będa płakać i sypać do kotła za tyle za ile kupią.
Oczywiście, że inwestycja jest droższa.
Jednak porównując koszty inwestycji dla domu nowobudowanego o powierzchni 120 m.kw. różnica to ok. 5000 zł. brutto. Licząc różnicę kosztów uzyskania 1 kWh te wydatki zwrócą sie w okresie 5 lat.

Jako ciekawostkę podam:
Dom 135 m.kw. z PCi 14kW (wszystko w domu zasilane prądem)
Roczny koszt całkowity zakupu prądu za 2011 r - 2600 zł. brutto
I właściciele siedzą sobie w papuciach w salonie i odpoczywają, a nie zasuwają za palacza w kotłowni.
Koszt inwestycji (na rok 2012 - PCi z kolektorem poziomym + instalacja CO i CWU)- 45 000 zł. brutto

Pozdrawiam:
Bartur

666461196
bartur.dolphin@wp.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2012, 11:45

Tak jak Dalton , polecam coś noego co w Polsce jeszcze jest zbyt slabo rozreklamowane , a szkoda bo bardzo efektywne - www.infrapanel.pl - ogrzewanie podczerwienia.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 maja 2012, 23:43

Na chwilę obecną centralne ogrzewanie na eko-groszek wydaje się najlepszym wyborem. Jest ono dosyć tanie oraz stosunkowo bezobsługowe.
Z kotłów polecam Zębiec-Merkury lub Galmet-KWP DUO. Podobna jakość,konstrukcja oraz sterowanie.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 czerwca 2012, 15:04

Ciekawą propozycję ma teraz Stiebel Eltron, przy kupnie jednego z siedmiu pakietów dostajesz tablet w prezencie. Myślę, że warto wejść na ich stronę www.stiebel-eltron.pl/promocje i zobaczyć nową ofertę- istnieje możliwość rezerwacji poszczególnych pakietów.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 czerwca 2012, 21:36

Od 2 lat jestem użytkownikiem kotła elektrodowego EKOTEH ,mam mieszkanie 100 m2 , płace około 3000 zł za sezon grzewczy i od tego czasu jestem zwolennikiem grzania prądem.W tym roku zamierzam dokupić zbiornik buforowy i grzać tylko w II taryfie.Ludzie szukają wynalazków ze sprawnością ponad 100 % i cudów.A jak wiemy cudów związanych z grzaniem póki co nie ma trzeba daną ilość energii dostarczyć a kto umie liczyć to wyliczy. Odpadają koszty związane z transportem , czyszczeniem komina , przeglądami i przed wszystkim nie trzeba szuflować dwa razy dziennie.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 czerwca 2012, 11:16

Witam.
Ciekawą propozycją jest też ogrzewanie pelletem. Jest to bardzo ekologiczne i wytwarza znikome ilości popiołu. Na średniej wielkości dom wystarczy około 5-8 ton pelletu w sezonie grzewczym. Wydaje się to ciekawą alternatywą ekogroszku.

Ten post był edytowany przez edwar24 dnia: 21 czerwca 2012, 11:53
Zgłoś | Cytuj | Link

24 czerwca 2012, 12:42

Użytkownik MORDIMER napisał: Na chwilę obecną centralne ogrzewanie na eko-groszek
wydaje się najlepszym wyborem. Jest ono dosyć tanie oraz
stosunkowo bezobsługowe.

Z kotłów polecam Zębiec-Merkury lub Galmet-KWP DUO.
Podobna jakość,konstrukcja oraz sterowanie.

Możesz przybliżyć nieco, dlaczego akurat eko-groszek? Jakie są jego zalety? Ja bardziej byłbym za pelletami, ale chcę najpierw poznać różne opinie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 60 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki piec kupić? Liczba postów: 194 Grupa: Robimy inst... Zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę https://www.kominkideluxe.pl/ , na której znajdziecie ofertę firmy Kominki Deluxe, która jest producentem najróżniejsz...
  • Zbiornik na paliwo Liczba postów: 87 Grupa: Robimy inst... Chcesz zadbać o jakość paliwa i ochronić swoją maszynę przed zanieczyszczeniami? Sprawdź filtr paliwa SWIMER! Dzięki wysokiej przepustowości 100l/min idealnie s...
  • Jaki wybrać kocioł? Liczba postów: 33 Grupa: Robimy inst... Jaki kocioł gazowy? Co polecacie dom 110 m2, dwie łazienki (w jednej wanna a w drugiej prysznic), kuchnia... Chciałabym żeby ciepła woda była dostępna non stop....
  • Instalacja grzewcza Liczba postów: 142 Grupa: Robimy inst... Wieloletnie doświadczenie w instalacjach sanitarnych, grzewczych, wodno-kanalizacyjnych oraz wentylacyjnych posiada firma Szumscy. Pełny zakres usług jest u nic...
  • gdzie ten tani węgiel? Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... W przypadku kiedy szukasz solidnego dostawcy węgla? Rastar2 z Chorzowa https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-wegla-cennik to rzetelna firma, która oferuje....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 534

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >