jakie ogrzewanie ?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 60 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

13 sierpnia 2011, 01:23

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja proponuję ogrzewanie kotłem na paliwa stałe. Zawsze jest to najtańsza opcja. Swój kupiłem tutaj:

Sklep z kotłami

Mam nadzieję, że odnośnik zadziała.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 września 2011, 10:41

Też mi się wydaję że centralne ogrzewanie jest najtańsze. Widzę że mają tam kotły Zębca ale drożej niż ja kupiłem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 października 2011, 21:03

Zgadzam się centralne najtańsze. Nie myślałem że na forum są też inni użytkownicy Zębca. Ja mam kocioł tej firmy dopiero od lutego bo właśnie wtedy miałem awarię i musiałem wymienić kocioł na nowy. Ten co mam jest o wiele lepszy od poprzedniego.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 marca 2012, 15:05

Ogrzewanie bezpośrednie prądem, nawet jeżeli jest to podczerwień jest zawsze najdroższe.
Najtaniej wychodzą Pompy Ciepła. Ich sprawności zawsze (oprócz PC powietrze-woda)wahają się w okolicach 400%.
Węgiel to przeżytek, jakby to Pawlak powiedział. Jak policzysz jeszcze do tego swoją pracę jako palacza, to najdrożej. Smród, brud, kiła i mogiła.
Żyjemy w XXI wieku i należałoby iść z duchem czasu.
90% domów w skandynawii ogrzewanych jest pompami ciepła. W europie "zachodniej" montuje się rocznie ponad 130 000 tych urządzeń i są to głównie zmiany systemów z gazowych, czy olejowych.
Poza tym paliwa kopalne, w tym węgiel, będą cały czs drożały (groszek z roku do roku podrożał ok. 30%). Jak rząd dołoży nam jeszcze dodatkowy podatek, to zwolennicy węgla będa płakać i sypać do kotła za tyle za ile kupią.
Oczywiście, że inwestycja jest droższa.
Jednak porównując koszty inwestycji dla domu nowobudowanego o powierzchni 120 m.kw. różnica to ok. 5000 zł. brutto. Licząc różnicę kosztów uzyskania 1 kWh te wydatki zwrócą sie w okresie 5 lat.

Jako ciekawostkę podam:
Dom 135 m.kw. z PCi 14kW (wszystko w domu zasilane prądem)
Roczny koszt całkowity zakupu prądu za 2011 r - 2600 zł. brutto
I właściciele siedzą sobie w papuciach w salonie i odpoczywają, a nie zasuwają za palacza w kotłowni.
Koszt inwestycji (na rok 2012 - PCi z kolektorem poziomym + instalacja CO i CWU)- 45 000 zł. brutto

Pozdrawiam:
Bartur

666461196
bartur.dolphin@wp.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2012, 11:45

Tak jak Dalton , polecam coś noego co w Polsce jeszcze jest zbyt slabo rozreklamowane , a szkoda bo bardzo efektywne - www.infrapanel.pl - ogrzewanie podczerwienia.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 maja 2012, 23:43

Na chwilę obecną centralne ogrzewanie na eko-groszek wydaje się najlepszym wyborem. Jest ono dosyć tanie oraz stosunkowo bezobsługowe.
Z kotłów polecam Zębiec-Merkury lub Galmet-KWP DUO. Podobna jakość,konstrukcja oraz sterowanie.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 czerwca 2012, 15:04

Ciekawą propozycję ma teraz Stiebel Eltron, przy kupnie jednego z siedmiu pakietów dostajesz tablet w prezencie. Myślę, że warto wejść na ich stronę www.stiebel-eltron.pl/promocje i zobaczyć nową ofertę- istnieje możliwość rezerwacji poszczególnych pakietów.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 czerwca 2012, 21:36

Od 2 lat jestem użytkownikiem kotła elektrodowego EKOTEH ,mam mieszkanie 100 m2 , płace około 3000 zł za sezon grzewczy i od tego czasu jestem zwolennikiem grzania prądem.W tym roku zamierzam dokupić zbiornik buforowy i grzać tylko w II taryfie.Ludzie szukają wynalazków ze sprawnością ponad 100 % i cudów.A jak wiemy cudów związanych z grzaniem póki co nie ma trzeba daną ilość energii dostarczyć a kto umie liczyć to wyliczy. Odpadają koszty związane z transportem , czyszczeniem komina , przeglądami i przed wszystkim nie trzeba szuflować dwa razy dziennie.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 czerwca 2012, 11:16

Witam.
Ciekawą propozycją jest też ogrzewanie pelletem. Jest to bardzo ekologiczne i wytwarza znikome ilości popiołu. Na średniej wielkości dom wystarczy około 5-8 ton pelletu w sezonie grzewczym. Wydaje się to ciekawą alternatywą ekogroszku.

Ten post był edytowany przez edwar24 dnia: 21 czerwca 2012, 11:53
Zgłoś | Cytuj | Link

24 czerwca 2012, 12:42

Użytkownik MORDIMER napisał: Na chwilę obecną centralne ogrzewanie na eko-groszek
wydaje się najlepszym wyborem. Jest ono dosyć tanie oraz
stosunkowo bezobsługowe.

Z kotłów polecam Zębiec-Merkury lub Galmet-KWP DUO.
Podobna jakość,konstrukcja oraz sterowanie.

Możesz przybliżyć nieco, dlaczego akurat eko-groszek? Jakie są jego zalety? Ja bardziej byłbym za pelletami, ale chcę najpierw poznać różne opinie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 60 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  2 3 4 5 6  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• ekogroszek nierosyjski Liczba postów: 3 Grupa: Robimy inst... Warto zwrócić uwagę na ofertę ekogroszku hurtowego od firmy Rastar https://rastar2.pl/oferta/hurtowa-sprzed az-ekogroszku w Chorzowie. Ekogroszek workowany wyróż...
  • Ogrzewanie w domu Liczba postów: 364 Grupa: Robimy inst... Każdy z nas marzy o odpowiednio ogrzanym domu w okresie jesienno-zimowym. Gwarancją idealnej inwestycji jest dobrze wykonany projekt ogrzewania i dobór parametr...
  • armatura przemysł. Liczba postów: 206 Grupa: Robimy inst... Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić ofertę, z której sam korzystam i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta i dystrybutora śr...
  • problem z kranem Liczba postów: 9 Grupa: Robimy inst... Ktoś miał do czynienia z udrażnianiem kanalizacji? Na stronie https://jotka-hydraulik.pl/udraznianie-k analizacji/ widziałem, że oferują takie usługi.
  • ogrzewanie podłogowe Liczba postów: 242 Grupa: Robimy inst... Użytkownik Logun napisał: Rodzaj ogrzewwania jest niezwykle ważny ale przede wszystkim dom musi być porządnie docieplony żeby na ogrzewanie nie wydawać co roku....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19469 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 351

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >