offline Theter praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Katarzyna S. inżynier
|
Generalnie im grubsza izolacja, tym mniejsze koszty ogrzewania. Warto jednak zwrócić uwagę na istniejące metody określania optymalnej ekonomicznie grubości termoizolacji. Są to - metoda statyczna SPBT i dynamiczna NPV. Jeżeli chcesz uwzględnić aktualne ceny energii wówczas stosuje się metodę statyczną – grubości docieplenia będą mniejsze, a jeżeli przewidujesz wzrost cen energii w czasie to właściwsza jest metoda dynamiczna – grubość izolacji będzie większa. |
| |
Reklamy Google | |
|
Niestety żyjemy w czasach i w kraju, w którym nie mamy co liczyć na niższe koszty. Raczej spodziewać można się podwyżek na każdym kroku. Więc chyba automatycznie opcja statyczna odpada. Czy może jednak mylę się? Zresztą nigdy wcześniej nie słyszałem o tych dwóch metodach. Można liczyć na jakieś nieco szersze wyjaśnienie? |
| |
|
Metodę NPV stosują np. audytorzy energetyczni do oceny przedsięwzięcia termomodernizacyjnego. W związku z ustawą z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (wraz późniejszymi zmianami), osoba przygotowująca audyt energetyczny musi określić parametry techniczne i ekonomiczne danego przedsięwzięcia. Na tej podstawie bank udziela kredytu na modernizację budynku. Myślę, że w celu uzyskania satysfakcjonującej wiedzy o tej metodzie dobrze byłoby skontaktować się z osobą posiadającą uprawnienia do sporządzania audytów energetycznych. Takie osoby można znaleźć na stronach stowarzyszeń audytorów energetycznych. Tam uzyskasz najbardziej fachową poradę. |
| |
|
|
| |
Reklamy Google | |
|
|
|
jakiego producenta styropianu wybrać?
«
Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną
Ostatnio na forum
- co moze zrobic wata szklana z kontaktem z cialem c... Liczba postów: 13065 Grupa: Robimy izol... sytuacja jest prosta: jak nie wiesz, jak się za to zabrać, to wezwij fachowca
- Ocieplać czy nie Liczba postów: 14 Grupa: Robimy izol... Czy robić ocieplenie teraz zimą na zewnątrz?
- Ile wełny zastępuje styropian? Liczba postów: 9 Grupa: Robimy izol... Styropian jest znacznie lepszy do ocieplania. Mi ekipa z https://remontyelblag.pl odradzała wełnę
- Atlanta Hawks confront roster choices inside wake... Liczba postów: 2 Grupa: Robimy izol... The Atlanta Hawks went into the 2016 NBA Draft with 4 choices nonetheless there was hardly ever a true probability that all 4 gamers would be upon subsequent se...
- jak ocieplic garaż blaszany Liczba postów: 22 Grupa: Robimy izol... Przyłączę się, bo nie chcę zakładać nowego wątku - mam garaż postawiony właśnie i jest ogrzewany. Jaką konstrukcję zastosować, aby go trochę ocieplić? Myślałem....